Ματιές στον κόσμο

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνομιλία με την Ιστορία στο Μουσείο Νισίμ ντε Καμοντό

Η οικογένεια Ντε Καμοντό στη Γαλλία των αρχών του 20ού αιώνα, μια οικογένεια μεγαλοαστών τραπεζιτών εβραϊκής καταγωγής, έχει αφήσει μυθικό αποτύπωμα, κυρίως λόγω του Νισίμ ντε Καμοντό, του υιού της οικογένειας, γεννημένου το 1892. Το 1917, αφού είχε καταταγεί στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως πιλότος, έχασε τη ζωή του σε αερομαχία πάνω από τη Λωρραίνη. Ο τάφος του είναι στο νεκροταφείο της Μονμάρτρης. Αυτός ο ευγενής, μεγαλοαστός ήρωας του Μεγάλου Πολέμου, ένας ατρόμητος των αιθέρων, έμεινε στη μνήμη ως ένας τραγικός ήρωας της χαμένης γενιάς του 1890. Η μεγαλοαστική κατοικία της οικογένειας στο Παρίσι, κοντά στο πάρκο de Monceau, είναι σήμερα μουσείο. Το Μουσείο ντε Καμοντό είναι ονομαστό για τις συλλογές έργων διακοσμητικών τεχνών, για την αισθητική του, καθώς και για τις εξαιρετικές εκθέσεις που διοργανώνει. Ηταν επιθυμία του Μοΐς ντε Καμοντό, του πατέρα του Νισίμ, να γίνει η γεμάτη συλλογές τέχνης προγονική οικία μουσείο στη μνήμη του γιου του. Η δωρεά έγινε μέσω του Μουσείου Διακοσμητικών Τεχνών, του οποίου αποτελεί αυτοτελές παράρτημα. Η αδελφή του Νισίμ, Μπεατρίς, ο σύζυγός της και τα δύο παιδιά τους εξοντώθηκαν στο Αουσβιτς. Η μητέρα του Νισίμ διασώθηκε διαφεύγοντας στον Νότο της Γαλλίας.

Αυτό το ιστορικό αποτύπωμα είναι μέρος πλέον μιας κοινής μνήμης και το Μουσείο ντε Καμοντό καλλιεργεί συστηματικά τη σχέση του κοινού με διάφορες εκδοχές τέχνης στο εσωτερικό της οικίας ντε Καμοντό και στους κήπους. Αυτήν την περίοδο, εκτυλίσσεται μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση – εγκατάσταση. Σαν κυνήγι θησαυρού, τα εκθέματα εμφανίζονται στα δωμάτια, όπου διατηρούνται τα υπάρχοντα και οι συλλογές της οικογένειας ντε Καμοντό, αλλά και στους κήπους σε καθαρά γαλλικό ύφος. Αυτή τη μυσταγωγία υπηρετούν τα κεραμικά έργα του 57χρονου Βρετανού καλλιτέχνη, συγγραφέα και ειδικού για την ιστορία και τέχνη της κεραμικής και της πορσελάνης, Εντμουντ ντε Βάαλ, ο οποίος κέρδισε «λευκή κάρτα» για να οργανώσει διαδρομές μέσα και έξω από το κτίριο ως μία συνομιλία των έργων του με τις μόνιμες συλλογές. Αυτή η ανοικτή εγκατάσταση, στην οποία έχει μετατραπεί το σύνολο του μουσείου, απορρέει από την πρόσφατη έκδοση του νέου βιβλίου του Εντμουντ ντε Βάαλ, που έχει τίτλο «Επιστολές στον Καμοντό». Είναι ένα έργο επινοημένης αλληλογραφίας, που εμμέσως συνομιλεί και με την ιστορία της οικογένειας και του ίδιου του Ντε Βάαλ, για την οποία έγραψε το βραβευμένο βιβλίο «The Hare with Amber Eyes». H έκθεση απλώνεται σε όλους τους χώρους σαν ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, έχει σιωπές, εκπλήξεις, στάσεις και αιφνιδιασμούς. Είναι ένας θρίαμβος της αθόρυβης τέχνης.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ

Ματιές στον κόσμο-1
Φωτ. NEW YORK HISTORICAL SOCIETY

Η Ιστορική Εταιρεία της Νέας Υόρκης εγκαινίασε έκθεση με θέμα την ανώτατη δικαστή και πολύπλευρη προσωπικότητα Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ (1933-2020). «Η ζωή και η εποχή της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ», όπως είναι ο τίτλος της έκθεσης, βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο και οργανώθηκε ως περιοδεύουσα έκθεση με φωτογραφίες από τη μακρά σταδιοδρομία της Γκίνσμπεργκ με επίκεντρο τα ατομικά δικαιώματα και τις ίσες ευκαιρίες για όλους τους Αμερικανούς.

ΛΟΝΔΙΝΟ
Μαρκ Ρόθκο

Ματιές στον κόσμο-2
Φωτ. PACE GALLERY

Εργα ζωγραφικής σε χαρτί του Μαρκ Ρόθκο εγκαινιάζουν τις νέες εγκαταστάσεις της αίθουσας τέχνης Pace στο Λονδίνο. Σχεδιασμένη από τους Jamie Fobert Architects, η νέα επέκταση της διεθνούς γκαλερί προέβλεπε την πλήρη μεταμόρφωση του εσωτερικού του κτιρίου, μέσα στο οποίο η Pace απλώνεται σε δύο ορόφους. Ενώνονται με κλίμακα από μαύρο ατσάλι, δημιουργώντας ένα συνεχές για ζωγραφική και εγκαταστάσεις. Βρίσκεται στη Χάνοβερ Σκουέρ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Προπλάσματα του Κανόβα

Ματιές στον κόσμο-3
Φωτ. TONY SIGEL

Η Νάσιοναλ Γκάλερι της Ουάσιγκτον ανακοίνωσε μια μεγάλη έκθεση για το 2023, που μας οδηγεί στο εργαστήρι του μεγάλου γλύπτη Αντόνιο Κανόβα (1757-1822). Διάσημος για τα αισθησιακά γλυπτά του σε λευκό μάρμαρο, ο Κανόβα ξεκινούσε με προπλάσματα από πηλό, μετά το σχέδιο σε χαρτί. Αυτά τα σπαρακτικά λείψανα είναι και αυτά αυτόνομα έργα τέχνης με μια νεωτερικότητα που αιφνιδιάζει. Η έκθεση θα συνεχίσει έως το 2024 στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου. 

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ
Τζένι Σάβιλ

Ματιές στον κόσμο-4
Φωτ. CLARA VANNUCCI/THE NYT

Με εκατό έργα, η ατομική έκθεση της Τζένι Σάβιλ απλώνεται σε πέντε μουσεία της Φλωρεντίας και δημιουργεί διάλογο με την κληρονομιά της Αναγέννησης. Τα έργα της Σάβιλ διερευνούν όψεις της μητρότητας και εκδοχές του σώματος σε έναν αισθησιακό όσο και ιδεολογικό αντίλογο με τα αριστουργήματα της Ιταλικής Αναγέννησης. Η Σάβιλ δημιούργησε το 2011 το έργο «Οι Μητέρες» εμπνεόμενη από τον Λεονάρντο ντα Βίντσι. Το έργο αυτό εκτίθεται τώρα στο Μουσείο ντέλι Ινοτσέντι.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Οουεν Λούντερ (1928-2021)

Ματιές στον κόσμο-5

Βασικός εκπρόσωπος του αρχιτεκτονικού μπρουταλισμού τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, ο αρχιτέκτων Οουεν Λούντερ απεβίωσε σε ηλικία 93 ετών. Διετέλεσε δύο φορές πρόεδρος του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων (RIBA) και θεωρείται «άτυχος» αρχιτέκτων, καθώς τα περισσότερα έργα του έχουν κατεδαφιστεί όπως το περίφημο πολυώροφο πάρκινγκ στην Τρίνιτι Σκουέρ στο Γκέιτσχεντ, καθώς ο μπρουταλισμός άρχισε να αποκτά περισσότερους εχθρούς από φίλους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή