Ματιές στον κόσμο

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΘΕΣΗ

«Ο κήπος των επίγειων απολαύσεων» από 20 σύγχρονους καλλιτέχνες

Ως μια μεταφορά της κατάστασης του σημερινού κόσμου υπό τον τίτλο του διάσημου τριπτύχου του Ιερώνυμου Μπος διοργανώνεται η έκθεση στο μουσείο Gropius Bau του Βερολίνου, που άνοιξε τις πύλες της για το κοινό στις 25 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι την 1η Δεκεμβρίου του 2019. «Ο κήπος των επίγειων απολαύσεων» που χρονολογείται από το 1535 έως το 1550, είναι ένας από τους πιο γνωστούς πίνακες του Μπος και η μόνιμη στέγη του είναι στο Μουσείο Πράδο της Μαδρίτης. Στο τρίπτυχο απεικονίζεται αριστερά η παρουσίαση της Εύας στον Αδάμ από τον Θεό, στο κεντρικό και μεγαλύτερο πάνελ γυμνοί άνθρωποι και ζώα επιδίδονται σε διάφορες δραστηριότητες σε έναν φανταστικό κόσμο και στο δεξί πάνελ, η Κόλαση. Οταν το τρίπτυχο διπλώνει, απεικονίζει τη γη μάλλον κατά την τρίτη ημέρα της δημιουργίας.

Οι επιμελήτριες της έκθεσης Στέφανι Ρόζενταλ και Κλάρα Μέιστερ επέλεξαν το κεντρικό πάνελ ως έμπνευση για την έκθεση. Για εκείνες ο πίνακας δεν έχει να κάνει τόσο με τις απολαύσεις της επίγειας ζωής που κολάζουν τους ανθρώπους όσο με τον φανταστικό κόσμο και τη συνύπαρξη των ανθρώπων με τα φυτά και τα ζώα που καταγράφει το πινέλο του Ιερώνυμου Μπος. Υπερμεγέθεις φράουλες, άνθρωποι που ερωτοτροπούν μέσα σε κοχύλια, κεφάλια σε σχήμα βατόμουρου, ψάρια που πετούν, κουκουβάγιες που κολυμπούν και διαφορετικές φυλές ανθρώπων, όλοι αρμονικά μαζί. Για τις επιμελήτριες ο σύγχρονος κήπος αντιπροσωπεύει την ελευθερία, τη σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον, τα ζητήματα της οικολογίας και της προστασίας του πλανήτη είναι παρόντα.

Ετσι, ο καλλιτέχνης Zheng Bo παρουσιάζει το έργο «Pteridophilia», μια εγκατάσταση όπου γυμνοί άνδρες αναζητούν την επαφή με φτέρες και ο Hicham Berrada το έργο «Mesk-ellil», όπου νυχτολούλουδα που είναι ανθισμένα την ημέρα αλλά απελευθερώνουν το άρωμά τους την νύχτα βρίσκονται σε ειδικά κατασκευασμένες γυάλινες προσθήκες. Ο καλλιτέχνης αλλάζει τους κιρκάδιους ρυθμούς του λουλουδιού για να ενεργοποιήσει τις αισθήσεις του επισκέπτη.

Το έργο της φωτογραφίας ανήκει στην Yayoi Kusama και φέρει τον τίτλο «With All My Love For The Tulips, I Pray Forever». Αποτελείται από μεγάλου μεγέθους τουλίπες φτιαγμένες από φάιμπεργκλας, οι οποίες καλύπτονται από το χαρακτηριστικό πουά μοτίβο της καλλιτέχνιδος. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Λος Αντζελες το 2011.

ΕΛΒΕΤΙΚΕΣ ΑΛΠΕΙΣ

Φύση και τέχνη

Ματιές στον κόσμο-1

EPA/LAURENT GILLIERON

Μια υπαίθρια γκαλερί τέχνης προσφέρεται στο πλαίσιο του AILYOS, ενός θερινού φεστιβάλ αφιερωμένου στην τέχνη αλλά και στην ομορφιά της φύσης στο Leysin. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν έργα τέχνης σε περιοχές εξαιρετικής ομορφιάς όπως λίμνες, αμπελώνες ή γραφικά χωριά. Σε αυτό το πνεύμα είναι και το τεραστίων διαστάσεων πορτρέτο φτιαγμένο από τον Antoine Guignard, γνωστό ως LPVDA, του Ελβετού ζωγράφου Ernest Blatter.

ΧΑΛ, ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Επέτειος του δουλεμπορίου

Ματιές στον κόσμο-2

REUTERS/Russell Boyce

Στο μουσείο Γουίλμπερφορς, που στεγάζεται στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Γουίλιαμ Γουίλμπερφορς (1759-1833), πολιτικός και ηγέτης του κινήματος για την κατάργηση της δουλείας, μπορεί κανείς να δει σημαντικά αρχεία και αντικείμενα της εποχής, όπως το διάγραμμα του πλοίου «Brookes» από το 1791, που αποτυπώνει τον τρόπο και τις συνθήκες που μεταφέρονταν οι σκλάβοι. Τον Αύγουστο συμπληρώνονται 400 χρόνια από την έναρξη του δουλεμπορίου στη Βόρεια Αμερική.

ΧΑΓΗ

Επίσκεψη στο παλάτι

Ματιές στον κόσμο-3

EPA/BART MAAT

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Noordeinde Palace και οι βασιλικοί στάβλοι ανοίγουν για το κοινό. Το παλάτι, που μετατράπηκε από μεσαιωνική αγροικία του 1533 σε βασιλική κατοικία τον 19ο αιώνα, έχει υποστεί δύο μεγάλες ανακαινίσεις. Η μία μετά τη μεγάλη φωτιά του 1948 και η δεύτερη το 1984. Σήμερα στεγάζει τα γραφεία της βασιλικής οικογένειας και θα παραμείνει ανοικτό όλα τα Σάββατα του Αυγούστου με είσοδο έξι ευρώ.

ΛΟΝΔΙΝΟ

Τέχνη με Lego

Ματιές στον κόσμο-4

REUTERS/HENRY NICHOLS

Ο Ολαφουρ Ελίασον επιστρέφει στην Tate Modern του Λονδίνου. Ανάμεσα στα έργα που παρουσιάζονται είναι και το εικονιζόμενο «The cubic structural evolution project 2004», το οποίο βρίσκεται στο Turbine Hall και αποτελείται από έναν τόνο λευκά Lego τουβλάκια. Η συμμετοχή μικρών και μεγάλων είναι απαραίτητη σε αυτό το διαδραστικό έργο για την κατασκευή του οράματος για τη μελλοντική πόλη. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2020.

ΑΚΑΜΠΑ

Μουσείο στον βυθό

Ματιές στον κόσμο-5

Με σκοπό να ενισχύσει περαιτέρω τον ήδη μεγάλο αριθμό τουριστών που απολαμβάνουν τις καταδύσεις στην προστατευμένη και ήρεμη Ερυθρά Θάλασσα, η Ιορδανία προχώρησε στη δημιουργία ενός υποθαλάσσιου στρατιωτικού μουσείου στα ζεστά νερά της. Ετσι, στην Ειδική Οικονομική Ζώνη της Ακαμπα βυθίστηκαν 19 παροπλισμένα οχήματα, όπως το εικονιζόμενο αντιαεροπορικό, αλλά και ελικόπτερα για να δημιουργήσουν ένα σπάνιο υδάτινο μουσείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή