Πολυτέλεια και τέχνη στην ανακαινισμένη μπουτίκ της Hermès στην καρδιά της Αθήνας

Πολυτέλεια και τέχνη στην ανακαινισμένη μπουτίκ της Hermès στην καρδιά της Αθήνας

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταύροι, άλογα και γκρέιχαουντ συναντιούνται σε μία από τις εμβληματικότερες γωνίες της Αθήνας, όπου ο Κύπριος εικαστικός Σωκράτης Σωκράτους εξερευνά τον ζωομορφισμό στις βιτρίνες της Hermès. Στη συμβολή των οδών Βουκουρεστίου και Σταδίου, η πλήρως ανακαινισμένη μπουτίκ του οίκου άνοιξε (ξανά) τις σκαλιστές της πόρτες και με τον «αέρα» των 158 τ.μ. που προστέθηκαν στον ήδη υπάρχοντα χώρο υποδέχθηκε το αθηναϊκό κοινό τη Δευτέρα.

«Το νέο άνοιγμα και η επένδυση δείχνουν πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα και η Αθήνα για την οικογένεια της Hermès», ανέφερε στην «Κ» η Francesca Di Carrobio, γενική διευθύντρια της Hermès στην Ιταλία, την Ελλάδα και την Τουρκία. Το έργο της ανακαίνισης και επέκτασης του καταστήματος –το οποίο άνοιξε για πρώτη φορά στη μεταoλυμπιακή, αρκετά υποσχόμενη Αθήνα, το 2005– ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο RDAI, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Denis Montel. Το γραφείο ιδρύθηκε το 1972 από την Ελληνίδα σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων Ρένα Dumas, σύζυγο του πρώην CEO του Hermès Group Jean-Louis Dumas και μητέρα του σημερινού καλλιτεχνικού διευθυντή του οίκου Pierre-Alexis Dumas.

Η «ήσυχη αλλά σίγουρη» ατμόσφαιρα της μπουτίκ αντικατοπτρίζει το γενικότερο πνεύμα του οίκου, όπως αυτό μεταφράζεται δεκαετίες τώρα σε καταστήματα όπως το flagship στο νούμερο 24 της Rue du Faubourg Saint-Honoré στο Παρίσι. Στην Αθήνα, ευρωπαϊκή κερασιά με σατέν ματ φινίρισμα χρησιμοποιήθηκε στα έπιπλα, ενώ τα καθίσματα προέρχονται από τη σειρά «Shanghai» της RDAI. Στην προέκταση, τα φωτιστικά οροφής «Grecques» σχεδιάστηκαν από τον οίκο το 1925.

Σ’ έναν κόσμο όπου κυριαρχούν τα γιγαντιαία γκρουπ της πολυτέλειας, η Hermès παραμένει μια οικογενειακή υπόθεση και σήμερα διοικείται από μέλη της έκτης γενιάς, όπως ο CEO Axel Dumas. Ο οίκος εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει την υψηλή πολυτέλεια κι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι διατηρεί ένα υψηλό savoir-faire. Τα «χέρια» των τεχνιτών δουλεύουν από το 1837 και στα Ateliers Hermès οι εξαιρετικές πρώτες ύλες συντροφεύουν ακόμη την τεχνογνωσία και την καινοτομία, αλλά και τις δημιουργικές γέφυρες που συνδέουν τότε και τώρα.

Στα «ανοιξιάτικα» ράφια του καταστήματος της Αθήνας, ένα ζευγάρι «Κλάιν» μπλε εσπαντρίγιες για εκείνη και αθλητικά παπούτσια σε γλυκό κίτρινο για εκείνον συνοδεύονται από δερμάτινες τσάντες, αρώματα, κοσμήματα, ρολόγια, πορσελάνες, είδη ιππασίας και μαντίλια –τα «carrés Hermès» γεννήθηκαν το 1937– ενώ το μονόγραμμα «H» κυριαρχεί σε σανδάλια και ζώνες. Στις γραβάτες –για εκείνους που «τολμούν» ακόμη το αντρικό αξεσουάρ– προτείνονται έντονες μονοχρωμίες αλλά και τα γνωστά παιχνιδιάρικα σχέδια του οίκου, τα οποία αυτή τη σεζόν εμφανίζονται σε μοτίβα κάκτου και πάπιας, μεταξύ άλλων.

Για εκείνους που δεν θα περάσουν τις πόρτες του φρεσκαρισμένου καταστήματος, οι βιτρίνες του Σωκράτους για το 2017 συνεχίζουν μία ακόμη παράδοση, εκείνη των εικαστικών εγκαταστάσεων που ισορροπούν ανάμεσα στη φαντασία και στην πραγματική ζωή – της Hermès, φυσικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή