«17 κλωστές»: Τα βήματα που οδήγησαν έναν τσαγκάρη σε ένα στυγερό έγκλημα

«17 κλωστές»: Τα βήματα που οδήγησαν έναν τσαγκάρη σε ένα στυγερό έγκλημα

Η αληθινή ιστορία ενός συνηθισμένου ανθρώπου, που απομονώθηκε από την κοινωνία και αιματοκύλισε ένα χωριό των Κυθήρων το 1909, έγινε σίριαλ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς μπορεί ένας –φαινομενικά τουλάχιστον– φιλήσυχος άνθρωπος να φτάσει στο έγκλημα; Ποιο ρόλο παίζει η κοινωνία; Ποιος είναι τελικά ο θύτης και ποιος το θύμα; Μήπως η νοητή γραμμή ανάμεσα στην ενοχή και στην αθωότητα είναι πολύ θολή κάποιες φορές; Τα ερωτήματα που μπορεί να γεννηθούν στο μυαλό του τηλεθεατή παρακολουθώντας την πλοκή της νέας σειράς της Cosmote TV «17 κλωστές» είναι παλιά αλλά διαχρονικά: την ειδησεογραφία σοκάρουν και κατακλύζουν ειδήσεις για εκφοβισμό, δολοφονίες, ενδοοικογενειακή βία.

Η σειρά, που υπογράφουν σεναριακά η Μιρέλλα Παπαοικονόμου και η Κάτια Κισσονέργη και σκηνοθετικά ο Σωτήρης Τσαφούλιας, μεταφέρει στην τηλεόραση την αληθινή ιστορία της μεγαλύτερης μαζικής δολοφονίας που διεπράχθη ποτέ στην Ελλάδα, στα Κύθηρα, στην αρχή του περασμένου αιώνα.

Κεντρικός ήρωας είναι ο Αντώνης Καστελάνης (τον ενσαρκώνει ο Πάνος Βλάχος), ένας φιλότιμος, εργατικός και τίμιος νεαρός, δεξιοτέχνης της λύρας και περιζήτητος τσαγκάρης, που εξαιτίας μιας παρεξήγησης γίνεται απόβλητος της τοπικής κοινωνίας, χάνοντας τη δουλειά και τη γυναίκα που αγαπά. Η χλεύη, το μίσος, η αδικία τον διώχνουν από το χωριό του στα Κύθηρα, αλλά και στο επόμενο λιμάνι όπου βρίσκει να «δέσει», η ζωή και οι άνθρωποι του δείχνουν το σκληρό τους πρόσωπο. Ο Αντώνης αποφασίζει να εκδικηθεί και τον Αύγουστο του 1909 αιματοκυλίζει ένα χωριό των Κυθήρων.

Η σειρά είναι βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Πάνου Δημάκη, που έφτασε στα χέρια της Παπαοικονόμου μέσω του βιβλιοπώλη της στα Κύθηρα, ο οποίος της πρότεινε να το κάνει σενάριο – όπως και έγινε. Η σεναριογράφος εξηγεί ότι δεν είναι μια προσπάθεια να δικαιωθεί ο δολοφόνος. «Ηταν ένας ιδιαίτερος άνθρωπος που μάζευε και μάζευε, μέχρι που έσκασε. Προσπαθούμε να δείξουμε πώς έφτασε σε αυτό το σημείο. Μπορεί κανείς ίσως να τον καταλάβει, αλλά δεν δικαιώνεται για τους φόνους που έκανε».

«Είναι μια ιστορία που συνέβη πριν από 116 χρόνια και σε κοινωνικό επίπεδο παραμένει πιο επίκαιρη από ποτέ», συμπληρώνει ο Σωτήρης Τσαφούλιας. «Αυτό που εγώ πήρα από αυτή τη σειρά είναι ότι εμείς οι άνθρωποι μετατρέπουμε τους συνανθρώπους μας σε τέρατα και, όταν αυτά απασφαλίσουν και μας χτυπήσουν, αναρωτιόμαστε τι φταίξαμε εμείς οι καημένοι για να αξίζουμε να μας φερθεί έτσι αυτό το τέρας».

Η σειρά των έξι επεισοδίων γυρίστηκε στα Κύθηρα, όπου οι συντελεστές ήρθαν σε επαφή με την αρχική καχυποψία των κατοίκων του νησιού –η οποία δεν κράτησε όπως λένε πολύ– αλλά και με απογόνους των νεκρών, ορισμένοι από τους οποίους εμφανίζονται σε σκηνές της σειράς. Εκεί, σε αυτόν τον τόπο, γυρίζοντας αυτή τη σειρά, ομολογεί ο Σωτήρης Τσαφούλιας ότι βίωσε την καλύτερη κινηματογραφική εμπειρία της ζωής του.

Το αποτέλεσμα τον δικαιώνει. Τα πρώτα επεισόδια, που παρακολουθήσαμε σε ειδική προβολή, μαρτυρούν κοπιαστική δουλειά μπροστά και πίσω από τις κάμερες και υψηλό επίπεδο παραγωγής. Ο Πάνος Βλάχος, ο οποίος πέρασε ένα τρίμηνο κάνοντας ιππασία, έμαθε λύρα, έχασε δέκα κιλά για τις σκηνές της φυλακής, «μαθήτευσε» σε τσαγκαράδικο, είναι εξαιρετικός στον πρωταγωνιστικό ρόλο. «Αυτό που κάνουμε επικοινωνεί με τους ανθρώπους σε υψηλό επίπεδο», σημειώνει. «Ευτυχώς», συμπληρώνει ο Σωτήρης Τσαφούλιας, «η Cosmote ΤV μας δίνει τη δυνατότητα να αποτυπώνουμε σωστά αυτό που ονειρευόμαστε, για να μπορούμε να πούμε όχι πάμε να κάνουμε μια καλή σειρά για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά πάμε να κάνουμε μια πολύ καλή σειρά».

Η σειρά «17 κλωστές» κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, στις 23.00, στο συνδρομητικό Cosmote Cinema 1HD.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή