Ενα κουκλόσπιτο που έγινε 100 ετών

Ενα κουκλόσπιτο που έγινε 100 ετών

Ονομαστό για την τελειότητά του και την υψηλή αισθητική του, το Κουκλόσπιτο σχεδιάστηκε αρχικά ως μινιατούρα ενός αστικού σπιτιού του Λονδίνου από τον διάσημο αρχιτέκτονα σερ Εντουιν Λιούτενς

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από 100 χρόνια, ολοκληρώθηκε το πιο διάσημο κουκλόσπιτο του κόσμου. Το 1924, η βασίλισσα Μαίρη (1867-1953), σύζυγος του βασιλιά Γεωργίου Ε΄, συνδέθηκε με ένα ονομαστό δημιούργημα, στο οποίο είχαν συνδράμει ονομαστές προσωπικότητες της Βρετανίας. Ηταν μια επιτομή της βρετανικότητας. Σήμερα, έναν αιώνα μετά, το Κουκλόσπιτο της Βασίλισσας Μαίρη (όπως έχει μείνει στην Ιστορία), επισκέψιμο έκθεμα στο κάστρο του Ουίνδσορ και μέρος της βασιλικής συλλογής έργων τέχνης, προβάλλεται στην 100ή επέτειό του ως αξιομνημόνευτη εμπειρία για τους επισκέπτες.

Ονομαστό για την τελειότητά του και την υψηλή αισθητική του, το Κουκλόσπιτο σχεδιάστηκε αρχικά ως μινιατούρα ενός αστικού σπιτιού του Λονδίνου από τον διάσημο αρχιτέκτονα σερ Εντουιν Λιούτενς (1869-1944) και με τη σύμπραξη εξαιρετικών καλλιτεχνών και τεχνητών μαστόρων της εποχής. Το Κουκλόσπιτο διαθέτει φυσικά και βιβλιοθήκη, για τα μικροσκοπικά βιβλία της οποίας γράφτηκαν ειδικά πρωτότυπα διηγήματα με υπογραφές ξεχωριστών συγγραφέων όπως των σερ Αρθουρ Κόναν Ντόιλ και Α. Α. Μιλν. Αυτό που είχε πυροδοτήσει την αρχική ιδέα δεν ήταν η δημιουργία ενός κουκλόσπιτου προορισμένου για παιδικό παιχνίδι, αλλά η δημιουργία ενός αυτόνομου έργου τέχνης, σύμβολο της Βρετανίας, και στο οποίο να ενσωματώνεται και να αντανακλάται η κορυφαία έκφραση πολλών καταξιωμένων δημιουργών.

Το Κουκλόσπιτο έχει μεγάλη πυκνότητα συμβολισμών και θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένο όχι μόνο κατασκευαστικά και αισθητικά αλλά και γιατί επέτυχε να αποδώσει το ήθος μιας εποχής μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την πτώση του παλαιού κόσμου και την απώλεια μιας ολόκληρης γενεάς. Εδειχνε επίσης πώς μπορούσε να μετεξελιχθεί ο θεσμός της μοναρχίας ενσωματώνοντας περισσότερα αστικά χαρακτηριστικά.

Η βασική ιδέα ανήκει στην πριγκίπισσα Μαρί Λουίζ (1872-1956), εξαδέλφη της βασίλισσας. Την ιδέα αυτή τη συζήτησε με τον αρχιτέκτονα σερ Εντουιν Λιούτενς το έτος 1921, ο οποίος συμφώνησε αμέσως να σχεδιάσει το σπίτι. Η πριγκίπισσα Μαρί Λουίζ είχε πολλές επαφές στον κόσμο των καλλιτεχνών και των συγγραφέων και προχώρησε σε αναθέσεις. Το Κουκλόσπιτο έγινε μια προθήκη της τελειότητας της εποχής. Εκτέθηκε για πρώτη φορά στην έκθεση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας το 1924, όπου προκάλεσε επισκεψιμότητα 1.600.000 ανθρώπων που ήρθαν να το θαυμάσουν από κοντά.

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ
Δαγκεροτυπίες

Ενα κουκλόσπιτο που έγινε 100 ετών-1
[ML ANTIQUES]

Το ενδιαφέρον για την ιστορική φωτογραφία έχει ενισχυθεί διεθνώς. Στις δημοπρασίες, οι δαγκεροτυπίες των δεκαετιών 1840 και 1850 είναι περιζήτητες αλλά πάντα αφήνουν και ένα αδιάθετο απόθεμα για νέους συλλέκτες. Από πρόσφατη δημοπρασία (Michael Lehr Antiques) στις ΗΠΑ, οι απούλητες φωτογραφίες κυμαίνονται σε σπανιότητα, ομορφιά και αξία. Οι τιμές τους μπορεί να είναι ιδιαίτερα προσιτές (κάτω από 100 ευρώ) ή και πολύ υψηλές, στη ζώνη πάνω από 3.500 ευρώ.

ΜΑΔΡΙΤΗ
Πράδο και συγγραφείς

Ενα κουκλόσπιτο που έγινε 100 ετών-2
[MUSEO DEL PRADO]

Το Μουσείο Πράδο συνεχίζει το πρόγραμμα μετακλήσεων σε σημαντικούς συγγραφείς. Εχει εγκριθεί η πρόσκληση στην Ολγα Τοκάρτσουκ και στον Τζον Μπάνβιλ ώστε να ζήσουν για ένα διάστημα με τις συλλογές του Πράδο και να εμπνευστούν στα επόμενα λογοτεχνικά έργα τους. Ο πρώτος καλεσμένος ήταν ο Τζ. Μ. Κούτσι και η Χλόη Αρίτζις. Το πρόγραμμα είναι κοινή πρωτοβουλία του Πράδο με το Ιδρυμα Loewe σε συνεργασία με την ισπανική έκδοση του λογοτεχνικού περιοδικού Granta.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Γερμανικός εξπρεσιονισμός

Ενα κουκλόσπιτο που έγινε 100 ετών-3
[NATIONAL GALLERY OF ART]

Η νέα έκθεση στην Εθνική Πινακοθήκη στην Ουάσιγκτον είναι αφιερωμένη στο ρεύμα του γερμανικού εξπρεσιονισμού του Μεσοπολέμου (στη φωτογραφία, έργο του Βάλτερ Γκραματέ). Ολα τα έργα, περί τα 100, προέρχονται από τις πλουσιότατες συλλογές της Πινακοθήκης και εκπροσωπούν διάφορες τεχνικές και μέσα, κυρίως χαρακτικά και εικονογραφήσεις βιβλίων. Η έκθεση τιτλοφορείται «Το αγωνιώδες βλέμμα: ο γερμανικός εξπρεσιονισμός και η κληρονομιά του». 

ΣΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ
Οι φωτογραφίες του Ιρβινγκ Πεν

Ενα κουκλόσπιτο που έγινε 100 ετών-4
[THE IRVING PENN FOUNDATION]

Στην γκαλερί του Thaddaeus Ropac στο Σάλτσμπουργκ υπάρχει η δυνατότητα να δει κανείς ορισμένες από τις όχι και τόσο γνωστές φωτογραφίες του Αμερικανού φωτογράφου Ιρβινγκ Πεν (1917-2009). Προέρχονται από το διάστημα που ο Πεν δούλεψε για το Εργαστήρι των Χορευτών του Σαν Φρανσίσκο, το 1967, στο πλευρό της διάσημης χορογράφου Αννα Χάλπριν. Στην ίδια έκθεση παρουσιάζονται επίσης και τα ζωγραφικά έργα που είχε κάνει ο Ιρβινγκ Πεν την ίδια περίοδο. 

ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΣ
Ιστορία της μετεωρολογίας

Ενα κουκλόσπιτο που έγινε 100 ετών-5
[ROYAL MAIL]

Θεματοφύλακες των παραδόσεων, οι Βρετανοί κυκλοφόρησαν μέσω των Βασιλικών Ταχυδρομείων τη νέα σειρά αναμνηστικών γραμματοσήμων αφιερωμένων στην επέτειο των 170 ετών από την ίδρυση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Η νέα σειρά, θαυμάσια στην εικαστική της απόδοση, αποτίει φόρο τιμής σε μετεωρολόγους που άφησαν εποχή με το έργο τους και υπενθυμίζει στιγμές που καθόρισαν την εξέλιξη της επιστήμης. Ο φιλοτελισμός θα είναι πάντα μια πύλη στον κόσμο της γνώσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή