Ο Θαλής «γεννήθηκε» στη φυλακή

Ο Θαλής «γεννήθηκε» στη φυλακή

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βασίλης Κ. Μπρακατσούλας

Η φιλοσοφική σκέψη από το Θαλή έως τη σύγχρονη εποχή

εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, σελ. 612

Την 21η Απριλίου του 1967, αμέσως μετά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών, ο νομικός Βασίλης Κ. Μπρακατσούλας συλλαμβάνεται «προς εκτόπιση» από όργανα της Χωροφυλακής λόγω της ιδιότητάς του ως στελέχους και της ΕΔΑ (της οποίας είχε διατελέσει πρώην βουλευτής). Ο κ. Μπρακατσούλας οδηγήθηκε στην εξορία και συγκεκριμένα στη Λέρο για τρία χρόνια.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, οι κρατούμενοι-εξόριστοι προσπαθούσαν να απαλύνουν τη βασανιστική ροή του χρόνου όσο το δυνατόν πιο δημιουργικά. «Η δική μου προτίμηση», γράφει στον πρόλογο του βιβλίου του «Η φιλοσοφική σκέψη από το Θαλή έως τη σύγχρονη εποχή», «πέρα από τις απαραίτητες ατομικές ενασχολήσεις (γυμναστική, καθαριότητα κ.λπ.), υπήρξε μονοσήμαντη: διάβασμα». Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, ο χρόνος κράτησής του λειτούργησε και ως χρόνος «αναχώρησής μου στην έρημο». Αξιοποιώντας τις βιβλιοθήκες των φυλακών, όπου κυρίως υπήρχαν κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματολογίας, ο κ. Μπρακατσούλας ρίχτηκε με τα μούτρα στη συστηματική μελέτη μετά σημειώσεων και σχολίων – οι οποίες έφτασαν τις δέκα χιλιάδες πυκνογραμμένες σελίδες τετραδίων (!).

Στη φυλακή και την εξορία ρίχτηκε λοιπόν ο πολύτιμος σπόρος του ανά χείρας τόμου. Εξυπακούεται ότι τον τεράστιο αυτό όγκο των σκέψεων και των σημειώσεων ο συγγραφέας εμπλούτισε με περαιτέρω μελέτη και βιβλιογραφία στα χρόνια που ακολούθησαν την αποφυλάκισή του. Πρόκειται βέβαια για έναν άθλο. «Με το πόνημά μου αυτό», γράφει ο συγγραφέας, «που εκτείνεται σε χρονικό διάστημα 2.600 χρόνων και για το σύνολο του πλανήτη, επιχειρώ να σκιαγραφήσω τη χρονική εξέλιξη του υπόψη θέματος [της φιλοσοφικής σκέψης] με τρόπο απλό και αδρό και όσο γίνεται κατανοητό και το οποίο αποσκοπεί να εισαγάγει τον αναγνώστη στη σύλληψη του δύσκολου, αλλά και κυρίου θέματος της έννοιας και του περιεχομένου της φιλοσοφίας».

Ακριβώς αυτό επιτυγχάνει, κατά τρόπο αξιοζήλευτο, ο συγγραφέας: να συνθέσει έναν οδηγό αναλυτικό μα άκρως κατατοπιστικό, με λόγο άμεσο, ευθύβολο, μετατρέποντας μια κατ’ εξοχήν διανοητική διαδρομή στα μονοπάτια της ανθρώπινης σκέψης σε ένα αληθινά θαυμαστό ταξίδι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή