Τρεις στιγμές της χρονιάς που φεύγει

Τρεις στιγμές της χρονιάς που φεύγει

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουμε κουραστεί, είναι η αλήθεια, με τους καθιερωμένους απολογισμούς της πολιτιστικής ζωής της χρονιάς που φεύγει. Το έχουμε κάνει πολλές φορές, με διάφορους τρόπους, μοιάζει να το έχουμε εξαντλήσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι, εφόσον κριθεί αναγκαίο, δεν θα επανέλθουμε σε μια τέτοια, παραδοσιακή ανασκόπηση του έτους.

Δυστυχώς, όταν κλείνει μια χρονιά με τους εκατό αδικοχαμένους του Ματιού, όταν αυτό θυμάσαι περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο από το ελληνικό 2018, η οποιαδήποτε ανασκόπηση πολιτιστικών δράσεων και γεγονότων κάπου χάνει.

Ωστόσο, η ζωή έχει πάντοτε τη δική της δυναμική. Και η τέχνη, οι ιστορίες, στην όποια μορφή τους, γλυκαίνουν, διαστέλλουν τη στενάχωρη διάθεση, εντείνουν την προοπτική, ειδικά απέναντι σε μια νέα χρονιά που ανατέλλει.

Συζητώντας, λοιπόν, με τη Γιούλη Επτακοίλη πάνω στο τι θα μας άρεσε να κάνουμε στο τελευταίο κυριακάτικο φύλλο του πολιτιστικού ενθέτου της «Κ», καταλήξαμε σε μια ιδέα απλή αλλά, θέλουμε να πιστεύουμε, δραστική, ερεθιστική. Ζητήσαμε από τρεις φωτογράφους, τακτικούς συνεργάτες των πολιτιστικών σελίδων της εφημερίδας, να μας στείλουν από μία αδημοσίευτη φωτογραφία τους η οποία, έστω και σε έναν εντελώς προσωπικό τόνο, να εκφράζει μια στιγμή του ελληνικού 2018.

Στη συνέχεια, αποστείλαμε κάθε μία από αυτές τις φωτογραφίες σε τρεις Ελληνες πεζογράφους διαφορετικών γενεών για να μας γράψουν ένα κείμενο, ειδικά για την «Κ». Οχι απαραίτητα να σχολιάσουν την εικόνα αλλά κυρίως να εμπνευστούν από αυτές, να φτιάξουν μια μικρή ιστορία ή ένα στοχασμό ή μια φέτα ζωής, με τον τρόπο τον δικό τους, τη δική τους, προσωπική οπτική, τον δικό τους προβληματισμό, ακόμα και την ονειροπόλησή τους.

Κάθε μία από τις εικόνες αυτές έχει κάτι ονειρικό, κάτι ελληνικό, κάτι επίκαιρο αλλά και διαχρονικό. Στο ίδιο πνεύμα, τα μικρά κείμενα που γεννήθηκαν από αυτές τις φωτογραφίες, αδράχνουν μια στιγμή που μπορεί να είναι της/του συγγραφέα μόνον ή και του καθενός απ’ όλους εμάς. Καλή χρονιά σε όλους.

Γ. Σκαμπαρδώνης : Κάρο αμίγκο, φλαμίγκο σε κάρο

Β. Πέτσα: Βιαστείτε, να μας πνίξουν τα νερά…

Κ. Κατσουλάρης: Αυτοί που σιωπούν, σκέφτονται, πάσχουν

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή