«Χειροποίητη Κρήτη», το concept book που αναδεικνύει τον πλούτο της Μεγαλονήσου

«Χειροποίητη Κρήτη», το concept book που αναδεικνύει τον πλούτο της Μεγαλονήσου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μελισσόκηπος του Θοδωρή Βίγλη βρίσκεται σε μια απόκρημνη, βραχώδη πλαγιά του φαραγγιού της Σαμαριάς. Για να φθάσει κανείς εκεί χρειάζεται να περπατήσει τρεις ώρες. Οι μέλισσες απολαμβάνουν την άμεση πρόσβαση στην πλούσια βλάστηση του Εθνικού Δρυμού και «δουλεύουν» βότανα όπως η φασκομηλιά, το θρούμπι, η μαντζουράνα, η μαλοτήρα και το άσπρο θυμάρι των Λευκών Ορέων. Οσο για τον Θοδωρή, απολαμβάνει τη σύνδεση με τον γενέθλιο τόπο του πατέρα του.

Η Ισαβέλλα Ζαμπετάκη, ταξιδιωτική δημοσιογράφος και δημιουργός των Tourism Awards, δεν έγραψε ένα ακόμα βιβλίο για την Κρήτη. Επέλεξε ως θεματική τις πολλές εκφάνσεις του χειροποίητου και έφτιαξε ένα concept book που προσεγγίζει τις παραδοσιακές τέχνες με σύγχρονο βλέμμα. Το περιεχόμενο της περιηγητικής αυτής έκδοσης συμπληρώνουν τέσσερις διαδρομές σε σημεία του νησιού που φέρουν έντονο το αποτύπωμα του χειροποίητου: από τα αρχαία λαξευτά πατητήρια του Αγίου Θωμά μέχρι τα ενετικά υπέρθυρα χωριών του Αποκόρωνα.

«Χειροποίητη Κρήτη», το concept book που αναδεικνύει τον πλούτο της Μεγαλονήσου-1
Συλλογή αλάδανου στις Σίσες Ρεθύμνου. [ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ]

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ανακαλύπτουμε τα επιτραπέζια παιχνίδια που σκάλισαν πριν από αιώνες οι Ενετοί στρατιώτες στα βράχια της Σπιναλόγκας, αλλά και τον μοναδικό αναγεννησιακό κήπο της Ελλάδας, στον Κάμπο των Χανίων. Ταξιδεύουμε σε σύγχρονα οινοποιεία που παράγουν κρασί μέσα σε πήλινους αμφορείς και σε μιτάτα βοσκών που εξακολουθούν να τυροκομούν, όπως οι παππούδες τους, σε εκατονταετή χάλκινα καζάνια. Η «Χειροποίητη Κρήτη» αποτελεί ένα ταξίδι στα πιο όμορφα, αυθεντικά στοιχεία του νησιού και της φιλοσοφίας των ανθρώπων του. Ο λόγος είναι μεστός, αλλά ο πλούτος ευδιάκριτος. Η συγγραφέας τηρεί οικονομία των λέξεων, αφήνοντας χώρο στις ατμοσφαιρικές φωτογραφίες του Γιώργου Αναστασάκη, με αποτέλεσμα το σύνολο να σε χορταίνει με γενναίες και ουσιαστικές «δόσεις» Κρήτης. Δεν γίνεται να το ξεφυλλίσεις χωρίς να λαχταρήσεις να την επισκεφθείς και να γευθείς τα προϊόντα της. Κυρίως, όμως, η «Χειροποίητη Κρήτη» σε φέρνει πρόσωπο με πρόσωπο με μια φιλοσοφία και έναν τρόπο ζωής που οπωσδήποτε έχει κάτι να σου πει.

«Χειροποίητη Κρήτη», το concept book που αναδεικνύει τον πλούτο της Μεγαλονήσου-2
Ενετικό υπέρθυρο στον Κεφαλά Αποκόρωνα. [ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ]

Η «Χειροποίητη Κρήτη» υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και η πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου έγινε στις 30 Ιουνίου στο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων. Η πρώτη έκδοση απευθύνεται στους επαγγελματίες του τουρισμού, με στόχο να ενισχύσει τη στροφή προς τις βιωματικές και αυθεντικές εμπειρίες στην ενδοχώρα του νησιού. Επισκεφθείτε τη σελίδα Incredible Crete στο Facebook και στο Instagram και πληκτρολογήστε #handcraftedcrete για να ανακαλύψετε τα «μυστικά» της «Χειροποίητης Κρήτης».

«Χειροποίητη Κρήτη», το concept book που αναδεικνύει τον πλούτο της Μεγαλονήσου-3
To εξώφυλλο του βιβλίου.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή