Οι τόποι είναι τα σπίτια και οι δημόσιες και ιδιωτικές ιστορίες τους

Οι τόποι είναι τα σπίτια και οι δημόσιες και ιδιωτικές ιστορίες τους

Η απόσταση ανάμεσα στο Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο και στον Πύργο του Μάρκελλου δεν είναι παρά λίγα μέτρα. Κι όμως. Από τη μία έκθεση στην άλλη, έχεις καλύψει «χιλιόμετρα» χρόνου, αισθήσεων, αισθητικών αντιλήψεων και ιστοριών

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόσταση ανάμεσα στο Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο και στον Πύργο του Μάρκελλου δεν είναι παρά λίγα μέτρα. Κι όμως. Από τη μία έκθεση στην άλλη, έχεις καλύψει «χιλιόμετρα» χρόνου, αισθήσεων, αισθητικών αντιλήψεων και ιστοριών. Η Αίγινα που ανασυντίθεται μέσα από τις δύο εκθέσεις είναι η δημόσια και η ιδιωτική εικόνα της, διαφορετική αλλά εξίσου οικεία και συγκινητική, ακόμη και για τον επισκέπτη ο οποίος δεν έχει κοινές αναφορές.

Οι τόποι είναι τα σπίτια και οι δημόσιες και ιδιωτικές ιστορίες τους-1
Από τα πιο παλιά και εμβληματικά μέρη της Αίγινας, το ζαχαροπλαστείο «Αιάκειο». Με τον χρωστήρα του Μηνά Καμπιτάκη.

Η επιμελήτρια του εικαστικού αφιερώματος «H Αίγινα του Κωνσταντίνου Γαλάνη» στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, Iρις Κρητικού, τιμάει τη μνήμη του θείου της, «του δικού της αλησμόνητου θείου Κόκου», τρία χρόνια μετά τον θάνατό του, ενός ανθρώπου που αγάπησε πολύ και υπηρέτησε για δεκαετίες τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού. Και το κάνει με τον καλύτερο, πιο εύστοχο και ευσύνοπτο τρόπο. Στο κέντρο της αίθουσας του μουσείου (το οποίο υπηρέτησε επί χρόνια ο Κ. Γαλάνης ως πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων του, συμβάλλοντας δραστικά στην ανάπτυξή του) υπάρχει ένα τραπέζι, με πολλές οικογενειακές φωτογραφίες, γύρω από το οποίο εξακτινώνονται τα έργα 45 εικαστικών. Eτσι το προσωπικό αποτελεί μέρος της ιστορίας του τόπου, στον οποίο «συναντιούνται» διαφορετικοί καλλιτέχνες με ένα κοινό: αγάπησαν και αγαπούν με πάθος την Αίγινα. Την προσεγγίζουν και την αποτυπώνουν διαφορετικά, αλλά όλοι μαζί αναδεικνύουν την αύρα της. Από τον Νεκτάριο Αποσπόρη, τον Μηνά Καμπιτάκη, τον Νεκτάριο Κοντοβράκη έως τη Βένια Δημητρακοπούλου, την Ηβη Κουκούλη, τη Γεωργία Μπλάτσιου, τη Μαρία Λιναρδάκη, τον φωτογράφο Δημήτρη Βλάικο, τον δημοσιογράφο και φωτογράφο Νίκο Βατόπουλο, όλοι, πολλοί, συμβάλλουν σε ένα συλλογικό παζλ. Στο κέντρο του η οικογενειακή μνήμη, το ζαχαροπλαστείο «Αιάκειο» (βάση του Κ. Γαλάνη, δημιούργημα του πεθερού του, Μιχάλη Κουκούλη), στην απόληξή του η Αίγινα του καθενός, κατοίκου ή επισκέπτη. Διάρκεια έκθεσης έως τις 10 Αυγούστου.

Οι τόποι είναι τα σπίτια και οι δημόσιες και ιδιωτικές ιστορίες τους-2
«Γάτα στον τοίχο του κήπου», της Καλλιόπης Κοπανίτσα.

Στον Πύργο του Μάρκελλου, τοπόσημο της πόλης, η σκηνογράφος και ζωγράφος Καλλιόπη Κοπανίτσα παρουσιάζει σχέδια σε χαρτί, λάδια και ακρυλικά σε καμβά και μικρά γλυπτά από μεικτές τεχνικές, φιλοτεχνημένα το διάστημα 2018-2022. Ο τίτλος «Δύο τσαλαπετεινοί στον κήπο: η δική μου Αίγινα» της ταιριάζει πολύ. Συνενώνει τον παιγνιώδη, αιφνιδιαστικό, φαντασιακό αλλά και πολύ πραγματικό κόσμο της, ένα βλέμμα που χτίζει πάνω στο «αθέατο», δίνει στη λεπτομέρεια χώρο για να αποδείξει τη σημασία της. Η ίδια η ζωγράφος εξηγεί: «Οι τσαλαπετεινοί, που έδωσαν το όνομά τους στην έκθεση, περπατούν συχνά στον κήπο μας, τα πρωινά, και τους κρυφοκοιτάζω από το παράθυρο της κουζίνας. Τους απαθανάτισα λοιπόν από μνήμης, όπως και τα περισσότερα ζώα, πουλιά, ψάρια και φυσικά… φιστίκια».

Οι τόποι είναι τα σπίτια και οι δημόσιες και ιδιωτικές ιστορίες τους-3
Οι «Δύο τσαλαπετεινοί στον κήπο» έδωσαν τον τίτλο στην έκθεση της Καλλιόπης Κοπανίτσα. Η «δική της Αίγινα» στον Πύργο του Μάρκελλου.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Λουίζα Καραπιδάκη, σημειώνει: «Η φύση του νησιού στο έργο της Καλλιόπης Κοπανίτσα εικονίζεται αδάμαστη κι ατίθαση, αλλά ζωοποιός και ποικιλόχρωμη». Το τοπίο της (ο παραλιακός δρόμος που ξεκινά από τον Φάρο του Μπούζα, προχωράει κατηφορίζοντας από την Κολόνα για να φτάσει στην πόλη) διαθέτει ένα μικρόκοσμο από πανίδα αλλά και επισκέπτες αλλόκοτους, πρόσωπα της οικογένειάς της, μέσα σε χρώματα εκρηκτικά, φωτεινά, ιριδίζοντα. Η έκθεση διαρκεί έως την ερχόμενη Κυριακή 31/7.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Πουρνάρα 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή