Ενα νέο μουσείο με «προίκα» 19.000 ευρήματα

Ενα νέο μουσείο με «προίκα» 19.000 ευρήματα

Η μουσειακή αφήγηση της αρχαίας Μεσσήνης θα έχει επίκεντρο το Ασκληπιείο καθώς και το Ιερό της Μεσσάνας

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκθεσιακούς χώρους μεγαλύτερους κατά περίπου 800 τ.μ. από το προηγούμενο, περισσότερες αποθηκευτικές δυνατότητες, καθώς και επιπλέον αίθουσες για σύγχρονες περιοδικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ά. θα περιλαμβάνει το νέο αρχαιολογικό μουσείο της αρχαίας Μεσσήνης, του οποίου η μουσειολογική προμελέτη έλαβε χθες την ομόφωνη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού.

Επιβεβλημένο από τον πλούτο του υλικού των ανασκαφών που διενήργησε στην αρχαία Μεσσήνη από το 1987 ώς τον θάνατό του το 2023 ο αείμνηστος καθηγητής Πέτρος Θέμελης, το νέο αρχαιολογικό μουσείο θα παρουσιάζει στο κοινό μια επιλογή από τα συνολικά 19.000 κινητά ευρήματα (αρχιτεκτονικά μέλη, γλυπτά, αγγεία, νομίσματα, μεταλλικά αντικείμενα και οστά), που εκτός από τον Θέμελη είχαν φέρει στο φως οι Θεμιστοκλής Σοφούλης, Γεώργιος Οικονόμος και Αναστάσιος Ορλάνδος. Το υφιστάμενο μουσείο, χτισμένο το 1968-1972, με τα 183 τ.μ. της μόνιμης έκθεσής του, δεν επαρκεί για τόσο μεγάλο όγκο αρχαιολογικού υλικού και έτσι θα στεγάσει βιβλιοθήκες, αποθήκες, χώρους φιλοξενίας κ.ά.

Το νέο μουσείο, που θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΥΠΠΟ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου και έπειτα από διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, θα ανεγερθεί μεταξύ του παλαιού μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Μεσσήνης και θα εκτείνεται σε μεικτό εμβαδόν 2.400 τ.μ. Θα διαθέτει εκθεσιακούς χώρους 1.000 τ.μ. (900 τ.μ. για τη μόνιμη έκθεση και 100 για τις περιοδικές), οι οποίοι θα αποσυμφορήσουν και τον αρχαιολογικό χώρο από το διάσπαρτο αρχαιολογικό υλικό.

Σύμφωνα με τη μουσειολογική προμελέτη, που εκπονήθηκε από ομάδα εργασίας της ΕΦΑ Μεσσηνίας (με επιστημονικό σύμβουλο τον Πέτρο Θέμελη), το νέο μουσείο θα παρουσιάζει την αρχαία Μεσσήνη σαν ένα παλίμψηστο υλικών καταλοίπων και νοημάτων και η αφήγησή του θα έχει ως νοητικό κέντρο το Ασκληπιείο (στο οποίο εργάστηκε ο Μεσσήνιος γλύπτης Δαμοφώντας), καθώς και το «Ιερό της Μεσσάνας» στην Αγορά της αρχαίας Μεσσήνης.

Η μόνιμη έκθεση θα οργανώνεται σε πέντε θεματικές ενότητες, εκ των οποίων η κεντρική θα αφορά την οργάνωση της πόλης, τον ιδιωτικό και δημόσιο βίο και θα περιλαμβάνει υποενότητες για το Ασκληπιείο, τις οχυρώσεις και τα σύνορα (με ενδεικτική μια επιγραφή για εκδίκαση συνοριακών διαφορών Μεσσηνίων και Μεγαλοπολιτών), το πολεοδομικό σύστημα, τη θρησκευτική ζωή, τα ταφικά μνημεία, την οικονομική και καλλιτεχνική δραστηριότητα, τους χώρους θεαμάτων και εκπαίδευσης, τις ιδιωτικές επαύλεις, κ.ά. Η εισαγωγική ενότητα θα αφορά το μυθολογικό και ιστορικό υπόβαθρο της αρχαίας Μεσσήνης, η τελευταία θα παρουσιάζει τη νέα ζωή του αρχαιολογικού χώρου, ενώ θα υπάρχουν και εκείνες για τις απαρχές της ανθρώπινης παρουσίας στον χώρο, καθώς και για τη συνέχεια της πόλης στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια.

Στη χθεσινή συνεδρίαση έλαβαν θετική γνωμοδότηση και η μουσειολογική-μουσειογραφική μελέτη και η μελέτη φωτισμού για τη μετατροπή της οικίας Γιάννη Ρίτσου στο Κάστρο Μονεμβασίας σε δημοτικό μουσείο, το οποίο θα παρουσιάζει τεκμήρια από τη ζωή του ποιητή, ακουαρέλες και σχέδια σε αντικείμενα που φιλοτέχνησε ο ίδιος, άλλα εικαστικά έργα, έπιπλα, φωτογραφίες κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή