Η τολμηρή στροφή της τέχνης

Η τολμηρή στροφή της τέχνης

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ένα φεστιβάλ διαφορετικό, πρωτοποριακό, που περισσότερο από παραστάσεις, φιλοδοξεί να προτείνει εμπειρίες, να φέρει το κοινό σε επαφή με ό,τι πιο φρέσκο συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη διεθνή σκηνή. Το ζητούμενο για το Fast Forward Festival που για δεύτερη χρονιά παρουσιάζει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών είναι να έρθουν στο προσκήνιο οι νέες φόρμες, οι νέες τεχνολογίες, και κυρίως, αυτό που αποκαλούμε τέχνη στο δημόσιο χώρο.

Στη συνέντευξη Τύπου που έγινε σήμερα Πέμπτη για την παρουσίαση του προγράμματος που θα τρέξει το δεκαήμερο μεταξύ 21-31 Μαϊου, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Fast Forward Festival, Κάτια Αρφαρά, υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι «η φετινή δεύτερη διοργάνωση, ανιχνεύει με περισσότερη τόλμη από την πρώτη, την κοινωνική στροφή που παρατηρήθηκε στις παραστατικές τέχνες εδώ και περίπου μια δεκαετία και ήταν μια απόπειρα να συνδεθεί η αισθητική και οι πειραματικές, ριζοσπαστικές καλλιτεχνικές πρακτικές με κοινωνικές και κάποιες φορές ακτιβιστικές δράσεις». Τα νέα στοιχεία του φετινού φεστιβάλ, είναι το άνοιγμα σε Ελληνες καλλιτέχνες που αποδέχθηκαν την πρόσκληση να δουλέψουν στο δημόσιο χώρο και η δημιουργία έργων ειδικά για την Αθήνα.

Ως προς τις παραγωγές που θα δούμε, αυτή που συμπυκνώνει καλύτερα την πολυπλοκότητα του να κάνεις τέχνη σε δημόσιο χώρο, είναι το X Apartments με παρεμβάσεις εμπνευσμένες και σχεδιασμένες ειδικά για ιδιωτικούς χώρους σε γειτονιές όπως ο Σταθμός Λαρίσης και ο Αγιος Παύλος. Οι θεατές θα ακολουθούν μια διαδρομή σε άγνωστα σημεία της πόλης και θα μπαίνουν σε διαμερίσματα και χώρους όπου θα ανακαλύπτουν περφόρμανς, εγκαταστάσεις, χορογραφίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, με πρωταγωνιστές σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τους ενοίκους των σπιτιών. Στις υπόλοιπες παραστάσεις του φεστιβάλ, οι καλλιτέχνες κινούνται στα όρια του κινηματογράφου, της περφόρμανς, της σύγχρονης τέχνης, του θεάτρου – ντοκουμέντο.

Μεταξύ αυτών που θα δούμε είναι η 6ωρη ταινία των Matthew Barney και Jonathan Bepler, «River of Fundament», βασισμένη στο βιβλίο Αρχαία δειλινά του Νόρμαν Μέηλερ, η χορογραφία πλήθους του Roger Bernat, «Domini Public», σαν θέατρο εκτός θεάτρου σε μια πλατεία με πρωταγωνιστές τους θεατές, η παράσταση ταινία των FC Bergman «300 el x 50 el x 30 el», όπου το θέατρο ενώνεται με τον κινηματογράφο, καθώς η ανερχόμενη ομάδα στήνει επί σκηνής ένα ολόκληρο δάσος και ένα χωριό με 13 ηθοποιούς και 80 εθελοντές. Ο,τι συμβαίνει μέσα στα σπίτια του χωριού προβάλλεται ως βωβή τελετουργία σε μια μεγάλη οθόνη με αναφορές σε cult ταινίες τρόμου, αλλά και σε όλο το φάσμα του κινηματογράφου.

Θα πραγματοποιηθούν και αρκετές συζητήσεις, όπως αυτή για την κρίση στη δημοκρατία με τη συμμετοχή της Βελγίδας θεωρητικού Σαντάλ Μουφ και του Κόλιν Κράουτς. Η Σαντάλ Μουφ αποτέλεσε μια από τις βασικές αναφορές για το φετινό Fast Forward, παραδέχθηκε η Κάτια Αρφαρά, και εν συνεχεία, διατύπωσε μια σειρά από ερωτήματα τα οποία οι άνθρωποι του φεστιβάλ φιλοδοξούν να θέσουν σε δημόσιο διάλογο.

Mπορούν οι πειραματικές καλλιτεχνικές πρακτικές να καταρρίψουν κοινωνικά στερεότυπα και ταμπού; Ποια είναι η σχέση του ιδιωτικού με το δημόσιο χώρο; Εχει τη δύναμη η δημόσια τέχνη να φέρει στην επιφάνεια την ετερογενή ταυτότητα του κέντρου της Αθήνας που παραμένει εγκλωβισμένη σε μια εικόνα καθολικής υποβάθμισης και παρακμής;

Περισσότερες πληροφορίες: www.sgt.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή