Πώς ένα κομμάτι των Fontaines D.C. απάλυνε το πένθος μιας οικογένειας

Πώς ένα κομμάτι των Fontaines D.C. απάλυνε το πένθος μιας οικογένειας

Μια οικογένεια στο Κόβεντρι ήθελε στον οικογενειακό τάφος της να γραφτεί «In ár gCroíthe go deo». Το κατάφερε. Κι ύστερα οι Δουβλινέζοι το έκαναν τραγούδι

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυκλοφορώντας τον νέο και τρίτο τους δίσκο «Skinty Fia», αυτό που σίγουρα ήθελαν να πετύχουν οι Fontaines D.C. ήταν να εξερευνήσουν περισσότερο τον ήχο τους, ωθώντας τον συχνά και προς πιο μελωδικά και σκοτεινά μονοπάτια, κάτι που κάποιος εύκολα καταλαβαίνει αν είναι εξοικειωμένος με τη μπάντα, ήδη από την πρώτη ακρόαση. 

Σίγουρα, πάντως, δεν περίμεναν ότι το εναρκτήριο κομμάτι του άλμπουμ «In ár gCroíthe go deo» θα έκλεινε έναν κύκλο πένθους για μια οικογένεια στο Κόβεντρι, από την ιστορία της οποίας κιόλας εμπνεύστηκε εξ αρχής. 

Οι Δουβλινέζοι σημαιοφόροι ενός νέου κύματος post punk μπαντών που έρχονται από την Ιρλανδία και την Αγγλία, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν ιρλανδικά για τον τίτλο του συγκεκριμένου τραγουδιού, κάτι που σε ένα αρκετά διαφορετικό πλαίσιο είχε αποφασίσει να κάνει και η προαναφερθείσα οικογένεια. 

Όλα ξεκίνησαν όταν η Μπερναντέτ Μάρτιν και κόρη της Μάργκαρετ Κιν, διεκδίκησε το δικαίωμα να μπει στον τάφο της μητέρας της στην εκκλησία St. Gill’s Church στη βρετανική πόλη Κόβεντρι, ένας κέλτικος σταυρός με χαραγμένη τη φράση «In ár gCroíthe go deo», που μεταφράζεται ως «Για πάντα στις καρδιές μας».

Το δικαστήριο του συμβουλίου της Εκκλησίας της Αγγλίας αρνήθηκε όμως την επιθυμία αυτή της οικογένειας και επέμεινε πως πρέπει να μπει η αγγλική μετάφραση της φράσης, κάτι που μπορεί να ιδωθεί κι ως πολιτική δήλωση. Αυτό ευτυχώς ήρθε να ανατραπεί στη συνέχεια, στο όνομα της φυλετικής διάκρισης. Η Μπερναντέτ Μάρτιν κέρδισε τελικά τη σχετική δίκη και κατάφερε να χαράξει την ιρλανδική φράση στον τάφο της μητέρας της. 

Σκεφτείτε λοιπόν την έκπληξη αυτής της γυναίκας όταν είδε -και άκουσε- τη μπάντα από το Δουβλίνο να εμπνέεται για το εναρκτήριο κομμάτι του δίσκου της από τη συγκεκριμένη υπόθεση. 

Η Μάρτιν εντυπωσιάστηκε από το κομμάτι που ανοίγει το «Skinty Fia» και δήλωσε «απόλυτη τιμή» που οι Fontaines D.C. αναγνώρισαν την οικογενειακή της αυτή ιστορία. «Ήταν φοβερά συγκινητικό για τον αγώνα μας να αναγνωριστεί η ιρλανδική γλώσσα στον τάφο της μητέρας μου», είπε η κόρη της Μάργκαρετ Κιν. 

Πέρα από την ικανοποίηση και την αναγνώριση που ένιωσε όμως η Μπερναντέτ Μάρτιν και η οικογένειά της αποφάσισε να πάει την ιστορία ένα βήμα παραπέρα και κατά μία έννοια, να κλείσει έτσι κι έναν κύκλο πένθους: «Ήταν το τελευταίο πράγμα που περιμέναμε. Όταν το ακούσαμε, το πρώτο πράγμα που κάναμε, εδώ και οι αδερφές μου, ήταν να σταθούμε στον τάφο της μαμάς μας και να το ακούσουμε για πρώτη φορά σε αυτό το ιδιαίτερο μέρος». 

Η οικογένεια κέρδισε την υπόθεση πίσω στις αρχές του 2021, ύστερα από δικαστική μάχη σχεδόν τριών ετών. 

Πρόσφατα, ο frontman των Fontaines D.C., Γκράιαν Τσάτεν, ήρθε σε επαφή με την οικογένεια, αφού το tracklist του δίσκου είχε αποκαλυφθεί. «Ήταν ένα από τα πιο απίστευτα πράγματα που μας έχουν συμβεί ποτέ», είπε ο μουσικός, μη διστάζοντας να πει και κάτι ακόμα πιο βαρύγδουπο: «Σημαίνει πολλά περισσότερα για μένα από κάθε υποψηφιότητα για Grammy. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι έχουμε τη δυνατότητα να πούμε κάτι σαν αυτό, που δεν προσέβαλε με οποιονδήποτε τρόπο αυτό που ήταν στην ουσία της μια οικογενειακή ιστορία».

Αν η μουσική δεν ενώνει, τότε τι;

Με πληροφορίες από το BBC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή