Φεστιβάλ κλασικής μουσικής Κουφονησίων: ο θεσμός που αγάπησαν οι Κυκλάδες

Φεστιβάλ κλασικής μουσικής Κουφονησίων: ο θεσμός που αγάπησαν οι Κυκλάδες

Τα μικρά φεστιβάλ έχουν τη δική τους γοητεία. Μπορούν να βοηθήσουν έναν τόπο να οικοδομήσει σταθερή σχέση με τους επισκέπτες.

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μικρά φεστιβάλ έχουν τη δική τους γοητεία. Μπορούν να βοηθήσουν έναν τόπο να οικοδομήσει σταθερή σχέση με τους επισκέπτες. Από την άλλη, η διοργάνωσή τους δεν είναι εύκολη υπόθεση, αν συνυπολογιστούν η απόσταση, οι καιρικές συνθήκες, το κόστος… Οι άνθρωποι που επωμίζονται αυτά τα βάρη χρειάζονται ενθάρρυνση και υποστήριξη από τις τοπικές αρχές και τις κοινότητες, ιδιαίτερα στις δύσκολες περιόδους. Θεσμοθετημένο από το 2016, το Φεστιβάλ κλασικής μουσικής Κουφονησίων αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς στις Κυκλάδες, καθώς μετακαλεί κάθε χρόνο κορυφαίους καλλιτέχνες κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Φεστιβάλ κλασικής μουσικής Κουφονησίων: ο θεσμός που αγάπησαν οι Κυκλάδες-1
Ο αρχιμουσικός Κορνήλιος Μιχαηλίδης.

Το πρόγραμμά του επιμελείται ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, αρχιμουσικός και πιανίστας, Κορνήλιος Μιχαηλίδης, με γνώμονα την ποιότητα, την ποικιλία και την αμεσότητα. Εκτός από την παρουσίαση αριστουργημάτων του παγκόσμιου κλασικού ρεπερτορίου, το φεστιβάλ επιδιώκει τη σύνδεση με το παρελθόν και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Το σπουδαίο με τον θεσμό είναι ότι πήρε σάρκα και οστά επισήμως επειδή ο ίδιος ο κόσμος το αγκάλιασε, ήδη από την αρχική του μορφή, όταν δηλαδή είχε τη μορφή σποραδικών συναυλιών. Συνεπώς, δεν είναι μια απόπειρα «εκπολιτισμού», μια άνωθεν πολιτιστική παρέμβαση, αλλά η ανταπόκριση σε μια ανάγκη. Τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες το έχουν αγαπήσει.
Πέρυσι, το φεστιβάλ «πέρασε» επιτυχώς το τεστ της πανδημίας και φέτος επανακάμπτει δριμύτερο, με ενδιαφέρον πρόγραμμα. Από τις 14 έως τις 31 Ιουλίου θα μας προσφέρει ρεσιτάλ λυρικού τραγουδιού με τη διάσημη Ρωσίδα ντίβα της όπερας Ολγα Περετιάτκο, συνοδεία του Ματίας Σαμουήλ στο πιάνο, και μια βραδιά με την  περίφημη Ιαπωνογερμανίδα σολίστ Αλις Σάρα Οτ. Εχει προγραμματιστεί ρεσιτάλ βιολιού – πιάνου με δύο σπουδαίους Ρώσους ερμηνευτές, τους Σεργκέι Κρίλοφ και Εβελιν Μπερεζόφσκι, καθώς και ρεσιτάλ κλαρινέτου – πιάνου με τους καταξιωμένους Ελληνες ερμηνευτές Σπύρο Μουρίκη και Ναταλία Μιχαηλίδου. Για πρώτη φορά στη σύντομη ιστορία του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί και μια βραδιά ελληνικής μελοποιημένης ποίησης. Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι από την αρχαιότητα έως σήμερα, μέσα από μελοποιήσεις του Γιώργου Κουρουπού, ερμηνευμένες από τον βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο και τον πιανίστα Γιάννη Τσανακαλιώτη, σε απαγγελία της Ιουλίτας Ηλιοπούλου.

Φεστιβάλ κλασικής μουσικής Κουφονησίων: ο θεσμός που αγάπησαν οι Κυκλάδες-2
Η Ρωσίδα ντίβα της όπερας Ολγα Περετιάτκο.

 

Το φεστιβάλ φιλοδοξεί να διαδραματίσει έναν ευρύτερα διαπαιδαγωγικό ρόλο για τους νέους του νησιού. Ετσι, σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών –και με την υποστήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων– παρουσιάστηκε στις 11 Ιουνίου ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Κουφονησίων με τη συμμετοχή του κουιντέτου χάλκινων και κρουστών Metallon, της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Το επόμενο απόγευμα, στις 12 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε συναυλία του κουιντέτου με ελεύθερη είσοδο για τους κατοίκους του νησιού.
 

Φεστιβάλ κλασικής μουσικής Κουφονησίων: ο θεσμός που αγάπησαν οι Κυκλάδες-3
Ο Γερμανός πιανίστας Ματίας Σαμουήλ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή