Κάουνας, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2022

Κάουνας, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2022

Η διεθνής συγκυρία μάς καθιστά περισσότερο ανοικτούς στην κατανόηση της ευρωπαϊκής ιστορίας και ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης που ξεκίνησε από την Αθήνα είναι ένας τρόπος να γνωρίσει κανείς καλύτερα μικρές και μικρότερες πόλεις, όλες όμως με μακραίωνη ιστορία

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διεθνής συγκυρία μάς καθιστά περισσότερο ανοικτούς στην κατανόηση της ευρωπαϊκής ιστορίας και ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης που ξεκίνησε από την Αθήνα είναι ένας τρόπος να γνωρίσει κανείς καλύτερα μικρές και μικρότερες πόλεις, όλες όμως με μακραίωνη ιστορία. Για το 2022, Πολιτιστικές Πρωτεύουσες είναι το Κάουνας της Λιθουανίας, το Νόβι Σαντ της Σερβίας και το Esch-sur-Alzette του Λουξεμβούργου (κέντρο βιομηχανίας από τον 19ο αιώνα έως περίπου το 1980 και όμορφη πόλη πάνω στον ποταμό Αλζέτ). Το Κάουνας αποκτά ιδιαίτερη σημασία φέτος καθώς είναι πανέτοιμο ήδη από πέρυσι για να φιλοξενήσει πολλά και σημαντικά γεγονότα που, παρά την αρνητική συγκυρία στην Ευρώπη, φιλοδοξούν να στρέψουν το ενδιαφέρον και στην ιστορία και στο παρόν της δεύτερης πόλης (μετά το Βίλνιους) της Λιθουανίας, που όμως ήταν και παλιά πρωτεύουσα της χώρας. Το Κάουνας φιλοξενεί εκθέσεις με μεγάλα ονόματα διεθνούς ακτινοβολίας, όπως η Γιόκο Ονο και η Μαρίνα Αμπράμοβιτς, μαζί με 1.000 ακόμη εκδηλώσεις σε όλη τη διάρκεια του έτους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πως η πόλη του Κάουνας υποστηρίζει ενεργά τους καλλιτέχνες από την Ουκρανία δημιουργώντας εργαστήρια και χώρους για να μπορούν να εργαστούν και να επικοινωνήσουν με άλλους δημιουργικούς ανθρώπους από όλον τον κόσμο. Επιπλέον, είναι μια ευκαιρία για το Κάουνας να δείξει στον υπόλοιπο κόσμο την αρχιτεκτονική κληρονομιά του, όχι μόνο του 19ου αιώνα όταν η πόλη ήταν ακόμη μικρή, αλλά κυρίως του Μεσοπολέμου, στη διάρκεια κοινωνικής και οικονομικής ακμής της ανεξάρτητης Λιθουανίας, πριν η χώρα καταληφθεί από τη Σοβιετική Ενωση. Από το 1920 έως το 1939, το Κάουνας όπως και οι γειτονικές πόλεις στην Πολωνία και στις λοιπές Βαλτικές Χώρες γνωρίζει μεγάλη ακμή, η οποία αντανακλάται σε εξαιρετικά οικοδομήματα όλων των νεωτερικών ρευμάτων του Μεσοπολέμου όπως και της διακοσμητικής αρ ντεκό, που σήμερα είναι ένα από τα αξιοθέατα της πόλης. Το Κάουνας υπήρξε προπολεμικά και κέντρο της εβραϊκής κουλτούρας. Στην απογραφή του 1923, το 27% του πληθυσμού ήταν Εβραίοι, οι οποίοι σε μεγάλο ποσοστό συνελήφθησαν και δολοφονήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Για όλους αυτούς και πολλούς ακόμη λόγους, το Κάουνας επιχειρεί φέτος αυτό το άνοιγμα στον κόσμο ως μια σύγχρονη πόλη με ισχυρή παρουσία στον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Ματιές στον κόσμο 

Κάουνας, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2022-1
Φωτ. RON BLUNT

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Νέα μουσεία του Σμιθσόνιαν
Το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν αναζητεί τα κτίρια και τους χώρους στην Ουάσιγκτον όπου θα στεγάσει προσεχώς δύο νέα μουσεία. Το ένα είναι το Αμέρικαν Λατίνο και το άλλο για την Ιστορία των Γυναικών, που αμφότερα αντλούν από την ατζέντα του 21ου αιώνα και ανατροφοδοτούν τη συζήτηση για τις νέες ιεραρχήσεις στην αφήγηση της Ιστορίας. Κριτήριο είναι η γειτνίασή τους προς το Εθνικό Μίλι της αμερικανικής πρωτεύουσας, κιβωτός συλλογικής μνήμης.

Κάουνας, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2022-2
Φωτ. THE WEISMAN AND MICHEL COLLECTION

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ
Σουζάν Βαλαντόν
Η Γλυπτοθήκη της Κοπεγχάγης παρουσιάζει έως τις 31 Ιουλίου την έκθεση έργων της Σουζάν Βαλαντόν (1865-1938), της Γαλλίδας εικαστικού που έγινε η πρώτη αυτοδίδακτη ζωγράφος με συμμετοχή στο Σαλόν του Παρισιού με δυναμικά πορτρέτα και γυμνά γυναικών. Η έκθεση είναι σχεδόν μια πλήρης μονογραφία και αποτελεί τη μεταφορά της παραγωγής του Ιδρύματος Μπαρνς της Φιλαδέλφειας, όπου είχε γίνει και η πρώτη παρουσίαση (2021-2022). 

Κάουνας, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2022-3
Φωτ. NEOSCAPE INC. / NY TIMES

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Νέο Κέντρο Επιστήμης
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης, από τα δημοφιλέστερα του είδους στον κόσμο, αποκάλυψε τα σχέδια για το νέο μουσείο-προέκταση που θα είναι το Νέο Κέντρο Επιστήμης. Θα στεγαστεί σε αυτόνομο, καινούργιο κτίριο στην Κολόμπους Αβενιου, πλησίον της 79ης Δυτικής Οδού. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 431 εκατ. δολάρια και η πλήρης ονομασία θα είναι Κέντρο Ρίτσαρντ Γκίλντερ για την Επιστήμη, την Εκπαίδευση και την Καινοτομία. 

Κάουνας, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2022-4
Φωτ. KETTERER KUNST

ΜΟΝΑΧΟ
Υπέρ της Ουκρανίας
Ο μεγάλος οίκος δημοπρασιών της Γερμανίας Ketterer Kunst ανέστειλε τις επαφές του με πελάτες του στη Ρωσία. Σε πρόσφατη δημοπρασία, ο οίκος εξασφάλισε 45.000 ευρώ υπέρ των ορφανών της Ουκρανίας, με επιπλέον δήλωση πως αυτό δεν αρκεί, και ανακοίνωσε πλήρη διακοπή σχέσεων με τη Ρωσία. Ο οίκος ιδρύθηκε το 1954. Εχει έδρα το Μόναχο, παραρτήματα στο Αμβούργο, στο Ντίσελντορφ και στο Βερολίνο και δίκτυο εκπροσώπων στις ΗΠΑ και στη Βραζιλία.

Κάουνας, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2022-5
Φωτ. KRISTEN PELOU

ΠΑΡΙΣΙ
Γκαλερί Ντιόρ
Ως τμήμα της ανακαίνισης του κεντρικού καταστήματος του Ντιόρ στο Παρίσι, στον αριθμό 30 της οδού Μοντέν, η εταιρεία δημιούργησε έναν μόνιμο εκθεσιακό χώρο, την Γκαλερί Ντιόρ. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μοναδικά κοστούμια από την ιστορία του οίκου σε εξαιρετικές συνθέσεις με έντονο το θεατρικό στοιχείο. Εμφαση δίνεται στην προσωπικότητα του Κριστιάν Ντιόρ και στην παράδοση αυτής της παρακαταθήκης στους διαδόχους του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή