75o Φεστιβάλ των Καννών: Τα highlights της φετινής διοργάνωσης

75o Φεστιβάλ των Καννών: Τα highlights της φετινής διοργάνωσης

Από το πολυαναμενόμενο “Top Gun: Maverick” με τον Τομ Κρουζ μέχρι την πρώτη σόλο ταινία του Ίθαν Κοέν αλλά και μια ζόμπι κωμωδία του Μισέλ Χαζαναβίσιους, ξεχωρίζουμε μερικές ταινίες που θα τραβήξουν τα βλέμματα φέτος στη Γαλλική Ριβιέρα

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για 75η φορά ετοιμάζεται να στρώσει κόκκινο χαλί το Φεστιβάλ των Καννών, για να φέρει για άλλη μια χρονιά το σινεμά στην Κυανή Ακτή. Μπορεί το φεστιβάλ μόλις να ανακοίνωσε επίσημα το πλήρες πρόγραμμά του για τη φετινή διοργάνωση που θα διεξαχθεί από 17 έως 28 Μαΐου, ωστόσο πολλές ήταν οι φήμες -αλλά και οι επιβεβαιωμένες πληροφορίες- για τις ταινίες που πρόκειται να προβληθούν φέτος στο φεστιβάλ.

Η πιο πολυσυζητημένη φήμη αφορούσε φυσικά μία νέα ταινία του Ντέιβιντ Λιντς που λεγόταν πως γύρισε κρυφά, σε αυτή θα εμφανιζόταν και η Λόρα Ντερν και θα έκανε πρεμιέρα στις Κάννες, κάτι που ήρθε να διαψεύσει κατηγορηματικά ο ίδιος ο σκηνοθέτης σε συνέντευξή του στο Entertainment Weekly.

Αυτό όμως που γνωρίζαμε ήδη με σιγουριά είναι πως όσοι βρεθούν στο φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να δουν το πολυαναμενόμενο sequel του “Top Gun”. Τριανταέξι χρόνια μετά την πρώτη φορά που ο Τομ Κρουζ φόρεσε τη στολή του αεροπόρου Μάβερικ για να πετάξει στους αιθέρες, παίρνει και πάλι θέση στο πιλοτήριο για το “Top Gun: Maverick”, που σκηνοθετεί ο Τζόζεφ Κοζίνσκι. Ο Τομ Κρουζ δε θα έχει μόνο με τη νέα του ταινία την τιμητική του, μιας και το Φεστιβάλ των Καννών πρόκειται να κάνει ένα ειδικό αφιέρωμα στον ηθοποιό για την πορεία του στο σινεμά τις τελευταίες αισίως 5 δεκαετίες. 

Η βιογραφία του Έλβις Πρίσλεϊ, “Elvis” δια χειρός Μπαζ Λούρμαν ήταν επίσης επιβεβαιωμένο πως θα κάνει πρεμιέρα στις Κάννες. Η ταινία επιλέγει να αφηγηθεί την ιστορία του Βασιλιά του ροκ εν ρολ υπό το πρίσμα της ταραχώδους σχέσης του με τον μάνατζέρ του Κολονελ Τομ Πάρκερ. Τη «βαριά» ευθύνη να υποδυθεί τον Πρίσλεϊ αναλαμβάνει ο Όστιν Μπάτλερ ενώ στο ρόλο του Πάρκερ θα δούμε τον Τομ Χανκς -για να δούμε αν ο δεύτερος θα αποδειχθεί τόσο ταιριαστός στον ρόλο όσο όταν έγινε κυνηγός μουσικών ταλέντων στο “That Thing You Do!” (1996).

Η φετινή διοργάνωση θα ανοίξει αυλαία με την ταινία «Ζ» του Μισέλ Χαζαναβίσιους. Ο Γάλλος σκηνοθέτης που η Αμερικανική Ακαδημία λάτρεψε το 2011 με το βωβό “The Artist” θα προθερμάνει το έδαφος των Καννών με μία ζόμπι κωμωδία που αποτελεί remake του ιαπωνικού “One Cut of the Dead” του 2017.

75o Φεστιβάλ των Καννών: Τα highlights της φετινής διοργάνωσης-1
Ο Μισέλ Χαζαναβίσιους. Φωτ.: AP Photo/Petros Giannakouris

Καλά νέα και για τους φαν των αδερφών Κοέν, μιας και το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει την πρώτη προσωπική δουλειά του Ίθαν Κοέν, λίγους μήνες αφού είδαμε τη σόλο προσπάθεια του αδερφού του Τζόελ, με το “Tragedy of Macbeth”. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ για τον σπουδαίο Αμερικανό πρωτεργάτη του ροκ εν ρολ, Τζέρι Λι Λιους και θα έχει τίτλο “Jerry Lee Lewis: Trouble In Mind”.

Σε μουσικό κλίμα παραμένει και το ντοκιμαντέρ “Moonage Daydream” του Μπρετ Μόργκεν. Όπως μαρτυρά ο τίτλος της ταινίας του σκηνοθέτη που μας χάρισε πριν λίγα χρόνια το πολύ δυνατό “Montage of Heck” ρίχνοντας φως στην ταραγμένη προσωπικότητα του Κερτ Κομπέιν των Nirvana, η ταινία θα αφορά τον Ντέιβιντ Μπόουι. Οι πληροφορίες θέλουν τον σκηνοθέτη να δουλεύει το συγκεκριμένο πρότζεκτ τα τελευταία 5 χρόνια και για αυτό έχει καταπιαστεί με χιλιάδες ώρες ζωντανού υλικού του σπουδαίου Βρετανού μουσικού. 

Επτά χρόνια μετά το σαρωτικό «Μαντ Μαξ: Ο Δρόμος της Οργής», ο Τζορτζ Μίλερ θα παρουσιάσει στη Γαλλική Ριβιέρα τη νέα του ταινία “Three Hundred Years of Longing”, μια ιστορία φαντασίας με πρωταγωνιστές την Τίλντα Σουίντον και τον Ίντρις Έλμπα. 

75o Φεστιβάλ των Καννών: Τα highlights της φετινής διοργάνωσης-2
Ο Τζορτζ Μίλλερ. Φωτ.: Richard Shotwell/Invision/AP, File

Ο ελληνικός αέρας δε θα λείπει από τη φετινή διοργάνωση, μιας και η καινούργια ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα θα κάνει πρεμιέρα επί γαλλικού εδάφους. Η νέα δουλειά του σκηνοθέτη της «Επίθεσης του Γιγαντιαίου Μουσακά» και της «Στρέλλας» έχει τίτλο “Dodo” και ακολουθεί την ιστορία 14 ετερόκλητων ανθρώπων που θα χρειαστεί να συνυπάρξουν εγκλωβισμένοι σε ένα οικογενειακό κτήμα πριν από έναν γάμο.  

Όπως θυμόμαστε, τον περσινό Χρυσό Φοίνικα απέσπασε το “Titane” της Ζουλιά Ντικουρνό, που κέρδισε τα εύσημα με την ιστορία επανασύνδεσης ενός πατέρα με τον γιο του, που έκρυβε πολλά περισσότερα από όσα φαίνονταν εκ πρώτης όψεως. Τον φετινό Χρυσό Φοίνικα θα διεκδικήσουν 18 ταινίες.

Ανάμεσα στις ταινίες που διεκδικούν το μεγάλο βραβείο βρίσκεται και η νέα ταινία της Κλερ Ντενί, “Stars At Noon”, που εκτυλίσσεται στη Νικαράγουα του 1984 και ακολουθεί το ρομάντζο ανάμεσα σε έναν Άγγλο επιχειρηματία και μια Αμερικανίδα δημοσιογράφο. 

Στο διαγωνιστικό τμήμα, θα δούμε μεταξύ άλλων και την τελευταία ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ “Crimes of the Future”. Στη νέα ταινία του Καναδού σκηνοθέτη πέρα από τους Λέα Σεϊντού, Κρίστεν Στιούαρτ και Βίγκο Μόρτενσεν, θα πρωταγωνιστήσουν και γνώριμα μέρη, μιας και τα γυρίσματα έγιναν στην Αθήνα. 

75o Φεστιβάλ των Καννών: Τα highlights της φετινής διοργάνωσης-3
Ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ. Φωτ.: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Με το ασιατικό σινεμά να κερδίζει σταθερά έδαφος τα τελευταία χρόνια στους κινηματογραφικούς θεσμούς, ένα «βετεράνος» των Καννών, ο Χιροκάζου Κόρι-εντα που με το “Shoplifters” απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα το 2018, ετοιμάζεται να επιστρέψει στη γαλλική ριβιέρα με το “Broker”, τη νέα του ταινία που γυρίστηκε στη Νότια Κορέα. 

Το κινηματογραφικό παρόν θα δώσει και ο Παρκ Τσαν-γουκ. Ο Κορεάτης σκηνοθέτης του “Oldboy” θα συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα με την ιστορία μυστηρίου “Decision To Leave”.

Τέλος, ιδιαίτερα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το TikTok γίνεται από φέτος επίσημος συνεργάτης του Φεστιβάλ Καννών. Η απρόσμενη αυτή συνεργασία του δημοφιλούς στις νεότερες γενιές social medium με έναν σημαντικό και με μακρά πορεία στον χρόνο κινηματογραφικό θεσμό όπως είναι το Φεστιβάλ των Καννών δείχνει και σε ένα βαθμό το μέλλον του ίδιου του σινεμά και των δημιουργών. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως μαζί με την ανακοίνωση της συνεργασίας, το TikTok λάνσαρε και το #TikTokShortFilm, έναν διαγωνισμό που καλεί νέους δημιουργούς να μοιραστούν τις μικρού μήκους ταινίες τους (διάρκειας 30”-3’) μέσα από την κοινότητα του TikTok.

Το πλήρες πρόγραμμα του 75ου Φεστιβάλ των Καννών μπορείτε να βρείτε εδώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή