Η Ελλάδα παρασημοφορεί τον ιστορικό Ρίτσαρντ Κλογκ για την προσφορά του

Η Ελλάδα παρασημοφορεί τον ιστορικό Ρίτσαρντ Κλογκ για την προσφορά του

Οσοι έχουν διαβάσει το εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο του «Ο επίμονος ιστορικός», από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, ξέρουν καλά την προσωπικότητα του Ρίτσαρντ Κλογκ. Ενας άνθρωπος που αγάπησε την Ελλάδα, πάσχισε να μάθει το παρελθόν και το παρόν μας, αλλά, παρότι μας έχει αδυναμία, δεν μας χαρίστηκε

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι έχουν διαβάσει το εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο του «Ο επίμονος ιστορικός», από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, ξέρουν καλά την προσωπικότητα του Ρίτσαρντ Κλογκ. Ενας άνθρωπος που αγάπησε την Ελλάδα, πάσχισε να μάθει το παρελθόν και το παρόν μας, αλλά, παρότι μας έχει αδυναμία, δεν μας χαρίστηκε. Η οξύνοια και η κριτική ματιά του τον διαφοροποιούν, ίσως, από άλλους συναδέλφους του. Και ίσως αυτή η στάση του να τον κάνει και έναν από τους πλέον πολύτιμους παρατηρητές της Ελλάδας τις τελευταίες δεκαετίες. Το επιστημονικό έργο και η δραστήρια ακαδημαϊκή παρουσία του, με επιστέγασμα τη θητεία του στην έδρα Κοραή, στο Κινγκς Κόλετζ, εντάσσονται στα πλούσια πεπραγμένα του. Το γνωστότερο σε εμάς είναι η «Σύντομη Ιστορία της Ελλάδας», από τις εκδόσεις Κάτοπτρο, η οποία μεταφράστηκε σε 13 γλώσσες (μεταξύ αυτών, σε όλες τις γλώσσες των Βαλκανίων). Είναι, βέβαια, συγγραφέας και άλλων, κλασικών σήμερα βιβλίων πάνω στην ιστορία και την πολιτική ζωή της χώρας μας.

Η Ελλάδα παρασημοφορεί τον ιστορικό Ρίτσαρντ Κλογκ για την προσφορά του-1
Δύο από τα εμβληματικά βιβλία του Ρίτσαρντ Κλογκ, το ένα στην ελληνική και το άλλο στην αγγλική έκδοση.

Η Ελλάδα παρασημοφορεί τον ιστορικό Ρίτσαρντ Κλογκ για την προσφορά του-2
Ο Ρ. Κλογκ (αριστερά) βρέθηκε για πρώτη φορά στα μέρη μας το 1958.

Εφθασε λοιπόν η ώρα να του πούμε και εμείς ένα «ευχαριστώ» για όσα μας έχει προσφέρει όλες αυτές τις δεκαετίες. Ο Κλογκ θα παρασημοφορηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου από τον πρέσβη μας στο Λονδίνο, κ. Ιωάννη Ραπτάκη, εξ ονόματος της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, για τη συνολική πνευματική συνεισφορά του στην πατρίδα μας. Γεννημένος το 1939, σπούδασε Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Πάτησε το πόδι του για πρώτη φορά στα μέρη μας το 1958, φθάνοντας με τρένο από την τέως Γιουγκοσλαβία. Στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του περιγράφει σπαρταριστά την παρθενική του επίσκεψη ως δεκαοκτάρης, αντιμέτωπος με έναν αυστηρό αξιωματικό στο τελωνείο της Ειδομένης, ο οποίος έβριζε μέσα από τα χείλη του. Ο νεαρός υποψιάστηκε ότι ήταν κάποιο σχόλιο για τον ρόλο των Βρετανών στην ΕΟΚΑ και την Κύπρο, αλλά δεν πτοήθηκε. Ηταν η αρχή μιας σχέσης αγάπης με την Ελλάδα.

Η Ελλάδα παρασημοφορεί τον ιστορικό Ρίτσαρντ Κλογκ για την προσφορά του-3

Από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια της δικής του ζωής ήταν ο αγώνας που έδωσε κατά της χούντας. Το γαϊτανάκι των γεγονότων μάς πηγαίνει πίσω στο 1968, όταν συνεργαζόταν με την Ελένη Βλάχου, την εξόριστη εκδότρια της «Κ», η οποία εξέδιδε το αγγλόφωνο περιοδικό Hellenic Review. Eπεσε στα χέρια τους μια αναφορά που αποκάλυπτε ότι ο υπεύθυνος των δημοσίων σχέσεων των συνταγματαρχών αποζημίωνε έναν Βρετανό βουλευτή των Εργατικών, τον Γκόρντον Μπάτζιερ, για να διαμορφώνει θετική εικόνα στην Αγγλία για το καθεστώς τους. Ο Κλογκ σκέφτηκε ότι έπρεπε να δημοσιευθεί στους κυριακάτικους Τimes, κάτι που προσπάθησαν να σταματήσουν οι χουντικοί. Εντέλει, η ελευθερία λόγου κέρδισε και η εφημερίδα συμπεριέλαβε την επίμαχη αναφορά. Παραμένει έως σήμερα επίμονος και μαχητικός επιστήμονας, που μας παρακολουθεί στενά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή