ΥΠΠΟ: Αύξηση εσόδων 60% με τα νέα εισιτήρια

ΥΠΠΟ: Αύξηση εσόδων 60% με τα νέα εισιτήρια

Οι στόχοι των αλλαγών στην τιμολογιακή πολιτική - Τι λένε οι τουριστικοί πράκτορες

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ηδη πουλάμε τουριστικά πακέτα για το 2025, οπότε είναι θετικό ότι οι νέες τιμές των εισιτηρίων ανακοινώθηκαν νωρίς και η αγορά έχει χρόνο να προσαρμοστεί», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ταξιδιωτικών Γραφείων και αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Λύσανδρος Τσιλίδης, σε μια πρώτη εκτίμηση της νέας τιμολογιακής πολιτικής του υπουργείου Πολιτισμού για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Οι νέες τιμές που αφορούν το γενικό κοινό θα εφαρμοστούν από 1ης Απριλίου 2025 και διαμορφώνονται σε πέντε κατηγορίες, κυρίως με βάση την επισκεψιμότητα των χώρων. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσεται μόνο η Ακρόπολη, με το εισιτήριο της γενικής εισόδου να διαμορφώνεται στα 30 ευρώ (από 20 ευρώ σήμερα), που θα ισχύει σε όλη τη διάρκεια του έτους – καταργείται δηλαδή η διαφορετική τιμολόγηση της θερινής και της χειμερινής περιόδου που ισχύει σήμερα. «Η Ακρόπολη είναι ένα τουριστικό προϊόν που προσφέρει κάτι μοναδικό. Σεβόμενοι την πολιτιστική του αξία και τη συντήρηση που χρειάζεται το μνημείο, θεωρούμε ότι η αύξηση είναι αποδεκτή. Δεν κερδίζει κανένας διαμεσολαβητής, το μνημείο κερδίζει», προσθέτει.

Οι ξεναγοί που δουλεύουν στην Ακρόπολη και στους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας συμφωνούν στη λελογισμένη αύξηση του εισιτηρίου στον Ιερό Βράχο, αλλά επισημαίνουν ότι η αύξηση θα έπρεπε να είναι μικρότερη, ώστε να γίνει αποδεκτή πιο ομαλά από το κοινό. «Ισως θα έπρεπε να γίνει μια αύξηση πρώτα στα 25 ευρώ», σημειώνει η πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Τζέμμα Οικονομοπούλου, η οποία θεωρεί λάθος την κατάργηση του ενιαίου εισιτηρίου για την Ακρόπολη και τους περιφερειακούς αρχαιολογικούς χώρους. «Για το ενιαίο εισιτήριο είχαμε προτείνει αύξηση της τιμής του. Το εισιτήριο αυτό εξυπηρετεί τους επισκέπτες που παραμένουν στην πρωτεύουσα μερικές μέρες». Το ενιαίο εισιτήριο γενικότερα διατηρείται στην Αρχαία Ολυμπία, στους Δελφούς, στις Μυκήνες και τις Αιγές και –σύμφωνα με το ΥΠΠΟ– όπου αλλού επιβάλλεται για χωροταξικούς λόγους.

Η πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών, Τζέμμα Οικονομοπούλου, θεωρεί λάθος την κατάργηση του ενιαίου εισιτηρίου για την Ακρόπολη και τη γύρω περιοχή.

Οι υπόλοιπες τιμές διαμορφώνονται από 20 ευρώ για αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία έως 200.000 επισκέπτες (π.χ. Σούνιο, Επίδαυρος, Κνωσός, Δήλος, Ολυμπιείο κ.ά.) έως 5 ευρώ για επισκέπτες κάτω από 15.000 άτομα (π.χ. Βραυρώνα, Μαραθώνας). Ενδιάμεσα οι τιμές διαμορφώνονται σε 15 ευρώ (π.χ. Αρχαία Κόρινθος, Μεσσήνη, Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού) και 10 ευρώ (Μονή Δαφνίου, Νομισματικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας).

Η ελεύθερη είσοδος

Παράλληλα, προστίθεται μια επιπλέον Κυριακή ελευθέρας εισόδου κάθε μήνα, διατηρείται η ελεύθερη είσοδος σε άτομα έως 25 ετών για πολίτες Ε.Ε. και επεκτείνεται σε πολίτες εκτός Ε.Ε. έως την ηλικία των 18 ετών. Το μειωμένο εισιτήριο για τους άνω των 65 ετών διατηρείται μόνο για τους χειμερινούς μήνες.

Τα πέντε μουσεία ΝΠΔΔ (Εθνικό Αρχαιολογικό, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Βυζαντινό και Χριστιανικό Αθηνών, Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης) θα διαμορφώσουν τη δική τους τιμολογιακή πολιτική. Το Μουσείο της Ακρόπολης, πάντως, δεν εξετάζει αλλαγή στα εισιτήριά του (10 ευρώ/15 ευρώ).

ΥΠΠΟ: Αύξηση εσόδων 60% με τα νέα εισιτήρια-1

Θετικά αποτιμά ο κ. Τσιλίδης τις υπηρεσίες ιδιωτικής ξενάγησης στην Ακρόπολη με κόστος 5.000 ευρώ, τις οποίες, μας λέει, ζητάνε πελάτες του εξωτερικού και εταιρείες, αν και θεωρεί ότι περισσότερο ελκυστικές θα είναι οι βραδινές επισκέψεις (8-10 μ.μ.), διότι οι πρωινές (7-9 μ.μ.) θα «σκοντάφτουν» στην πρώτη ζώνη του κοινού (8-9 π.μ.). Παρόμοιες επιφυλάξεις εκφράζει και η κ. Οικονομοπούλου, ειδικά για τις μέρες που το μνημείο ενδέχεται να κλείνει λόγω καύσωνα και θα «συμπιέζεται» περισσότερο ο χρόνος για το γενικό κοινό. Πάντως, για τις πριβέ ξεναγήσεις, που θα ξεκινήσουν από 1η Απριλίου 2024, το ΥΠΠΟ θα διαθέτει δύο άτομα προσωπικό για φύλαξη με επίδομα για την επιπλέον απασχόλησή τους, ενώ η ξενάγηση θα γίνεται από επαγγελματία ξεναγό.

Οπως μας λέει η πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, Νικολέτα Δίβαρη-Βαλάκου, οι μελέτες που έχει στα χέρια του ο ΟΔΑΠ προβλέπουν κατακόρυφη αύξηση των εσόδων του κατά 60%-70% με την πλήρη εφαρμογή της νέας τιμολογιακής πολιτικής. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΔΑΠ, τα έσοδα για το 2023 έχουν ήδη ξεπεράσει κατά 15 εκατ. ευρώ τα έσοδα της χρονιάς-ορόσημο του 2019, που είχαν ανέλθει σε 120 εκατ. ευρώ. Οπως επισημαίνει, τα έσοδα επιστρέφουν και επενδύονται στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, ενώ οι αναθεωρήσεις των τιμών γίνονται έπειτα από πέντε χρόνια.

Μικρές αυξήσεις στα εισιτήριά τους έχουν ανακοινώσει μεγάλα ευρωπαϊκά και αμερικανικά μουσεία. Ενδεικτικά, η είσοδος στο Λούβρο αυξάνεται από 17 σε 22 ευρώ, ενώ στο Μητροπολιτικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Νέα Υόρκη αυξήθηκε από 25 σε 30 δολάρια. Στο Κολοσσαίο τα εισιτήρια ανέρχονται από 16-24 ευρώ, ενώ στην Πομπηία 18-22 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή