Ματιές στον κόσμο

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συλλογές της Δρέσδης στη Βιβλιοθήκη Μόργκαν

Στη Νέα Υόρκη, η Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Μόργκαν (225 Μάντισον Αβενιου) είναι ένας ναός αισθητικής παιδείας, γνώσης και πλουσιότατων συλλογών. Είναι ένα σχολείο αγωγής. Στη φιλοσοφία αυτού του πνευματικού ναού είναι η γνωριμία του κοινού με μεγάλες συλλογές της Ευρώπης έτσι ώστε να δημιουργείται διαρκής ώσμωση με τα βασικά και όχι πάντα τόσο γνωστά κεφάλαια της ιστορίας της τέχνης και μέσω αυτών με τους κομβικούς παράγοντες που συνετέλεσαν στην άνθηση των τεχνών. Η νέα έκθεση στη Μόργκαν είναι εισαγωγή στην ιστορία των ιδεών στην Ευρώπη, καθώς εστιάζει στις μεγάλες συλλογές της Δρέσδης καλύπτοντας μια διαδρομή από τον 15ο στον 20ό αιώνα. Η έκθεση έχει τίτλο «Από τον Βαν Αϊκ στον Μόντριαν: 300 χρόνια συλλογών στη Δρέσδη» και όλα τα έργα είναι έργα σε χαρτί, μια θαυμαστή παράδοση, η οποία δοξάζεται στο παλαιότατο και φημισμένο μουσείο της Δρέσδης Kupferstich-Kabinett. Το μουσείο αυτό είναι από τα παλαιότερα στο είδος του στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1720 από τον Αύγουστο Β΄ τον Ισχυρό, εκλέκτορα της Σαξονίας, από τους μεγαλύτερους και μανιώδεις συλλέκτες έργων τέχνης στην ιστορία της Δύσης. Από τα χρόνια του Αυγούστου Β΄, οι συλλογές στο Kupferstich-Kabinett μεγάλωσαν, επέζησαν από πολέμους και εντέλει άνθησαν, κατακτώντας δικαίως τη φήμη ως μοναδικού σε πληρότητα αποθετηρίου σχεδίων, χαρακτικών και φωτογραφιών. Η Βιβλιοθήκη Μόργκαν θα είναι ο μοναδικός σταθμός στις ΗΠΑ για τη συλλογή αυτή που ταξιδεύει για να τιμήσει την επέτειο των 300 (και άνω) ετών από την ίδρυσή της. Η έκθεση φέρνει στη Νέα Υόρκη επιλογή από 60 κορυφαία σχέδια, με τη λογική ότι το καθένα έχει μια ιστορία να αφηγηθεί στα ρεύματα των ιδεών. Το εξαιρετικό των συλλογών του Kupferstich-Kabinett είναι ο διαρκής και σταθερός ερευνητικός χαρακτήρας τους, καθώς ανιχνεύουν και τη σύγχρονη παραγωγή έργων τέχνης στο χαρτί. Ανάμεσα στα έργα που εστάλησαν στη Νέα Υόρκη περιλαμβάνονται σημαντικά δείγματα της Αναγέννησης του Βορρά και του Μπαρόκ, δύο χρονικών περιόδων στις οποίες το μουσείο της Δρέσδης έχει πρωτοκαθεδρία. Ο επισκέπτης θα δει προσωπογραφίες του Γιαν βαν Αϊκ, έργα του Λούκας Κράναχ του πρεσβύτερου και του Χανς Χολμπάιν του νεότερου, του Ρέμπραντ και του Ρούμπενς. Ορισμένα έργα ξεχωρίζουν για τη μοναδικότητά τους, όπως η πολύ νεανική αυτοπροσωπογραφία του Αντον Ράφαελ Μενγκς ή οι σπουδές του Γκόγια, του Κάσπαρ Νταβίντ Ντίτριχ ή ακόμη και του Γκούσταφ Κλιμτ και του Οτο Ντιξ στις αρχές του εικοστού αιώνα. Είναι μια εισαγωγή στην ιστορία του σχεδίου στην Ευρώπη. 

ΛΟΝΔΙΝΟ
Οψιμος Κόνσταμπλ

Ματιές στον κόσμο-1
Φωτ. VICTORIA AND ALBERT MUSEUM

Αυτή η υδατογραφία του 1835 δείχνει το Στόουνχεντζ όπως το είδε ο αγαπημένος ζωγράφος των Αγγλων Τζον Κόνσταμπλ (1776-1837). Στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου παρουσιάζεται η νέα έκθεση αφιερωμένη στα έργα της τελευταίας περιόδου της ζωής του Τζον Κόνσταμπλ, τα οποία δοξάζουν το πνεύμα της αγγλικής υπαίθρου και εξοχής με τρόπο ιδιαίτερα δραματικό και εσωτερικό. Ο Κόνσταμπλ είχε μεγάλη επιδραστικότητα στους ζωγράφους της επόμενης γενιάς.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ
Βραβείο RIBA

Φ

Ματιές στον κόσμο-2
Φωτ. PETER LANGDOWN

Για 25η χρονιά, το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων (RIBA) ανήγγειλε το βραβείο αρχιτεκτονικής που έχει θεσπίσει για έργα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Για φέτος, το βραβείο δόθηκε στο έργο των Grafton Architects (με έδρα το Δουβλίνο) στο Πανεπιστήμιο Κίνγκστον. Είναι το Town House, το νέο κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου με πρόσβαση στον περιβάλλοντα αστικό χώρο, προϋπολογισμού 50 εκατ. στερλινών. Το 50% των εσωτερικών χώρων είναι ενιαίοι.

ΠΑΡΙΣΙ
Ενας χρόνος στη Νορμανδία

Ματιές στον κόσμο-3
Φωτ. ORANGERIE

Εγκατεστημένος στη Νορμανδία από τις αρχές του 2019, ο Βρετανός ζωγράφος Ντέιβιντ Χόκνεϊ έχει αφιερώσει ένα μέρος της δημιουργίας του σε ένα μεταϊμπρεσιονιστικό ημερολόγιο, εμπνεόμενος από τον πολιτισμό της γαλλικής εξοχής. Είναι ζωγραφική στο iPad, τεχνική που έχει υιοθετήσει εδώ και μία δεκαετία. Τα γεμάτα χρώμα έργα του παρουσιάζονται σε μια νέα έκθεση στο Μουσείο της Orangerie του Παρισιού. Η διάρκεια της έκθεσης είναι έως τις 14 Φεβρουαρίου. 

ΜΑΔΡΙΤΗ
Η Αμερική στην Ισπανία

Ματιές στον κόσμο-4
Φωτ. MUSEO DEL PRADO

Μια μεγάλης πνοής έκθεση παρουσιάζει το Μουσείο Πράδο στη Μαδρίτη, εστιάζοντας στην τέχνη που προήλθε από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Εργα τέχνης, διακοσμητικά αντικείμενα, αγιογραφίες, διάσπαρτα σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους, καθώς και σε πλήθος ναών στην Ισπανία, συγκεντρώθηκαν με τη συνδρομή των χωρών προέλευσης έτσι ώστε να συγκροτήσουν ένα πανόραμα πολιτιστικής ακμής από τους αιώνες ισπανικής κυριαρχίας στην αμερικανική ήπειρο. 

ΙΣΡΑΗΛ
Βυζαντινό οινοποιείο

Ματιές στον κόσμο-5
Φωτ. MENAHEM KAHANA / AFP

Η μεγάλη αρχαιολογική ανασκαφή στο Γιαβνέ, νοτίως του Τελ Αβίβ, έφερε στο φως εντυπωσιακών διαστάσεων οινοποιείο, που πιθανότατα ήταν σε πλήρη ανάπτυξη πριν από 1.500 χρόνια. Είναι βυζαντινής περιόδου και είναι θαυμαστή η κατάσταση στην οποία βρέθηκε, αλλά και το πλήθος των αντικειμένων που ήρθαν στο φως. Αποκαλύπτουν πιεστήρια, αγγεία και αποθηκευτικούς χώρους, ένα πλήρες κέντρο παραγωγής οίνου, που δείχνει το επίπεδο της οικονομικής ζωής της εποχής. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή