ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Δύο πόρτες έχει η ζωή, ανοίγεις τη μία και μπαίνεις σε μια έκθεση

dyo-portes-echei-i-zoi-anoigeis-ti-mia-kai-mpaineis-se-mia-ekthesi-2391559

«Θες την ιστορία της φιλίας μας με τη Λήδα Παπακωνσταντίνου; Τότε δεν πρέπει να γράψεις άρθρο, αλλά βιβλίο». Η Λίζυ Καλλιγά, στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, μου έκανε ολόκληρη αναδρομή της γνωριμίας των δύο καλλιτεχνών στις Σπέτσες, τη δεκαετία του 1970. Τις έφερε κοντά το νησί, αλλά το δέσιμο ήρθε μέσα από την ψυχική πάστα και, βέβαια, τα κοινά ενδιαφέροντα. Παρά τα τόσα χρόνια συνοδοιπορίας, είναι η πρώτη φορά που κάνουν μαζί έκθεση, η οποία ανοίγει (άνευ εγκαινίων – για ευνόητους λόγους) μεθαύριο, Παρασκευή 7 Αυγούστου.

Το ενδιαφέρον δεν είναι μόνο η κοινή παρουσίαση, αλλά το γεγονός ότι το αφιέρωμα –σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Ντένη Ζαχαρόπουλου– θα φιλοξενηθεί σε έναν ιδιαίτερο χώρο του Εκκλησιαστικού Μουσείου Σπετσών, στη μητρόπολη του νησιού, τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο Παλιό Λιμάνι.

Εκεί έχουν διοργανωθεί άλλες δύο εκθέσεις κατά το παρελθόν, μία για τον λαϊκό ζωγράφο Νίκο Μαντά και άλλη μία με θρησκευτικές εικόνες που απεικόνιζαν επαγγέλματα. Η παραχώρηση αυτής της «στέγης» γίνεται χάρη στον πεφωτισμένο πατέρα Γρηγόριο, που διαθέτει γενναιοδωρία και ανοιχτό μυαλό.

dyo-portes-echei-i-zoi-anoigeis-ti-mia-kai-mpaineis-se-mia-ekthesi0
Ο υπέροχος χώρος όπου θα πραγματοποιηθεί η έκθεση.

Η Λίζυ Καλλιγά χρησιμοποιεί διαφορετικά μέσα στη δουλειά της: ζωγραφική, χαρακτική, φωτογραφία, βίντεο. Καθώς πέρασε την καραντίνα στις Σπέτσες, όλα τα έργα της έκθεσης προέρχονται από το σπίτι της στο νησί. Το παλαιότερο είναι από τις αρχές του 2000 και το νεότερο ένα που ολοκλήρωσε φέτος το καλοκαίρι. Ποιος δεν θυμάται την εξαιρετική ενότητα με θέμα τους κολυμβητές που έβλεπε από το μπαλκόνι του σπιτιού της;

Η Λήδα Παπακωνσταντίνου μας σύστησε την τέχνη της περφόρμανς στην Ελλάδα, ενώ έφερε από τη Βρετανία –όπου σπούδασε και έζησε– έναν αέρα ανανέωσης στο ελληνικό καλλιτεχνικό στερέωμα. Από τα πιο ωραία κομμάτια της επικείμενης έκθεσης είναι ένα βίντεο με χαρακτήρα ντοκιμαντέρ, που δημιούργησε η εικαστικός για το παλιό εργοστάσιο υφαντουργίας των Σπετσών, το οποίο σήμερα έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο. Η καλλιτέχνις εντόπισε και μίλησε με παλιές εργάτριες. Τίτλος της έκθεσης «Δύο πόρτες – δύο παράθυρα»: «Στην αίθουσα του μοναστηριού του Αγιου Νικόλα, όπου συνευρίσκονται σε αυτή την έκθεση, τυχαίνει να υπάρχουν, από τη μία πλευρά δύο πόρτες και από την άλλη δύο παράθυρα· η συγκυρία αυτή εκφράζει με ακρίβεια τόσο τη συμπληρωματικότητα ανάμεσα στις δύο (καλλιτέχνιδες) όσο και, πιο ουσιαστικά, τους τρόπους με τους οποίους η κάθε μία έχει επιλέξει να δρα και να πράττει στο έργο της, καθώς και να βιώνει τη θέση της στον κόσμο», γράφει ο Ντένης Ζαχαρόπουλος. Θα διαρκέσει έως τις 14 Σεπτεμβρίου.