Ενα ξεχωριστό μνημόσυνο για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Πάρι Πρέκα

Ενα ξεχωριστό μνημόσυνο για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Πάρι Πρέκα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πάρις και η Μερόπη Πρέκα υπήρξαν ζευγάρι στη ζωή και στην τέχνη. Συνοδοιπόροι με έναν τρόπο πνευματικό, ψυχικό και απτό, αποχωρίστηκαν μόνον όταν εκείνος έφυγε από τη ζωή, το 1999. Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό του, η σύζυγός του αποφάσισε να κάνει μια χειρονομία για να τιμήσει τη μνήμη του. Συγκλονισμένη από την πυρκαγιά που κατέστρεψε πρόσφατα μεγάλο μέρος της Παναγίας των Παρισίων, αποφάσισε να παραχωρήσει μια σειρά από έργα του στον γαλλικό οίκο δημοπρασιών Rossini Paris Drouot. Τα έσοδα από την πώλησή τους, σε πλειστηριασμό που θα γίνει σήμερα στην Πόλη του Φωτός, θα διατεθούν υπέρ της αποκατάστασης του μνημείου.

Η Μερόπη Πρέκα προσέφερε στον οίκο 40 υδατογραφίες και τρεις ελαιογραφίες που είχε ζωγραφίσει ο Πρέκας με θέμα το Παρίσι, αλλά και διάφορα άλλα μέρη της Γαλλίας, όπως το διάσημο Σατό Μαργκό, που παράγει μερικά από τα πιο διάσημα κρασιά του Μπορντό, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ειδική δημοπρασία. Ο οίκος Drouot έχει σχέση με την Ελλάδα και οι άνθρωποί του μας επισκέπτονται για να εκτιμήσουν έργα τέχνης. Το ζεύγος Πρέκα διατηρούσε επίσης ιδιαίτερο δεσμό με τη χώρα αυτή, καθώς  εργαζόταν και δίδασκε λίγους μήνες του χρόνου στο Παρίσι. Ο ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης και αρχιτέκτων έτρεφε μεγάλη αγάπη για τον γαλλικό πολιτισμό, οπότε η ιδέα της δωρεάς είναι απολύτως ταιριαστή με τη ζωή και τα πεπραγμένα του.

Ενα ξεχωριστό μνημόσυνο για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του Πάρι Πρέκα-1

Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τη συγκεκριμένη ενότητα.

Η κίνηση της Μερόπης Πρέκα είχε συνέχεια. Ο γιος του Γάλλου χαράκτη Ζαν Καρζού, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από περίπου 20 χρόνια, αποφάσισε με τη σειρά του να δώσει 34 λιθογραφίες του πατέρα του για τον ίδιο πλειστηριασμό. Κάπως έτσι γίνεται ένα συγκινητικό «μνημόσυνο», που σπάει τα στενά πλαίσια των αγαπημένων και των φίλων, καθώς έχει σκοπό φιλανθρωπικό και συμβολικό. Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 14.30 ώρα Γαλλίας, στην παρισινή έδρα του οίκου, και θα μπορεί κάποιος να την παρακολουθήσει και να συμμετάσχει διαδικτυακώς, μέσω της Drouot Digital Live. Τα έργα του Πρέκα για το Παρίσι εντυπωσιάζουν. Στη ζωγραφική του συνήθως ανέτρεχε σε συγκεκριμένα θέματα, όπως τα τοπία, τα άλογα και τα πλοία, αλλά είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε αυτή την ενότητα. Ο ζωγράφος, με καταγωγή από τη Σαντορίνη, γεννήθηκε το 1926 στην Αθήνα. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ και συνέχισε τις σπουδές του στη γαλλική πρωτεύουσα. Το ύφος του είναι μοναδικό και αναγνωρίσιμο, ενώ η σχεδιαστική του δεινότητα, με ισορροπία στη γραμμή και στο χρώμα, του παρείχε τεράστια ελευθερία στη δημιουργία συνθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή