Καλώς ορίσατε στο Σταρ Τρεκ – Ραντεβού με τον «Εξολοθρευτή», τον Μπάτμαν και τον Doctor Who

Καλώς ορίσατε στο Σταρ Τρεκ – Ραντεβού με τον «Εξολοθρευτή», τον Μπάτμαν και τον Doctor Who

Tα εντυπωσιακά εκθέματα του Παγκόσμιου Μουσείου Επιστημονικής Φαντασίας του Χόλιγουντ, το οποίο θα ανοίξει τις πύλες του στις 27 Μαΐου

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γνωστή στους νεαρούς λάτρεις του sci-fi ιδιώματος από τη συμμετοχή της σε σειρές όπως «Τα χρονικά της Σάρα Κόνορ», «Big Bang Theory», «Arrow» κ.ά., η Σάμερ Γκλάου συνόψιζε το εγχείρημα ως εξής: «Φανταστείτε ένα μέρος», έλεγε η Αμερικανίδα ηθοποιός σε ένα διαφημιστικό βίντεο, «όπου μπορείτε να δείτε συγκεντρωμένα ρομπότ, διαστημόπλοια, υπερήρωες και σκηνικά από τις πιο φοβερές ταινίες και σειρές επιστημονικής φαντασίας». Και η αλήθεια είναι ότι το Παγκόσμιο Μουσείο Επιστημονικής Φαντασίας του Χόλιγουντ (Hollywood Science Fiction World Museum), που πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες του στις 27 Μαΐου στη Σάντα Μόνικα, μπορεί ήδη να περηφανεύεται για εκθέματα που ίσως ταιριάζουν με τον κάπως πομπώδη τίτλο του: στους χώρους του (που κάποτε φιλοξενούσαν ένα τυπικό αμερικανικό πολυκατάστημα), θα μπορεί κανείς να θαυμάσει φροντιστηριακά είδη, σκηνικά και κοστούμια αξίας 12 εκατ. δολαρίων, που αναπαριστούν το σύμπαν ταινιών και σειρών όπως «Ο πόλεμος των άστρων», «Doctor Who», «Ο πλανήτης των πιθήκων» κ.ά.

Θα παρουσιάζονται επίσης ομοιώματα του Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ ως «Εξολοθρευτή», του Κρίστιαν Μπέιλ ως Μπάτμαν, μια φυσικού μεγέθους «Βασίλισσα» από την ταινία «Aliens», στολές και γκάτζετ του Iron Man, το σκάφος «Bubble Ship» που πιλοτάριζε ο Τομ Κρουζ στην ταινία «Λήθη» και αρκετά ακόμη εκθέματα από το… μέλλον, που θα έκαναν ίσως έναν σύγχρονο μύστη του κινηματογραφικού και τηλεοπτικού sci-fi να περιπλανιέται στις αίθουσες του μουσείου και της φαντασίας με τις ώρες. Αλλο είναι, ωστόσο, το πετράδι στο στέμμα του Hollywood Science Fiction World Museum. Ο λόγος για μια ρεπλίκα της γέφυρας του διαστημικού σκάφους «Enterprise-D», από την τηλεοπτική σειρά «Σταρ Τρεκ: η επόμενη γενιά», που προβαλλόταν το διάστημα 1987-1994 με πρωταγωνιστή τον Πάτρικ Στιούαρτ και κρατούσε ζωντανό τον μύθο του παλιού «Σταρ Τρεκ», του τόσο αγαπητού στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και με χαρακτηριστικούς ήρωές του τον Κάπτεν Κερκ του Γουίλιαμ Σάτνερ, τον Ντόκτορ Σποκ του Λέοναρντ Νίμοϊ κ.ά.

Το στόρι της γέφυρας του διαστημοπλοίου «Enterprise-D» έχει ένα κάποιο ενδιαφέρον. Η αυθεντική, που χρησιμοποιήθηκε στο «Σταρ Τρεκ: η επόμενη γενιά», χρειάστηκε να καταστραφεί κυριολεκτικά, όταν σε ένα επεισόδιο της σειράς το Enterprise-D προσγειώθηκε ανωμάλως στον πλανήτη Veridian III. Ομως οι σκηνογράφοι Μάικλ Οκούντα και Χέρμαν Τσίμερμαν είχαν κατασκευάσει άλλες τρεις ρεπλίκες της γέφυρας, εκ των οποίων οι δύο χρησιμοποιήθηκαν σε ένα σόου στο Λας Βέγκας και έπειτα αποσυναρμολογήθηκαν, ενώ η τρίτη περιόδευσε σε Ευρώπη και Ασία, στο πλαίσιο της έκθεσης «Star Trek: World Tour», μέχρι που επέστρεψε στις ΗΠΑ και έμεινε να ρημάζει σε μια αποθήκη της Paramount. Δεν παίζουν, βέβαια, με κάτι τέτοια οι φαν της επιστημονικής φαντασίας. Ετσι, το 2012, μια ομάδα φίλων του Star Trek θέλησε να αποκαταστήσει την εναπομείνασα ρεπλίκα και προς αυτόν τον σκοπό σύστησε το ίδρυμα New Starship Foundation. Ελαβαν δωρεές και υποστήριξη από τον Γουίλιαμ Σάτνερ, τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και τους συντελεστές σειρών όπως «Battlestar Galactica», «Buck Rogers», «Doctor Who» κ.ά., ξεκίνησαν μια καμπάνια crowdfunding που είχε ιδιαίτερη επιτυχία και κάποια στιγμή διαπίστωσαν πως ό,τι ξεκίνησε ως απλό αναστηλωτικό εγχείρημα, μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι μεγαλύτερο: ένα κανονικό μουσείο επιστημονικής φαντασίας.

Κάπως έτσι προέκυψε το Hollywood Science Fiction World Museum. Και αφού από την αρχική ομάδα αποχώρησαν κάποια μέλη που είχαν μπλεξίματα με τον νόμο, το νεοπαγές ίδρυμα ετοιμάζεται να υποδεχθεί ένα κοινό που ιδανικά δεν ενδιαφέρεται μόνο για τη φαντασία, αλλά και για τα εκπαιδευτικά προγράμματα επιστημονικού ενδιαφέροντος. «Αποστολή μας», αναφέρει μεταξύ άλλων η ιστοσελίδα του μουσείου, «είναι να εκπαιδεύσουμε και να εμπνεύσουμε ανθρώπους κάθε ηλικίας, μέσα από μια εμψυχωτική εκδοχή του μέλλοντος και διδάσκοντας, με τη βοήθεια της επιστημονικής φαντασίας, την αληθινή επιστήμη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή