Απονεμήθηκε προχθές το Montblanc de la Culture Arts Patronage Award

Απονεμήθηκε προχθές το Montblanc de la Culture Arts Patronage Award

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ανάφη πήρε το όνομά της στην αρχαιότητα από το ρήμα «αναφαίνω». Ο μύθος λέει πως οι Αργοναύτες επιστρέφοντας από την Κολχίδα έπεσαν σε μια φοβερή νυχτερινή τρικυμία. Ο από μηχανής θεός Απόλλωνας διέχυσε φως με τη μορφή κεραυνού στη θάλασσα και από το ερεβώδες σκότος προέβαλαν οι ακτές της. Στις ημέρες μας το Κυκλαδονήσι αναφαίνεται μόνο σε τουριστικό επίπεδο. Ομως δύο νέοι συλλέκτες σύγχρονης τέχνης, λάτρεις του τόπου, μόνιμα όμως εγκατεστημένοι στο Παρίσι, ο Πιερτζόρτζιο Πέπε και ο Ιορδάνης Κερενίδης, αποφάσισαν να ιδρύσουν εκεί το 2015 μια εικαστική διοργάνωση που θα «φώτιζε» την Ανάφη διαφορετικά. Θα αναδείκνυε το φυσικό της κάλλος, την ιστορία, τον πολιτισμό της μέσα από τα έργα νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών απ’ όλον τον κόσμο. Τίτλος του «Phenomenon».

Το πάθος των συλλεκτών ήταν τέτοιο που έπεισαν όλους τους κατοίκους να συμμετέχουν με τον τρόπο τους: άνοιξαν τα σπίτια και τα μαγαζιά τους, έκαναν ξεναγήσεις, μοιράστηκαν γνώση, αναμνήσεις, βιώματα, υποδέχθηκαν καλλιτέχνες και φιλότεχνους με φοβερή ζεστασιά. Και προχθές το βράδυ στην τελετή απονομής του περίφημου Montblanc de la Culture Arts Patronage Award στους δύο συλλέκτες που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη της Κουμπάρη, πολλοί Αναφιώτες είχαν έρθει στην Αθήνα για να τους τιμήσουν. Ηταν μια έμπρακτη απόδειξη πως το συλλέγειν στη σημερινή εποχή δεν σημαίνει συσσωρεύω καλλιτεχνικά αγαθά στην οικία μου, αλλά κινητοποιώ μια κοινότητα, προσφέρω, συνδημιουργώ.

Απονεμήθηκε προχθές το Montblanc de la Culture Arts Patronage Award-1

Πέγκυ Ζουμπουλάκη και Νινέτα Βαφειά.

Αυτή η ενσυνείδητη προσπάθεια του διδύμου των συλλεκτών για την κοινωνική ευθύνη της τέχνης ταιριάζει ακριβώς στο σκεπτικό του Montblanc de la Culture Arts Patronage Award. Θέλει να βοηθήσει τους ανθρώπους που στηρίζουν τους καλλιτέχνες, σε έναν κόσμο όπου ­­­οι δημιουργοί έχουν να αντιπαλέψουν πολλά εμπόδια. Το βραβείο αυτό που θεσμοθετήθηκε πριν από 27 χρόνια, άρχισε να απονέμεται στη χώρα μας από το 2016. Το Ιδρυμα Θεοχαράκη αλλά και το Μουσείο Γουλανδρή έχουν αντιστοίχως κερδίσει το έπαθλο.

Παρόντες κατά την απονομή ήταν οι δύο πρόεδροι του Ιδρύματος Montblanc, Σαμ Μπαρνταουίλ και Τιλ Φέλραθ, o Φρανκ Ζουέλ, επικεφαλής της εταιρείας για την Ινδία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Τουρκία και την Ελλάδα, ο αντιπρόσωπος Τίμος Τζάννες που κατάφερε να συμπεριληφθεί και η χώρα μας στα βραβεία, η Αγγέλικα Μήτσιου που συμβάλλει στην οργάνωση και στην ανάδειξη του «Phenomenon», προσωπικότητες και εικαστικοί από την ελληνική καλλιτεχνική σκηνή. O Πιερτζόρτζιο Πέπε και ο Ιορδάνης Κερενίδης υπογράμμισαν πως ο ρόλος του συλλέκτη δεν είναι απλώς να αγοράζει αλλά να διαμορφώνει τις συνθήκες μέσα στις οποίες ο καλλιτέχνης μπορεί να εκφραστεί, έτσι ώστε ο κόσμος να γίνεται καλύτερος και ομορφότερος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή