ΕΛΛΕΤ: το επετειακό της λεύκωμα για τα 50 χρόνια παρουσιάστηκε στον Τύπο

ΕΛΛΕΤ: το επετειακό της λεύκωμα για τα 50 χρόνια παρουσιάστηκε στον Τύπο

Η Ελληνική Εταιρεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, που κλείνει φέτος 50 χρόνια ζωής, έχει καινοτομήσει σε πολλά.

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελληνική Εταιρεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, που κλείνει φέτος 50 χρόνια ζωής, έχει καινοτομήσει σε πολλά. Αφενός υπήρξε η πρώτη οργάνωση που κατάφερε –από την ίδρυσή της κιόλας– να κάνει τη ζεύξη ανάμεσα στην προστασία της φύσης και του πολιτιστικού μας αποθέματος ως δύο ισότιμα μέρη: το ένα καταρρέει δίχως το άλλο. Αφετέρου, η ακτινοβολία της πέρασε τα ελληνικά σύνορα και έγινε «συνομιλητής» πολλών άλλων αξιόλογων διεθνών οργανώσεων, φτιάχνοντας ένα δίκτυο που πολύ ωφέλησε την Ελλάδα. Το σπουδαιότερο; Κάτω από τη δική της μαχητικότητα συνασπίστηκαν ενεργοί πολίτες, επιστήμονες, αρχαιολόγοι, πολεοδόμοι, αρχιτέκτονες, περιπατητές που ήθελαν να διεκδικήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής σε πόλη και ύπαιθρο, αλλά και να εργαστούν για την αειφόρο ανάπτυξη. Στο πλευρό όλων αυτών στάθηκαν και οι δημοσιογράφοι, που ανέδειξαν μέσα από τη δουλειά και το ρεπορτάζ περιοχές, μνημεία, τόπους φυσικού κάλλους που κινδύνευαν. Λογικό ήταν, λοιπόν, στην παρουσίαση της επετειακής έκδοσης «Ευάλωτη Γη», για τα πεπραγμένα 50 ετών, οι εκπρόσωποι του Τύπου να έχουν την τιμητική τους.

ΕΛΛΕΤ: το επετειακό της λεύκωμα για τα 50 χρόνια παρουσιάστηκε στον Τύπο-1
Το εξώφυλλο του λευκώματος «Ευάλωτη Γη».

Ετσι την Τρίτη που μας πέρασε, είχαμε την ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε μερικούς από τους πιο καίριους σταθμούς που περιλαμβάνονται στο λεύκωμα, στις φιλόξενες σάλες της Εταιρείας στην Πλάκα. Πρόκειται για ένα «συναξάρι» που περιγράφει πώς διασώθηκαν και αναδείχθηκαν τόσα πράγματα μέσα σε πέντε δεκαετίες, μικρά θαύματα που δίχως την ΕΛΛΕΤ δεν θα είχαν γίνει: από τη διάσωση της Πλάκας και του Τατοΐου, στη διατήρηση του δελφικού τοπίου και των οικισμών στα μικρά νησιά του Αιγαίου. Δεν είναι, μάλιστα, τυχαίο ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου χαιρετίζει την έκδοση και αναφέρεται στη δράση της Εταιρείας, την οποία γνώριζε από πρώτο χέρι όταν ήταν ανώτατη δικαστικός. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η ΕΛΛΕΤ έφτασε μέχρι και τα δικαστήρια για να κερδίσει υποθέσεις που, αν είχαν μείνει σε επίπεδο διαμαρτυρίας, δεν θα είχαμε ποτέ το θετικό αποτέλεσμα.

ΕΛΛΕΤ: το επετειακό της λεύκωμα για τα 50 χρόνια παρουσιάστηκε στον Τύπο-2
Η Σνέσκα Μιχαήλοβιτς της Europa Nostra.

Συγκινημένα, η πρόεδρος Λυδία Καρρά, που μαζί με τον σύζυγό της Κώστα ίδρυσαν τον φορέα το 1972 μέσα στην Επταετία, επέλεξε να φωτίσει με τα δικά της λόγια κάποια από τα πιο σημαντικά πράγματα. Δίπλα της, ο αντιπρόεδρος Κώστας Σταματόπουλος στάθηκε και αυτός σε ορόσημα. Και οι δυο τους, ωστόσο, υπογράμμισαν την τεράστια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, μιας απειλής που επικρέμαται πάνω από το κεφάλι μας και θα απασχολήσει τις επόμενες γενιές. Τον λόγο πήρε ο δραστήριος Θέμης Βώκος, μέλος της οργάνωσης και «ψυχή» της έκθεσης «Ποσειδώνια», που υπήρξε χορηγός της «Ευάλωτης Γης». Ωστόσο, από τις πιο καίριες τοποθετήσεις ήταν αυτή της Σνέσκα Μιχαήλοβιτς, γενικής γραμματέως της «ομπρέλας» των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών οργανώσεων «Europa Nostra», στην οποία έχει χρηματίσει αντιπρόεδρος ο Κώστας Καρράς: «Χωρίς την ΕΛΛΕΤ δεν θα είχε γίνει η τοποθέτηση πολιτιστικών θεμάτων στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική περιβαλλοντική και πολιτιστική ημερήσια διάταξη όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή