Οι άγνωστες καλλονές των Εχινάδων Νήσων σ’ ένα φωτογραφικό λεύκωμα

Οι άγνωστες καλλονές των Εχινάδων Νήσων σ’ ένα φωτογραφικό λεύκωμα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο όνομα των Εχινάδων φιγουράρει κάθε τόσο στην οικονομική ειδησεογραφία, πλάι στο επίθετο κάποιου φιλόδοξου Ελληνα ή ξένου επενδυτή που θέλει να αγοράσει ιδιωτικό παράδεισο. Αυτές τις ημέρες, μάλιστα, βγαίνει στο σφυρί ένα από τα νησιά, η Μάκρη. Το περίφημο σύμπλεγμα στο Ιόνιο, μεταξύ Λευκάδας, Ιθάκης και ακτών της Ακαρνανίας, μπορεί να καυχηθεί για το αρχαίο παρελθόν του και τις αναφορές από τον Ομηρο και τον Θουκυδίδη έως τον Στράβωνα. Το σημαντικό που αγνοούν οι περισσότεροι από εμάς είναι ότι η περίφημη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, το 1571, η οποία έκρινε το μέλλον της χριστιανικής Ευρώπης, με τις δυνάμεις των Ευρωπαίων να κατατροπώνουν τον οθωμανικό στόλο, πραγματοποιήθηκε στα δικά τους νερά. Πέρα από τη χρηματιστηριακή αξία τους, οι Εχινάδες διαθέτουν συγκλονιστικό φυσικό περιβάλλον, το οποίο έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000. Προστατεύονται ως σημαντικές περιοχές για την ορνιθοπανίδα, αλλά και ως οικότοποι άγριας ζωής. Ανήκουν στον Φορέα Διαχείρισης της Λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου και των Ακαρνανικών Ορέων.

Οι άγνωστες καλλονές των Εχινάδων Νήσων σ’ ένα φωτογραφικό λεύκωμα-1
Η νήσος Πράσσο, από τον Σάκη Βέργο.

Πριν από λίγους μήνες εκδόθηκε με πρωτοβουλία αυτού του φορέα το εξαιρετικό φωτογραφικό λεύκωμα των Νίκου Πέτρου και Κώστα Βιδάκη, που μας συστήνει τη βιοποικιλότητα των Εχινάδων μέσα από καταπληκτικές λήψεις, στις οποίες συνέβαλαν ο Σάκης Βέργος και η Σοφία Σιγγιρίδου. Είναι ένα εγχείρημα που πήρε τουλάχιστον δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί, και πολλές επισκέψεις από τους δύο φωτογράφους, οι οποίοι έπρεπε από τα χαράματα να κάνουν λήψεις και να γυρίζουν πίσω όταν έπεφτε το φως, προσπαθώντας να καλύψουν, σταδιακά, όλες τις νησίδες. Το αποτέλεσμα είναι αντάξιο των κόπων τους. Μέσα από τις σελίδες βλέπει κανείς ωραίες εικόνες πτηνών, από τα σπάνια θαλασσοπούλια και τα χειμωνογλάρονα μέχρι τα κιρκινέζια και τα μαυροβουτηχτάρια, που έχει τραβήξει κυρίως ο Πέτρου.

Οι άγνωστες καλλονές των Εχινάδων Νήσων σ’ ένα φωτογραφικό λεύκωμα-2
Το πτηνό Αρτέμης, από τον Νίκο Πέτρου.

Ο Βιδάκης, ο οποίος ζει μόνιμα στη Δράμα, έχει εστιάσει τον φακό του στην ιδιαίτερη μεσογειακή χλωρίδα της περιοχής: στα ενδημικά κενταύρια, στα τεύκρια, στους εντυπωσιακούς κρίνους της θάλασσας και σε πολλά άλλα από τα περίπου 390 είδη φυτών που έχουν καταγραφεί. Από το λεύκωμα δεν λείπουν και τα ψάρια που απαντούν στην περιοχή, η οποία φιλοξενεί και ιχθυοκαλλιέργειες. Το αξιοθαύμαστο στοιχείο που ενώνει την πανίδα με τη χλωρίδα είναι οι μηχανισμοί επιβίωσης που έχουν αναπτύξει τα είδη, αλλά και η απουσία (μέχρι στιγμής) ανθρώπινων παρεμβάσεων, που θα μπορούσαν να ανατρέψουν την ισορροπία της φύσης. Φυλλομετρώντας το λεύκωμα, που μπορεί κάποιος να το προμηθευτεί αν έρθει σε επαφή με τον Φορέα Διαχείρισης, αντιλαμβάνεται πόσο λίγα πια είναι τα απολύτως φυσικά μέρη στην πατρίδα μας και πόσο πολύ πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση για την προστασία τους.

Οι άγνωστες καλλονές των Εχινάδων Νήσων σ’ ένα φωτογραφικό λεύκωμα-3
Το ενδημικό φυτό Centaurea heldreichii, από τον Κώστα Βιδάκη.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή