ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Το Φουγάρο παρουσιάζει νέες εικαστικές εκθέσεις σε Ναύπλιο και Αθήνα

gkat_02_0211_page_1_image_0004
gkat_02_0211_page_1_image_0006

Οποιος έχει επισκεφθεί το Φουγάρο στο Ναύπλιο, το διαισθάνεται: το παλαιό εργοστάσιο κονσερβοποιίας «Ανθός», που επανήλθε στη «ζωή» με τεράστια φροντίδα και μεράκι, αντανακλά πολλές πτυχές της Φλωρίκας Κυριακοπούλου. Επιχειρηματίας, συλλέκτης, εικαστικός και δημοσιογράφος, κατάφερε συνδυάσει την αισθητική, τη φιλοξενία, την τέχνη και την ανοιχτή πρόσκληση σε διαφορετικές ομάδες πληθυσμού, ώστε να κάνουν τον χώρο δικό τους: από παιδιά και ενήλικες μέχρι φίλους των βιβλίων και της γαστρονομίας, όλοι έχουν βρει εκεί τη δική τους στέγη. Πρόσφατα, το Φουγάρο απέκτησε ένα «αδελφάκι» στην Αθήνα, όπου διοργανώνονται ενδιαφέρουσες δράσεις και εκθέσεις, αυξάνοντας την εμβέλειά του και στην πρωτεύουσα.

Αυτή την περίοδο, στην Αργολίδα, παρουσιάζεται το αφιέρωμα «Black & blue», μια μεγάλη έκθεση – εγκατάσταση, την οποία επιμελείται η ίδια η κ. Κυριακοπούλου, σε διαφορετικές γωνιές του Φουγάρου. Πρόκειται για 75 δημιουργίες που προέρχονται από την προσωπική της συλλογή, την οποία ξεκίνησε το 1980 και περιλάμβανε έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, μεικτής τεχνικής, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες και βίντεο. Με την πάροδο του χρόνου, η συλλογή επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει ασιατική και αφρικανική τέχνη, tribal art, σύγχρονη χειροτεχνία, κεραμική, έπιπλα και αντικείμενα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει μια ενότητα ιαπωνικών χαρακτικών του 19ου αιώνα.

Το Φουγάρο παρουσιάζει νέες εικαστικές εκθέσεις σε Ναύπλιο και Αθήνα-1
Μια παλαιά κονσερβοποιία απέκτησε δεύτερη ζωή στο Ναύπλιο.

Από αυτή τη «δεξαμενή» κάνει τις επιλογές της η συλλέκτρια, η οποία φτιάχνει ένα «οικοσύστημα έργων», με κάθε μικρή ομάδα να έχει την αυτοτέλειά της. Από τους Αμπράμοβιτς, Τόνι Κραγκ και Ντόναλντ Τζαντ μέχρι τους Αλέξη Ακριθάκη, Στίβεν Αντωνάκο και Κυριτσόπουλο (μεταξύ άλλων), παρουσιάζεται μια υπέροχη σκυταλοδρομία, που θα διαρκέσει έως και τον Μάρτιο του 2020.  Ταυτόχρονα, την ερχόμενη Πέμπτη εγκαινιάζεται άλλη μια ενδιαφέρουσα έκθεση στο παράρτημα της Αθήνας (Ερμού 15, Κηφισιά), με γλυπτά, φωτογραφία και ζωγραφική από τρεις εικαστικούς. Η Sonja Edle von Hoessle αφηγείται μέσα από τη ζωγραφική της τη σύνθεση και την ανασύνθεση του περιβάλλοντος. Ο Herbert Mehler εμπνέεται από τον φυσικό κόσμο και τον αποδίδει μέσα από υπερφυσικά, βιομορφικά γλυπτά. Ο συμπατριώτης μας Αλέξης Σαρρηγεωργίου, με όπλο τη δυναμική των χρωμάτων και των σχημάτων, μας προσφέρει μέσα από τις λήψεις του την πολυτέλεια να ξεχωρίσουμε κάποιες στιγμές στον χρόνο και να εστιάσουμε σε λεπτομέρειες του περιβάλλοντος και του μακροκόσμου. Ο Σαρρηγεωργίου παραμένει βαθιά ερωτευμένος με τον φωτογραφικό φακό τα τελευταία 30 χρόνια, βρίσκοντας ισορροπία ανάμεσα στο απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον του και μια ενασχόληση που του επιτρέπει μια αυστηρά προσωπική έκφραση. Η έκθεση αυτή θα διαρκέσει επίσης έως τον Μάρτιο του 2020.