ΜΑΝΑ, ένα «σπίτι» φροντίδας και υποστήριξης γυναικών με καρκίνο

ΜΑΝΑ, ένα «σπίτι» φροντίδας και υποστήριξης γυναικών με καρκίνο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εβδομάδα που πέρασε μας θύμισε με τον πιο σκληρό τρόπο τον αγώνα που δίνουν οι καρκινοπαθείς και οι δικοί τους άνθρωποι. Η αναπάντεχη απώλεια της Φώφης Γεννηματά και τα συγκλονιστικά λόγια του αποχαιρετισμού των παιδιών της στο τελευταίο ταξίδι χαράχτηκαν στην καρδιά όλων μας. Μέσα από αυτό το ομόθυμο βίωμα της θλίψης, ήρθε στην επιφάνεια και η αθόρυβη μα ουσιαστική δουλειά που κάνουν φορείς για να ενισχύσουν όλους όσοι αντιμετωπίζουν τον καρκίνο. Ενας από τους πιο δραστήριους είναι ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός ΜΑΝΑ, που παρέχει, από τον Ιανουάριο του 2018, δωρεάν εξατομικευμένες υπηρεσίες φροντίδας και υποστήριξης σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού και  κάθε μορφής γυναικολογικό καρκίνο. Μέσα σε αυτά τα χρόνια στο Σπίτι του ΜΑΝΑ, στον ειδικά διαμορφωμένο και φιλόξενο χώρο στο κέντρο της Αθήνας, 250 και πλέον γυναίκες όλων των ηλικιών έχουν περάσει το κατώφλι του για να λάβουν δωρεάν 10.500 ώρες υπηρεσιών τόσο διά ζώσης όσο και διαδικτυακά λόγω της πανδημίας.

ΜΑΝΑ, ένα «σπίτι» φροντίδας και υποστήριξης γυναικών με καρκίνο-1
Ο σεφ Ζαν Μαρί Χοφμάν (τρίτος από αριστερά) με τους συνεργάτες του. Φωτ. PANOULIS

Ο Οκτώβριος είναι μήνας ενημέρωσης και πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού διεθνώς. Αυτό έδωσε την αφορμή στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα να οργανώσει μια ιδιαίτερη εκδήλωση την περασμένη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου τιμώντας το ΜΑΝΑ για το έργο που επιτελεί ακούραστα εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια. Η εκδήλωση εντάχθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας «Goût de France-Good France», όπου η γαλλική γαστρονομία συνδυάζεται με φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες και έτσι ο πρέσβης Πατρίκ Μεζονάβ παρέθεσε δείπνο στην πρόεδρο του φορέα, Ράντα Γκαντούρ, μέλη του Δ.Σ., γυναίκες που προσφέρουν εθελοντικές υπηρεσίες, αλλά και γυναίκες που δέχονται τη φροντίδα του. «Απόψε τιμούμε την εξαιρετική δουλειά και τη βοήθεια που προσφέρει ο οργανισμός ΜΑΝΑ, με πνεύμα αλληλεγγύης και φιλίας, αξίες που διέπουν άλλωστε και τη γαλλική γαστρονομική παράδοση και κληρονομιά», υπογράμμισε ο Γάλλος πρέσβης, ο οποίος ήταν εξαιρετικός οικοδεσπότης στο όμορφο αρχοντικό οίκημα της πρεσβείας, απέναντι από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

ΜΑΝΑ, ένα «σπίτι» φροντίδας και υποστήριξης γυναικών με καρκίνο-2
Η πρόεδρος Ράντα Γκαντούρ στο βήμα της εκδήλωσης. Φωτ. PANOULIS

Η πρόεδρος του ΜΑΝΑ, Ράντα Γκαντούρ, ανταπέδωσε τα θερμά λόγια: «Στο Σπίτι του ΜΑΝΑ προσπαθούμε να προσφέρουμε αγάπη, υποστήριξη και θετική ενέργεια σε όλες τις γυναίκες που μάχονται καθημερινά και βγαίνουν νικήτριες». Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος, καθηγητής Θεραπευτικής Ογκολογίας – Αιματολογίας, ο οποίος ευχαρίστησε τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό για δωρεά 50 BRCA προς το ΕΚΠΑ. Πρόκειται για γενετικό τεστ που μπορούν να κάνουν γυναίκες με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό καρκίνου ώστε να προλαμβάνουν την εμφάνισή του.

Ενορχηστρωτής του εγχειρήματος στην κουζίνα της πρεσβείας, ο εξαιρετικός Ελληνογάλλος σεφ Ζαν Μαρί Χοφμάν, που με την παρουσία του τα τελευταία χρόνια στο πόστο αυτό έχει δώσει άλλον αέρα στη γευστική διπλωματία. Μαζί με τους άξιους συνεργάτες του έχει κατά καιρούς οργανώσει πρωτοβουλίες που φέρνουν γαστρονομικά τη Γαλλία πιο κοντά στην Ελλάδα.

ΜΑΝΑ, ένα «σπίτι» φροντίδας και υποστήριξης γυναικών με καρκίνο-3
Πατρίκ Μεζονάβ (αριστερά) και Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος. Φωτ. PANOULIS

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή