Συμβουλές για να χαρούμε τον χιονιά από τον Νορβηγό πρέσβη στην Αθήνα

Συμβουλές για να χαρούμε τον χιονιά από τον Νορβηγό πρέσβη στην Αθήνα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μάριτ Σκρούγκσταντ, η πρόξενος της Νορβηγίας στην Αθήνα, άνοιξε τα παράθυρά της χθες το πρωί και είδε –όπως όλοι μας– την πόλη κάτασπρη. Δίχως πολλή σκέψη, φόρεσε τα σκι της. Κατέβηκε με άνεση την οδό Φορμίωνος. Εφτασε χαρούμενη στο Χίλτον όπου βρίσκεται η πρεσβεία. Η φωτογραφία της έκανε τον γύρο των ελληνικών social media και μας έδωσε αφορμή να θυμηθούμε την καταπληκτική σχέση των Νορβηγών με το χιόνι, τόσο αυτονόητη όσο η σχέση των Ελλήνων με τη θάλασσα. «Κατ’ αρχάς έχουμε άπειρες λέξεις για να το περιγράψουμε», λέει στη στήλη ο Νορβηγός πρέσβης Φρούντε Οβερλαντ Αντερσεν. «Μας περιτριγυρίζει τουλάχιστον 4-5 μήνες τον χρόνο, οπότε είναι λογικό να έχουμε αναπτύξει λεξιλόγιο ώστε να περιγράφουμε την ποιότητά του αλλά και τη χιονισμένη μας καθημερινότητα», εξηγεί ο διπλωμάτης.

Συμβουλές για να χαρούμε τον χιονιά από τον Νορβηγό πρέσβη στην Αθήνα-1
Ο Νορβηγός πρέσβης χθες, με την κόρη του Σοφία.

«Για παράδειγμα, για εσάς το χιόνι έχει μία διάσταση, αυτήν που είδατε χθες. Για εμάς μπορεί να είναι λασπερό, πυκνό, αραιό, νωπό, ξηρό, πατημένο, φρέσκο. Αν πιάναμε κουβέντα με έναν Ελληνα, θα του έλεγα ότι το χιόνι που έπεσε στην Αθήνα χθες είναι “kram”, που σημαίνει ότι είναι τέλειο να φτιάχνεις, να χτίζεις κάτι με αυτό, λ.χ. χιονάνθρωπο». Ρώτησα τον συμπαθέστατο κ. Αντερσεν, που διακρίνεται για το χιούμορ του, πώς είναι η συμβίωση των Νορβηγών με το ψύχος: «Οπως καταλαβαίνετε, εδώ και αιώνες προέκυψε ένα πρόβλημα στη χώρα μου που καταφέραμε, νομίζω, να το λύσουμε επιτυχώς. Δεν είχε νόημα να περιμένουμε σπίτι μας και να μην κάνουμε τίποτα μέχρι να λιώσει το χιόνι, γιατί το μισό έτος κάνει κρύο. Οπότε ανακαλύψαμε τα χειμερινά σπορ. Ολα τα παιδιά μαθαίνουν από μωρά να κάνουν σκι όπως μαθαίνουν να περπατούν. Και έτσι το ευχαριστιόμαστε πολύ!».

Συμβουλές για να χαρούμε τον χιονιά από τον Νορβηγό πρέσβη στην Αθήνα-2
Ο πρέσβης πήγε για σκι στη Φιλοθέη.

Αλλη μία αγαπημένη συνήθεια των Νορβηγών είναι να αφήνουν τα βρέφη να κοιμούνται στα καρότσια τους έξω στις αυλές τους μέσα στον χιονιά: «Αν είναι ζεστά ντυμένα, δεν παθαίνουν τίποτε. Ως διπλωμάτης είχα ένα πόστο στο Βέλγιο και εκεί ακουγόταν η ιστορία πως οι γείτονες κάποιου Νορβηγού ειδοποίησαν την αστυνομία επειδή άφηνε το μωρό του να κοιμάται στο χιόνι. Του έκαναν καταγγελία για κακοποίηση βρέφους. Είναι κάτι που κάνουμε όλοι μας στην πατρίδα μου, ανάμεσά τους και εγώ με τα δικά μου παιδιά. Διότι όπως λέμε στη Νορβηγία: Δεν υπάρχει κακός καιρός, αλλά ακατάλληλα ρούχα. Αν ξέρεις πώς να θωρακιστείς με τα μάλλινα, δεν υπάρχει περίπτωση να κρυώσεις».

Συμβουλές για να χαρούμε τον χιονιά από τον Νορβηγό πρέσβη στην Αθήνα-3
Η πρόξενος της Νορβηγίας έφτασε με τα σκι στην πρεσβεία.

Και τι θα πρέπει να προσέξουμε αυτές τις ημέρες που υπάρχει παγετός, εμείς οι άμαθοι Ελληνες; «Κατ’ αρχάς να μην παίρνετε τα αυτοκίνητά σας, γιατί δεν έχετε τα κατάλληλα ελαστικά. Και να κάνετε μικρά και προσεκτικά βήματα για να μη γλιστρήσετε! Η Αθήνα με το χιόνι είναι φαντασμαγορική! Εγώ χθες έκανα σκι στη Φιλοθέη!».
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή