Αν πετύχετε κάπου τον Ετορε Μαϊοράνα, μην τρομάξετε

Αν πετύχετε κάπου τον Ετορε Μαϊοράνα, μην τρομάξετε

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το όνομα αυτού Ετορε Μαϊοράνα (Ettore Majorana) και η ιστορία του ανήκει στην κατηγορία «παράξενα-περίεργα». Ιταλός μαθηματικός, μηχανικός και θεωρητικός φυσικός με ειδίκευση στις μάζες των νετρίνων που σε ηλικία τριάντα δύο ετών, και για την ακρίβεια στις 27 Μαρτίου του 1938, θα επιβιβαζόταν σε ένα πλοίο από το Παλέρμο για τη Νάπολη. Κάπου εκεί εξαφανίστηκε και πολύ σύντομα, μολονότι δεν βρέθηκε πτώμα, θεωρήθηκε νεκρός.

Ο Ετορε Μαϊοράνα ξεχάστηκε· έως τον Μάρτιο του 2011, όταν η εισαγγελία της Ρώμης ξεκίνησε έρευνα με βάση μια πολύ παράξενη αναφορά ενός μάρτυρα, σύμφωνα με την οποία συνάντησε τον Ετορε στο Μπουένος Αϊρες της Αργεντινής το 1955 – μονάχα που ο Ετορε είχε την ίδια ακριβώς ηλικία με τη χρονιά που χάθηκε. Ηταν δηλαδή ακόμη 32 ετών. Ο εν λόγω μάρτυς έφερε και μία φωτογραφία όπου απεικονίζεται ο ίδιος μαζί με τον Ετορε, ο οποίος, όπως του είχε πει στη συνάντηση του 1955, είχε στο ενεργητικό του μερικές πολύ σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις. Η εν λόγω φωτογραφία αναλύθηκε τον Ιούνιο του 2011 από την ιταλική αστυνομία και σύμφωνα με την αναφορά της εντοπίστηκαν δέκα κοινά σημεία στο πρόσωπο του άνδρα στη φωτογραφία με εκείνο του Ετορε – που σημαίνει πως ο άνδρας στη φωτογραφία είναι «σχεδόν σίγουρα» ο Ετορε.

Η εξαφάνιση του Μαϊοράνα ήταν ένα γεγονός-μυστήριο και ακόμα και ο μεγάλος Ενρίκο Φέρμι φέρεται να είχε δηλώσει πως «κανένας δεν θα μπορέσει ποτέ να βρει τον Μαϊοράνα. Ούτε σε αυτή την εποχή ούτε σε καμία άλλη». Υπόψη, ο Ετορε έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στον επιστημονικό χώρο της εποχής του και το 1937 ασχολούνταν με ζητήματα ύλης και αντιύλης, πολύ πρωτοποριακά στον καιρό του.

Εννοείται πως οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν: μήπως οι επιστημονικοί πειραματισμοί του Ετορε τον οδήγησαν σε κάποια τρομακτική ανακάλυψη, ακόμη και σε μια χωροχρονική σήραγγα γι’ αυτό και εθεάθη το 1955 στην ίδια ακριβώς ηλικία που είχε το 1938; Ο μάρτυρας που υποτίθεται ότι τον συνάντησε δεν είχε κάτι άλλο να προσθέσει. Μία φορά μόνο τον είδε το 1955, μετά ο Ετορε εξαφανίστηκε – ξανά.

Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο από τέτοιες ιστορίες – και από φωτογραφίες, ή και βίντεο, υποτιθέμενων χρονοταξιδιωτών. Είναι πολύ διασκεδαστικές ιστορίες, που δεν αποδεικνύουν τίποτα περισσότερο πέρα από αυτή την ψυχαγωγική τους διάσταση. Η ιστορία του Ετορε θα γινόταν ωραία ταινία επιστημονικής φαντασίας – όπως το «Πείραμα της Φιλαδέλφειας». Ποιος ξέρει τι απέγινε στην πραγματικότητα ο μάλλον εκκεντρικός, και χαρισματικός, αυτός νεαρός επιστήμονας. Αν τον δείτε πάντως πουθενά, μην τρομάξετε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή