Αλλαγή σκυτάλης με τιμητική εκδήλωση για την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ

Αλλαγή σκυτάλης με τιμητική εκδήλωση για την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Χαλκέντερη και εμπνευσμένη, επίμονη και ακατάβλητη». Μέσα σε τέσσερις λέξεις η Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιέκλεισε την προσωπικότητα της Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ, σε μια τιμητική εκδήλωση για τη σπουδαία συμπατριώτισσά μας, που αποχώρησε από την προεδρία του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Επί 30 χρόνια υπηρέτησε τη θέση αυτή με μεγάλη αφοσίωση, προσδίδοντάς της ακτινοβολία και κύρος. Με δική της πρωτοβουλία οργανώθηκαν στον Ομφαλό του Κόσμου συμπόσια, συνέδρια, συναντήσεις αρχαίου δράματος, μουσικής και μουσικολογίας, εικαστικές εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως τα σεμινάρια αρχαίας ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, ακόμη και πανελλήνιοι μαθητικοί αγώνες επιχειρηματολογίας. Μετά το πέρας αυτού του επιτυχημένου τριακονταετούς κύκλου, η βυζαντινολόγος παραδίδει τη σκυτάλη στον Παναγιώτη Ροϊλό, καθηγητή Ελληνικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας, κάτοχο της έδρας Γ. Σεφέρη στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Ενας επιστήμονας άξιος και κοσμοπολίτης, που θα συνεχίσει το δικό της έργο, προσαρμοσμένο στα αιτήματα της εποχής μας.

Αλλαγή σκυτάλης με τιμητική εκδήλωση για την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ-1
Η ΠτΔ με τον νέο πρόεδρο, καθηγητή Παναγιώτη Ροϊλό. [PANOULIS PHOTOGRAPHY]

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στους Δελφούς, παρουσία της ΠτΔ, η οποία υπογράμμισε: «Η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ είναι μια προσωπικότητα που σφράγισε με το έργο της τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό και με το αξιακό της παράδειγμα τον δημόσιο βίο. Επιφανής βυζαντινολόγος, με έργο μεγάλης εμβέλειας, επιβλήθηκε με τη λάμψη της στην ανδροκρατούμενη γαλλική ακαδημαϊκή κοινότητα και έγινε η πρώτη γυναίκα πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Μια Ελληνίδα παγκόσμια, όχι μόνο για τη διδασκαλία της, όχι μόνο για τα γραπτά της, αλλά και για τη στάση της απέναντι στα φλέγοντα ζητήματα του καιρού μας».

Αλλαγή σκυτάλης με τιμητική εκδήλωση για την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ-2
Από αριστερά, Λουίζα Καραπιδάκη, Αφροδίτη Λίτη, Δήμητρα Φιλίππου. [PANOULIS PHOTOGRAPHY]

Το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών υπήρξε σύλληψη του οραματιστή Κωνσταντίνου Καραμανλή, ήδη από τη δεκαετία του 1950: να δημιουργηθεί σε αυτόν τον τόπο με το ιδιαίτερο ιστορικό βάρος ένας φορέας σύζευξης με την ελληνική αρχαιότητα, πόλος πνευματικής εξωστρέφειας. Το αρχιτεκτόνημα περατώθηκε το 1970 και επτά χρόνια αργότερα ιδρύεται το Κέντρο ως ΝΠΙΔ, υπό την εποπτεία του υπουργείου Πολιτισμού και υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το ευτύχημα ήταν ότι σε αυτόν τον τόσο καίριο για την πατρίδα μας θεσμό ανέλαβε την προεδρία, πριν από περίπου 30 χρόνια, η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ. Χάρη στη δραστήρια παρουσία της, το κύρος και τις διασυνδέσεις της, το Κέντρο βρήκε τη δική του θέση στον διεθνή χάρτη. Από εδώ και στο εξής, η βυζαντινολόγος θα τελεί επίτιμη πρόεδρος στο Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων του Κέντρου, όπου επικεφαλής είναι η Δήμητρα Φιλίππου.

Αλλαγή σκυτάλης με τιμητική εκδήλωση για την Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ-3
Ο ποιητής Βαγγέλης Χρόνης (αριστερά) με τον Νίκο Κούκη, πρόεδρο ΕΙΠ. [PANOULIS PHOTOGRAPHY]

Ο Παναγιώτης Ροϊλός, στη δική του ομιλία, έθεσε το πλαίσιο στο οποίο ο φορέας φιλοδοξεί να έχει ρόλο: στο επίκεντρο των διδακτικών και ερευνητικών προτεραιοτήτων της Δελφικής Ακαδημίας Ευρωπαϊκών Σπουδών θα βρεθεί η σύγχρονη Ευρώπη με τα πολυποίκιλα προβλήματά της αλλά και τις δυναμικές της, καθώς και οι σχέσεις της με το πολιτισμικό και ιστορικό παρελθόν της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή