Θερμή συνάντηση Βαρθολομαίου – Καρόλου

Θερμή συνάντηση Βαρθολομαίου – Καρόλου

Σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση του βασιλιά Καρόλου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο παλάτι του Μπάκιγχαμ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ίδια ημέρα κατά την οποία ο βασιλιάς Κάρολος έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ρίσι Σούνακ στο Μπάκιγχαμ, είχε ακόμη έναν υψηλό προσκεκλημένο. Επρόκειτο για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον οποίον συνομίλησε για 25 λεπτά κατ’ ιδίαν στην ίδια αίθουσα όπου είχε δεχθεί προηγουμένως και τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου. Πρόκειται για την αίθουσα 1844, η οποία πήρε το όνομά της από το έτος επίσκεψης του τσάρου Νικολάου του Α΄ της Ρωσίας και είναι μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες σάλες στο ανάκτορο, καθώς χρησιμοποιείται σε περίπτωση υποδοχής διακεκριμένων καλεσμένων.

Εκεί ο βασιλιάς Κάρολος είδε τον ηγέτη της μητρός Εκκλησίας, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας. Αξίζει να αναφερθεί πως η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει άλλωστε εκφραστεί δημόσια με πολύ θετικό τρόπο για τον νέο κάτοχο του θρόνου. Ο πρώτος λόγος είναι το έμπρακτο ενδιαφέρον που έχει δείξει ο βασιλιάς για την Ορθοδοξία, αλλά και για την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου. Ο δεύτερος είναι ο σεβασμός και η έγνοια για το φυσικό περιβάλλον, την οποίαν μοιραζόταν με τον αείμνηστο πατέρα του Φίλιππο, πρίγκιπα του Εδιμβούργου. Ο παναγιώτατος είχε συνεργασία με τον Φίλιππο όταν ο τελευταίος ήταν πρόεδρος του Παγκοσμίου Ταμείου για τη Φύση (WWF). Μάλιστα τον είχε επισκεφθεί στο Φανάρι, ύστερα από πρόσκληση του Πατριάρχη να μιλήσει σε οικολογική ημερίδα στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, αλλά και σε ανάλογο συνέδριο στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης. Αντίστοιχα ο Φίλιππος είχε προσκαλέσει τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας σε οικολογικό συνέδριο στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Θερμή συνάντηση Βαρθολομαίου – Καρόλου-1
Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας έχει εκφραστεί με θετικά λόγια για τον νέο βασιλιά, χάρις στην έγνοια του για το περιβάλλον και τον διαπολιτισμικό διάλογο.

Τα πρώτα λόγια του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τον νέο βασιλιά ήταν τα εκ του σύνεγγυς συλλυπητήριά του για την εκδημία της μητέρας του βασίλισσας Ελισάβετ Β΄. Παράλληλα εξέφρασε και τις θερμότερες ευχές του ιδίου και της μητρός Εκκλησίας «για επιτυχή και καρποφόρα άσκηση των νέων υψηλών καθηκόντων του». Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε, επίσης, και στην επέτειο της εκατονταετηρίδος από την ίδρυση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μ. Βρετανίας, ενώ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και άλλα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Αμέσως μετά, ο Πατριάρχης παρουσίασε στον βασιλιά Κάρολο τα μέλη της συνοδείας του: τον σεβασμιότατο αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κ. Νικήτα και τους σεβασμιοτάτους μητροπολίτες Βελγίου κ. Αθηναγόρα και Λαοδικείας κ. Θεοδώρητο. Παρέστησαν επίσης και οι πρέσβεις της Ελλάδος στο Λονδίνο Ιωάννης Ραπτάκης και του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα Μάθιου Λοτζ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή