ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Τα Γλυπτά, ο δανειστής και ο δανειζόμενος

Τα Γλυπτά, ο δανειστής και ο δανειζόμενος

Είναι μάλλον αστείο να υποστηρίζει κανείς ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δεν γνωρίζουν το νομικό καθεστώς σε σχέση με έναν πιθανό δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Δεν αντιλαμβάνονται δηλαδή ότι τους όρους τους βάζει ο δανειστής και όχι ο δανειζόμενος.

Ο πρωθυπουργός, σε πρόσφατη συνέντευξη του στη βρετανική εφημερίδα Observer, διατύπωσε το αίτημα για δανεισμό με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, τοποθετώντας το, ορθώς, στο υψηλότερο πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Ωστόσο, ήταν απολύτως σαφής ως προς το πάγιο αίτημα της Ελλάδας: την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Δεν έχει αλλάξει εδώ και δεκαετίες, ούτε και διαφαίνεται κάποια αλλαγή στρατηγικής από την παρούσα κυβέρνηση. Τα μαζικά βέλη που έσπευσε να εξαπολύσει η αξιωματική αντιπολίτευση έπεσαν στο κενό. Ηταν μια αντανακλαστική, εσπευσμένη, «υποχρεωτική» αντίδραση που την αφήνει εκτεθειμένη. Εγινε για να γίνει.

Η πρόταση του πρωθυπουργού πρέπει να κριθεί υπό διαφορετικό πρίσμα, κι αυτό συγκεντρώνει πολλά θετικά που μάλλον ενισχύουν παρά αποδυναμώνουν την υπόθεση της διεκδίκησης. Φανταστείτε μια περιοδική έκθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα, τι διαφήμιση θα ήταν για τη χώρα, πόσο πολύ θα συζητιόταν και θα απασχολούσε το κοινό παντού εκτός Ελλάδας, πόσα δημοσιεύματα και αφιερώματα θα γίνονταν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, φανταστείτε τι δυναμική που θα αποκτούσε το θέμα των Γλυπτών.

Η εικόνα, ο συμβολισμός, το μήνυμα της επανένωσης, έστω και για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, θα ήταν επιβεβαίωση του πάγιου και δίκαιου αιτήματος της χώρας. Ολοι θα έβλεπαν που πραγματικά ανήκουν τα Γλυπτά. Η ενδεχόμενη θετική απάντηση της βρετανικής κυβέρνησης στο αίτημα της Ελλάδας ίσως άνοιγε τον δρόμο για έναν μακροχρόνιο δανεισμό, προοπτική που διαλύει αρκετούς από τους φόβους των Βρετανών, με κυριότερο να ανοίξει η όρεξη και άλλων χωρών για διεκδίκηση εκθεμάτων.

Το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι εύκολο. Απαιτεί σκέψη και λεπτούς χειρισμούς, απαιτεί όμως και ευελιξία. Ενα πάγιο αίτημα δεν σημαίνει ότι πρέπει να διατυπώνεται πάντοτε με τον ίδιο τρόπο.