«Τελικά γίναμε Ευρώπη;»: συζήτηση στις 28/3 στην Τράπεζα της Ελλάδος

«Τελικά γίναμε Ευρώπη;»: συζήτηση στις 28/3 στην Τράπεζα της Ελλάδος

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φέτος κλείνουν πέντε δεκαετίες από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας και αυτό έχει δώσει έναυσμα για να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος. Πού τα πήγαμε καλά, πού αστοχήσαμε, τι μάθαμε, ποιο είναι το όραμα για το μέλλον μας. «50 Xρόνια Μεταπολίτευσης. Γίναμε Ευρώπη;», ιδού ο τίτλος μιας ωραίας εκδήλωσης αλλά και ταυτόχρονα δύο από τα ενδιαφέροντα ερωτήματα που θα κληθεί να απαντήσει ο πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΛΙΑΜΕΠ καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης στη συζήτηση που θα έχει με τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, στις «Καταθέσεις Πολιτισμού» την Πέμπτη 28 Μαρτίου στις 18.30. Πρόκειται για κύκλο συναντήσεων που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού, Ερευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος στο κεντρικό κατάστημα και την (εντυπωσιακή) αίθουσα γενικών συνελεύσεων, με στόχο να δίνει βήμα σε ομιλητές που μπορούν να μας διαφωτίσουν για σημαντικά ζητήματα.

«Τελικά γίναμε Ευρώπη;»: συζήτηση στις 28/3 στην Τράπεζα της Ελλάδος-1
Ο Λουκάς Τσούκαλης θα μιλήσει στις 28/3 στον Γιώργο Κουβαρά.

Η γλώσσα στην τέχνη

Οι φετινές συναντήσεις ξεκίνησαν στις 6 Μαρτίου με μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τίτλο «Μιλάμε την ίδια γλώσσα στην τέχνη;» ανάμεσα στην επικεφαλής της Εθνικής Πινακοθήκης Συραγώ Τσιάρα και τη δημοσιογράφο Μαίρη Αδαμοπούλου. Η αίθουσα γέμισε από ανθρώπους του πολιτισμού και των γραμμάτων: αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, ιστορικοί τέχνης και επιμελητές, συλλέκτες, γκαλερίστες, συγγραφείς έδωσαν το «παρών». Η Τσιάρα εργάστηκε σε πολλές θέσεις πριν αναλάβει την Πινακοθήκη και ξέρει τη διοίκηση των μουσείων από «μέσα». Διακρίθηκε για τον στρωτό της λόγο (όχι πάντα δεδομένο όταν κάποιος στην Ελλάδα μιλάει για την τέχνη) αλλά και τη ρεαλιστική της προσέγγιση σε ό,τι αφορά την Πινακοθήκη και το προφίλ που θέλει να της δώσει. Δήλωσε πως δεν είναι υπέρ των ρηξικέλευθων και πολύ γρήγορων αλλαγών. Αντιθέτως έχει εστιάσει στα έργα που έχει το μουσείο ως βάση για τις επόμενες δράσεις.

«Τελικά γίναμε Ευρώπη;»: συζήτηση στις 28/3 στην Τράπεζα της Ελλάδος-2
Ο κύκλος των εκδηλώσεων κλείνει με την ομιλία του Μανόλη Κορρέ.

Παρουσίαση συλλογών

«Αυτό που με ενδιέφερε από την πρώτη στιγμή είναι να μαθαίνω τη συλλογή. Δεν είναι κάτι που τελειώνει και θέλω να ανακαλύψω, να αξιολογώ, να διαβάζω και συγχρόνως βέβαια να βλέπω τι γίνεται γύρω μας. Κυρίως πώς και άλλα μουσεία με μεγάλο ιστορικό βάθος εξετάζουν σήμερα σύγχρονους τρόπους παρουσίασης των συλλογών χωρίς ενδεχομένως το χρονολογικό αφήγημα ή το αφήγημα των κινημάτων», τόνισε και συμπλήρωσε: «Το τι είναι σημαντικό και τι όχι στην τέχνη αλλάζει με τις εποχές. Αλλάζει το βλέμμα μας στη συλλεκτική πολιτική των μουσείων. Το σημαντικό είναι να βλέπουμε τα πράγματα με φρέσκια ματιά». Στις 24/4 η Μαίρη Αδαμοπούλου θα μιλήσει με τον ακαδημαϊκό, ομότιμο καθηγητή Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ Μανόλη Κορρέ με θέμα «Ιστορίες από μάρμαρο και ξερολιθιά στα αλώνια του χρόνου», κλείνοντας τις εκδηλώσεις. Η είσοδος είναι δωρεάν αλλά απαιτείται να έχετε μαζί σας αστυνομική ταυτότητα ή κάποιο άλλο έγγραφο ταυτοποίησης.

[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή