Η πρώτη εκδοτική «σοδειά» του 2020

Η πρώτη εκδοτική «σοδειά» του 2020

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας μήνας πέρασε από τις γιορτές και ένας άγραφος κανόνας λέει ότι, μετά και τη μαζική κατανάλωση του Δεκεμβρίου, η αγορά του βιβλίου μέσα στον Ιανουάριο παρουσιάζει κάμψη. Ωστόσο, μέσα στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου πολλά καλά βιβλία ήδη κάνουν την εμφάνισή τους ή θα την κάνουν μέσα στους προσεχείς μήνες. Ιδού μια πρώτη, ενδεικτική επιλογή: 

Τα πάντα πλην μυθοπλασίας: Από τις εκδόσεις της Εστίας κυκλοφορεί η σειρά παραδόσεων του Μισέλ Φουκό στο Κολέγιο της Γαλλίας με τίτλο «Για την κυβέρνηση των ζωντανών», εμβληματικό κείμενο όπου παρουσιάζει τις έρευνές του για τον πρώιμο χριστιανισμό.

• Το «Συμπληρώνω τη μνήμη του κόσμου» (εκδ. Παπαδόπουλος) της Αννίτας Παναρέτου παρουσιάζει, για πρώτη φορά σε βιβλίο, την ιστορία των μη Εβραίων Ελλήνων ομήρων και αιχμαλώτων στα ναζιστικά και φασιστικά στρατόπεδα και φυλακές, κατά την περίοδο 1941-1945. Επίσης από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος θα έχουμε την «Αντίσταση του μικροφώνου: Ο Παύλος Μπακογιάννης απέναντι στη δικτατορία», του ιστορικού Νίκου Παπαναστασίου, καθώς και την αυτοβιογραφία του Κρις Γούντχαουζ, με άφθονο «ελληνικό άρωμα».

• Από τις εκδόσεις Πατάκη, αναμένουμε το «Ελλάδα: βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους» του Ρόντερικ Μπίτον, καθώς και το σύγχρονο κλασικό «Μεταξύ παρελθό-

ντος και μέλλοντος» από τη μεγάλη Χάνα Αρεντ.

• Από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος θα κυκλοφορήσει ο «Ανθρωπος του μέλλοντος» του Μαρκ Ο’ Ντόνελ, βιβλίο που δοκιμάζει να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα πάνω στην εμμονή μας με την τεχνολογία και τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης για την ανθρωπότητα.

• «Τα έξυπνα τα λόγια τα μεγάλα» (Μεταίχμιο) είναι μια ανθολογία με ρήσεις και αφορισμούς μεγάλων της Ιστορίας που συνέθεσε ο Πάσχος Μανδραβέλης (της «Κ»), άτυπη συνέχεια στο «Είπαν…» που είχε κυκλοφορήσει παλαιότερα.

• «Η σκοτεινή ύλη και η εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Η εκπληκτική συνέχεια του σύμπαντος» τιτλοφορείται το απολύτως συναρπαστικό βιβλίο της Αμερικανίδας θεωρητικής φυσικού Λίζα Ράνταλ (από τις εκδόσεις Ροπή). Η Ράνταλ υποστηρίζει εδώ μια ριζοσπαστική ιδέα: ότι η ύπαρξη ενός δίσκου σκοτεινής ύλης στο επίπεδο του γαλαξία μας θα μπορούσε να ευθύνεται για την εξόντωση των δεινοσαύρων.

• Και ένα βιβλίο αυτο-βοήθειας: από τις εκδόσεις Διόπτρα, το «βιβλίο που θα ήθελες να έχουν διαβάσει οι γονείς σου», στο οποίο η ψυχοθεραπεύτρια Φιλίπα Πέρι «εξηγεί πώς χτίζονται ισχυροί δεσμοί αγάπης με τα παιδιά μας και πώς αυτοί οι δεσμοί προάγουν την πνευματική και ψυχική υγεία τους τόσο στην παιδική όσο και στη μετέπειτα ζωή τους».

Πεζογραφία: Το «Γράφοντας για να σώσω μια ζωή. Ο φάκελος Λούις Τιλ» (Πόλις) του John Edgar Wideman είναι μια ιδιοφυής μείξη χρονικού και μυθοπλασίας, βασισμένη στο λιντσάρισμα του νεαρού Εμετ Τιλ στο Μισισίπι το 1955.

• Ο συγγραφέας και ζωγράφος Αλέξανδρος Ισαρης επανεκδίδει την επιτυχημένη συλλογή αυτοβιογραφικών πεζών «Εξι περίπατοι – Προσκέφαλο με φύλλα λεμονιάς» (εκδ. Κίχλη).

• Από τις εκδόσεις Πατάκη έχουν τυπωθεί ή αναμένεται να τυπωθούν μέσα σε αυτό τον μήνα η «Εξημέρωση» του Δημοσθένη Παπαμάρκου, παραβολική αφήγηση που αυτές τις μέρες ανεβαίνει ως παράσταση στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση· το μυθιστόρημα «Ρέκβιεμ για μια Οκτάβια», της Ελένης Γιαννακάκη, «για τα ανθρώπινα, τα καθημερινά και τα αιώνια: τη γονική αγάπη και τον θάνατο, τον έρωτα και την αθανασία»· το μυθιστόρημα «Ο κλήρος του αίματος», της Σωτηρίας Μαραγκοζάκη, «απόπειρα συγκερασμού έπους και αρχαίου δράματος, λαϊκής παράδοσης και ιστορικών γεγονότων με φόντο την τραγωδία του ελληνικού Εμφυλίου»· η «Δέσποινα» του Αυγούστου Κορτώ, ένα βιβλίο «για την αγάπη της μάνας» και το μυθιστόρημα του Τηλέμαχου Κώτσια «Το δαχτυλίδι του στρατηγού Τελίνι» με φόντο τη δολοφονία του προέδρου της διεθνούς επιτροπής για την οριοθέτηση των ελληνοαλβανικών συνόρων το 1923.

• Ο ποιητής και ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Θανάσης Χατζόπουλος επανέρχεται με τον «Ιστορικό ενεστώτα» (εκδ. Πόλις), είκοσι μία ιστορίες που «χωρίς να ανήκουν στο αστυνομικό δελτίο είναι οι ιστορίες καθημερινών ανθρώπων στη ρήξη τους με την κανονικότητα που τις συγκροτεί».

• Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, μετά τη νουβέλα «Ρου», η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια Μαριαλένα Σπυροπούλου (τακτική συνεργάτιδα της «Κ») επανέρχεται με το πρώτο της μυθιστόρημα, με τίτλο «Τάισέ με», όπου ο ρεαλισμός της καθημερινότητας των σχέσεων διαπλέκεται με την επιστημονική φαντασία. Από το Μεταίχμιο αναμένονται ακόμα τα νέα μυθιστορήματα της Ευγενίας Μπογιάνου «Φανή», της Βάσιας Τζανακάρη «Αδελφικό» και της Κατερίνας Μαλακατέ «Χωρίς πρόσωπο». «Πέντε στάσεις» τιτλοφορείται το νέο βιβλίο του βραβευμένου Μάκη Τσίτα, ενώ η Σοφία Νικολαΐδου παρουσιάζει ένα βιβλίο με αληθινές ιστορίες για την απόκτηση πτυχίου με τίτλο: «Το χρυσό βραχιόλι».

• Τέλος (για σήμερα), έχουμε από τις εκδόσεις Ψυχογιός το μυθιστόρημα «Ο μαθητευόμενος αρχιτέκτονας» της εξαιρετικά δημοφιλούς διεθνώς Τουρκάλας Ελίφ Σαφάκ: «Δυνατή αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας στο απόγειο της δύναμής της», όπως έγραψαν οι «Τhe Sunday Times».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή