Εβδομάδα εξελίξεων

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα σόσιαλ μίντια, το κίνημα Support art workers έχει γίνει ένα τεράστιο κύμα αγάπης για τους καλλιτέχνες και τους εργαζομένους στην ελεύθερη αγορά του πολιτισμού· μια δυνατή φωνή στο πλευρό όσων βρίσκονται στον αέρα. Αυτή η εβδομάδα θα είναι εβδομάδα εξελίξεων και ανακοινώσεων.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνει γνωστό το πλήρες σχέδιο στήριξης, ενώ χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε και σε κινήσεις που ήδη έχουν γίνει: σε όσους καλλιτέχνες είχαν ενεργές συμβάσεις στα τέλη Μαρτίου, καταβλήθηκε το ποσό των 800 ευρώ, ενώ 15 εκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί στο υπουργείο Πολιτισμού για ειδικά προγράμματα απορρόφησης των εργαζομένων του κλάδου – τα πέντε εκατομμύρια προέρχονται από τον προϋπολογισμό του ΥΠΠΟ και τα δέκα εκατ. από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα υπουργεία Εργασίας, Οικονομίας και, φυσικά, το υπουργείο Πολιτισμού επεξεργάζονται το καλύτερο δυνατό σχέδιο, ενώ η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με το Μέγαρο Μαξίμου όσο και με την ειδική επιτροπή του υπουργείου Υγείας στην οποία, λογικά, θα έχει υποβάλει εκατοντάδες ερωτήσεις, από τις πιο αυτονόητες μέχρι τις πιο απρόσμενες.

Ο πολιτισμός έχει αρκετές ιδιαιτερότητες, είναι δύσκολη άσκηση. Εχει πολυπρόσωπες παραστάσεις, έχει σωματική επαφή και στενή επικοινωνία. Πώς μπορεί να τηρηθεί η απόσταση δύο μέτρων, πόσο μεγάλη σκηνή θα χρειαστεί λ.χ. για το ανέβασμα μιας αρχαίας τραγωδίας; Kαι αν στο Ηρώδειο υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας ζωνών ασφαλείας, σε μια συναυλία σε ανοιχτό χώρο είναι εφικτό κάτι τέτοιο; Μάλλον είναι ασφαλές να πούμε ότι μερικές θεατρικές και μουσικές παραγωγές θα είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν, όπως επίσης μπορούμε να εικάσουμε ότι ο κορωνοϊός θα καθορίσει και τα ρεπερτόρια.

Το επόμενο διάστημα είναι σίγουρο ότι και οι ίδιοι οι άνθρωποι του πολιτισμού θα σκεφτούν αλλιώς σε σχέση με τους τρόπους παρουσίασης της δουλειάς τους. Η ανάγκη θα γεννήσει νέες ιδέες και προσεγγίσεις. Είναι εποχή δυσκολιών, αλλά και προκλήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή