Η Χίος πρωτοπορεί στην ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή

Η Χίος πρωτοπορεί στην ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πιο θετική κληρονομιά από τους εορτασμούς των 200 ετών από την Επανάσταση δεν ήταν μόνον η διάχυση της Ιστορίας και της αυτογνωσίας στη νεότερη γενιά. Η «Πρωτοβουλία ’21», παράγωγο της επετείου που συνένωσε τις δυνάμεις των σπουδαιότερων κοινωφελών ιδρυμάτων της χώρας με την Εθνική Τράπεζα, παραμένει στις επάλξεις. Και από τη μελέτη του παρελθόντος στρέφει το βλέμμα στο μέλλον και στην κλιματική αλλαγή, τη μεγαλύτερη απειλή για την υφήλιο. Την περασμένη εβδομάδα έγινε η εκκίνηση στη Χίο μιας νέας δράσης με τίτλο «Chios Climate Chance», που στόχο έχει να μυήσει όλη την τοπική κοινωνία και τους φορείς σε μια νέα νοοτροπία για την προστασία του περιβάλλοντος, στο τι οφείλει να κάνει ο καθένας μας ώστε να βάλει το δικό του λιθαράκι στον μεγάλο αγώνα. Διοργανωτές του τριήμερου συνεδρίου, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο της πρωτεύουσας του νησιού, ήταν η Ελληνική Eνωση Προστασίας του Θαλασσίου Περιβάλλοντος (HELMEPA) με το Ιδρυμα Ιωάννου Λάτση, το ΕΚΠΑ και την «Πρωτοβουλία ’21».

Η Χίος πρωτοπορεί στην ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή-1
Ο πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα Σιάο Τζουντσένγκ παρέστη στο συνέδριο. Η Σεμίραμις Παληού, επικεφαλής της HELMEPA, έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Η Χίος πρωτοπορεί στην ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή-2

Το «παρών» έδωσαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας και η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου μαζί με ειδικούς και εκπροσώπους των Αρχών. Στη Χίο ταξίδεψε και ο πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα, Σιάο Τζουντσένγκ. Η συστράτευση δείχνει και το μέγεθος του στοιχήματος. Η κλιματική αλλαγή μπορεί να γίνει δυνάμει ευκαιρία ώστε να προστατεύσουμε ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Το πρόγραμμα που λανσάρεται στο νησί και θα διαρκέσει δύο χρόνια είναι πιλοτικό με απώτερο σκοπό, όταν εφαρμοστεί στην πράξη, να «εξαχθεί» και σε άλλες κοινότητες ανά την Ελλάδα. Εστιάζει στον άνθρωπο, ανεξαιρέτως ηλικίας, επαγγελματικής δραστηριότητας και κοινωνικής ομάδας, ώστε να περάσει το μήνυμα της βιωματικής κατανόησης.

Από το πλήθος των επιστημόνων και των ειδικών που τοποθετήθηκαν επί του θέματος, την παράσταση έκλεψε (όπως πάντα) ο καπτά Παναγιώτης Τσάκος που μίλησε με απλό και αδιαμεσολάβητο τρόπο στο κοινό έχοντας στο πλάι του τους μαθητές του ιδιωτικού επαγγελματικού Λυκείου Teens και της Μαθητικής Στέγης Καρδαμύλων «Το Σπίτι της Μαρίας». «Το μυστικό για την πράσινη μετάβαση είναι η επιστροφή στις ρίζες. Αυτή θα φτιάξει μια καινούργια κοινωνία Ελλήνων που θα είναι πιο κοντά στη δική μας εποχή από πλευράς αρχών, οικονομίας, διαιτολογίου, αποφυγής σπατάλης με λιγότερα απόβλητα και λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου και λοιπές ουσίες. Θα μας επιτρέψει να ζήσουμε και να μας αντέξει η γη, να μας αντέξει ο πλανήτης μας. Πλανήτης Β δεν υπάρχει, και αυτό το διασταύρωσα με τον συμπατριώτη μας Σταμάτη Κριμιζή, ο οποίος ψάχνει στους γαλαξίες να βρει “πλανήτη Β”, αλλά μου λέει: “Πατριώτη, μην περιμένεις τίποτα, εδώ θα μείνουμε. Το γύρισμα στις ρίζες μας στη φύση είναι το μέλλον και η σωτηρία μας”».

[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή