Μια δοξαριά Ελλάδα: αφιέρωμα στη λύρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μια δοξαριά Ελλάδα: αφιέρωμα στη λύρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα Πέμπτη το Μέγαρο Μουσικής ανοίγει τις πόρτες του σε μια ξεχωριστή κατηγορία μουσικών από όλη την Ελλάδα. Είναι οι λυράρηδες που φτάνουν στην Αθήνα, από την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και την Ικαρία ώς τη Θράκη, για μια μοναδική συναυλία, οργανοπαίκτες που διατήρησαν την παράδοση του Πόντου και της Καππαδοκίας. Η βραδιά, με ιθύνοντα νου τον εθνομουσικολόγο Λάμπρο Λιάβα, γνωστό από την περίφημη εκπομπή το «Αλάτι της Γης», έχει τίτλο «Οι λύρες της στεριάς και της θάλασσας, μια δοξαριά Ελλάδα». Πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δημοφιλούς σειράς «Γέφυρες», με καλλιτεχνικό προγραμματισμό και επιμέλεια του Δημήτρη Μαραγκόπουλου, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης». Φιλοδοξεί να μας μυήσει στη μαγεία ενός οργάνου που αποτελεί πρόγονο του βιολιού και εξελίχθηκε διαφορετικά σε όλα τα μέρη του ελληνισμού τόσο στο παίξιμο όσο και στο ρεπερτόριο. Ετσι, οι θεατές θα ταξιδεύουν από τους Αναστενάρηδες του ελληνικού βορρά στον ποντιακό «κεμεντζέ» και στις λύρες των λαϊκών συνάξεων του Αιγαίου. Κοντολογίς είναι μια βραδιά μουσικής πατριδογνωσίας.

Μια δοξαριά Ελλάδα: αφιέρωμα στη λύρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών-1
Ο Λάμπρος Λιάβας, ιθύνων νους της παράστασης.

Παθιασμένος με την έρευνα ο Λιάβας, δεν άφησε πέτρα που δεν έχει σηκώσει σε όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και πιο μακριά από αυτήν, για να ιχνηλατήσει την πορεία της παραδοσιακής μουσικής μέσα στον χρόνο. Οταν μελετούσε το αρχείο του Φοίβου Ανωγειανάκη, κατά την προετοιμασία του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, διαπίστωσε ότι στη συλλογή είχε πάνω από εκατό λύρες, που καθεμιά ήταν διαφορετική από την άλλη. Εκεί είδε τον τεράστιο πλούτο, την ποικιλία και άρχισε να ψυχανεμίζεται ότι αυτό το όργανο εκπροσωπεί ένα σύμβολο πάνω απ’ όλα. Και οι λυράρηδες όμως είναι άλλη πάστα. Πρόκειται για αυθεντικούς μουσικούς που ζουν για να υπηρετούν την κοινότητά τους, να είναι παρόντες στις χαρές και στις λύπες. Δεν είναι τυχαίο πως πολλοί εξ αυτών έχουν άλλα επαγγέλματα, όμως η μεγάλη τους αγάπη είναι η λύρα.

Μια δοξαριά Ελλάδα: αφιέρωμα στη λύρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών-2
Μουσικοί και θεατές θα γίνουν μια παρέα.

Ακούγοντας τον Λιάβα να μιλάει για τις λύρες, η πιο συγκινητική του επισήμανση είναι τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά που της προσδίδουν οι Ελληνες. Κάθε μέρος της παίρνει και το όνομα από τα μέρη του σώματός μας: Η «ψυχή» της λύρας είναι ένας μικρός ξύλινος στύλος που συνδέει τον καβαλάρη με το κάτω μέρος του ηχείου και μεταδίδει τον ήχο. Στον Πόντο λένε τα «ωτία», που είναι τα κλειδιά της λύρας. Υπάρχουν τα «μάτια» και το «μπράτσο». Οσο για το κλίμα στα καμαρίνια είναι μοναδικό, διότι οι μουσικοί φέρνουν μαζί τους και τα «εφόδια»: τσίπουρο και σούμα. Οπως τονίζει και ο Λιάβας, θεατές και μουσικοί γίνονται όλοι μια παρέα. Η συναυλία είναι συμπαραγωγή του Μεγάρου και της εταιρείας Φόρμιγξ. Ραντεβού στις 8.30 μ.μ.

Μια δοξαριά Ελλάδα: αφιέρωμα στη λύρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών-3
Στο Μέγαρο θα εμφανιστούν μουσικοί απ’ όλη την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή