Τόσο πολλή πληροφορία, τόσο λίγη γνώση

Τόσο πολλή πληροφορία, τόσο λίγη γνώση

Σχεδόν όποια ώρα της ημέρας και να ανοίξει κανείς την ελληνική τηλεόραση, θα πετύχει κάποιον να μαγειρεύει ή να τρώει και να βγάζει επιφωνήματα απόλαυσης

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν όποια ώρα της ημέρας και να ανοίξει κανείς την ελληνική τηλεόραση, θα πετύχει κάποιον να μαγειρεύει ή να τρώει και να βγάζει επιφωνήματα απόλαυσης. Εναν σελέμπριτι σεφ στο στούντιο, κάποιον που γυρίζει την Ελλάδα και στήνει τσουκάλι, μαμάδες που διαγωνίζονται ποια είναι καλύτερη στη μαγειρική, τάλεντ σόου μαγειρικής, εκπομπές για νόστιμα στέκια. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε τόσο πολλή πληροφορία γύρω από την κουζίνα και το φαγητό, αλλά την ίδια στιγμή τόσο λίγη μεταφορά γνώσης. Τι εννοώ;

Οι περισσότερες εκπομπές προσεγγίζουν το φαγητό επιδερμικά, σαν ένα ακόμη τηλεοπτικό σόου. Εξαντλούνται σε δυο-τρεις συνταγές τις οποίες ετοιμάζουν συζητώντας για άσχετα θέματα, ακολουθούν τις σύγχρονες τάσεις στη μαγειρική, trends όπως υγιεινή διατροφή, ελαφριά πιάτα, γλυκά με υποκατάστατα ζάχαρης και νέες μόδες σε πρώτες ύλες –πολλές εισαγόμενες–, και σε τεχνικές· εστιάζουν στην εικόνα, έχοντας καλεσμένους ερασιτέχνες μάγειρες από τον χώρο του θεάματος· και συχνά δεσμεύονται από χορηγούς και γι’ αυτό σε όλες τις παρασκευές χρησιμοποιούν συγκεκριμένα προϊόντα. Θα σκεφτεί κανείς, «είναι κακά όλα αυτά;». Καθόλου, αν τα προσεγγίσει με όρους τηλεόρασης. Αν σκεφτούμε όμως τη μαγειρική και το φαγητό ως ένα σύμπαν γνώσης που ξεκινάει από την Ιστορία, την παράδοση και τον ανθρώπινο αγώνα για επιβίωση και φτάνει μέχρι τη σημερινή κλιματική κρίση, που αλλάζει τα δεδομένα για την παραγωγή, τότε είναι κρίμα όλος αυτός ο «κόσμος» να μην αξιοποιείται.

Η ελληνική τηλεόραση επίσης, μοιάζει να μην έχει σχεδόν καθόλου επικοινωνία με ό,τι συμβαίνει στην εγχώρια εστίαση, όπου ένα νέο κύμα μαγείρων με πραγματικό ταλέντο, γνώσεις, καλλιέργεια και φαντασία αναδεικνύει ελληνικά προϊόντα, στηρίζει παραγωγούς σε όλη τη χώρα, οι οποίοι δίνουν μεγάλο αγώνα για πιο ποιοτικές πρώτες ύλες, αγωνιούν για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και υιοθετούν πρακτικές φιλικές στο περιβάλλον, «ξεθάβουν» από τα παλιά συνταγολόγια συνταγές και τις ανασυνθέτουν, γράφουν τα επόμενα κεφάλαια στην ιστορία της μαγειρικής του τόπου. Ολα αυτά είναι σαν να μην υπάρχουν για την πλειονότητα των μαγειρικών εκπομπών στην τηλεόραση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή