Νέα εποχή για το περιοδικό «Στρατιωτική Ιστορία»

Νέα εποχή για το περιοδικό «Στρατιωτική Ιστορία»

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περιοδικό «Στρατιωτική Ιστορία» το γνωρίσαμε πριν από περίπου είκοσι χρόνια, όταν πρωτοκυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Περισκόπιο. Πολύ γρήγορα ξεχώρισε ανάμεσα στα –ομολογουμένως λιγοστά– έντυπα που κάλυπταν το συγκεκριμένο ιστορικό πεδίο, κυρίως για την επιμέλεια, τη φροντίδα, τη σχολαστικότητα και την υπευθυνότητα των αρχισυντακτών και των συνεργατών του εντύπου απέναντι στην ύλη και στο περιεχόμενό του. Με τον καιρό μάλιστα, προστέθηκαν πολύ ζωντανές στήλες (όπως για τον κινηματογράφο) αλλά και η αφηγηματικότητα των κειμένων έγινε ακόμη πιο ρέουσα και γλαφυρή.

Γενικά, η στρατιωτική ιστορία είναι μια παρεξηγημένη υπόθεση στη χώρα μας, καθώς εθεωρείτο εκ προοιμίου ότι όσοι ενδιαφέρονταν γι’ αυτήν είτε είχαν μια περίεργη «πετριά» με τον μιλιταρισμό είτε ερωτοτροπούσαν με την Ακροδεξιά, ακόμα και με τον νεοναζισμό. Ειδικά τα χρόνια που κυκλοφόρησε η «Στρατιωτική Ιστορία», τα στερεότυπα αυτά ήταν πιο έντονα και διαδεδομένα. Το καλό περιοδικό, όμως, έδειξε ότι η στρατιωτική ιστορία είναι ένας από τους πολλούς τομείς της ιστοριογραφίας – και μάλιστα από τους πλέον συναρπαστικούς. Αν μη τι άλλο, η αφήγηση μιας εκστρατείας ή μιας μάχης έχει πρωτίστως να κάνει με τον ανθρώπινο παράγοντα που εμπλέκεται –και καθορίζει– τέτοια σύνθετα γεγονότα, όπως είναι μια στρατιωτική επιχείρηση.

Το περιοδικό άνθησε τη δεκαετία του 2000 και οι τότε εκδότες του προχώρησαν και σε ακόμα ειδικότερες, παρεμφερείς εκδόσεις, με βιβλία αφιερωμένα σε μεγάλες μάχες, αλλά και επιπλέον περιοδικά, όπως ήταν η «Αεροπορική Ιστορία», η «Ναυτική Ιστορία» κ.ά.

Επειτα όμως ήρθε η κρίση και σάρωσε τα πάντα. Η «Στρατιωτική Ιστορία» ήταν η μόνη που επιβίωσε, αν και οι εκδόσεις Περισκόπιο δεν άντεξαν. Το περιοδικό πέρασε από μια δύσκολη φάση, ώσπου, πολύ πρόσφατα, πληροφορηθήκαμε ότι βρίσκεται πλέον υπό τη σκέπη του ιστορικού εκδοτικού οίκου Γκοβόστης. Ο εκδότης Κώστας Γκοβόστης υπογράφει μάλιστα το editorial του πρώτου τεύχους της νέας εποχής. Στην αρχισυνταξία βρίσκουμε την παλιά σταθερή αξία του Βασίλη Καμπάνη, ενώ διευθυντής σύνταξης είναι ο ταξίαρχος ε.α. Γεώργιος Σκαλτσογιάννης, ο οποίος έχει εξαιρετική δουλειά στο ενεργητικό του στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού. Το πρώτο τεύχος, λοιπόν, φιλοξενεί εκτενές αφιέρωμα στο αντάρτικο του ποντιακού ελληνισμού, καθώς επίσης εξαιρετικά ενδιαφέροντα άρθρα πάνω στον στρατό της αρχαίας Θήβας, την «υψηλή στρατηγική» του Βυζαντίου, τη μάχη του Λάντεν το 1693 (όπου ο βασιλιάς «Ηλιος» συνέτριψε τον Γουλιέλμο Γ΄ της Αγγλίας), την επιχείρηση απελευθέρωσης της πρεσβείας του Ιράν στο Λονδίνο από έξι Ιρανούς, πιστούς στον αγιατολάχ Χομεϊνί – από τα πιο συναρπαστικά αφηγήματα του τεύχους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή