Φεστιβάλ στον Λόφο της Χαλκιδικής, ετών 30

Φεστιβάλ στον Λόφο της Χαλκιδικής, ετών 30

Τριάντα χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος το μουσικό Sani Festival, το οποίο φέρνει σταθερά από το 1992 στον Λόφο της Σάνης, στις ακτές της Χαλκιδικής, σημαντικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καταξιωμένους αλλά και νέα ταλέντα του πενταγράμμου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριάντα χρόνια ζωής συμπληρώνει φέτος το μουσικό Sani Festival, το οποίο φέρνει σταθερά από το 1992 στον Λόφο της Σάνης, στις ακτές της Χαλκιδικής, σημαντικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καταξιωμένους αλλά και νέα ταλέντα του πενταγράμμου. Η επέτειος δύσκολα θα μπορούσε να γιορταστεί με καλύτερο τρόπο, καθώς το πρόγραμμα που ξεκινά αύριο βράδυ με φόντο τον μεσαιωνικό πύργο του λόφου περιλαμβάνει μια λίστα all-star καλλιτεχνών, με αποκορύφωμα αυτό που θα συμβεί το βράδυ της 20ής Αυγούστου.

Να τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Μέσα στις τρεις δεκαετίες ζωής του, το φεστιβάλ έχει καταφέρει να διοργανώσει 385 συναυλίες, παραστάσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Η μελωδική αρχή έγινε με το «Jazz on the Hill» στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ωστόσο οι διοργανωτές δεν θέλησαν να περιορίσουν το ρεπερτόριο σε ένα μόνο μουσικό είδος. Από τη σκηνή του Sani Festival έχουν περάσει μέσα στα χρόνια αστέρες όπως η Σεζάρια Εβόρα, ο Τίτο Πουέντε, ο Χανκ Τζόουνς, ο Γιαν Τίρσεν, η Τζος Στόουν, ο Αρτούρο Σαντοβάλ, ο Ομάρ Σόσα και πολλοί άλλοι.

Φεστιβάλ στον Λόφο της Χαλκιδικής, ετών 30-1

Η τζαζ, πάντως, θα έχει την τιμητική της και φέτος. Ηδη από την έναρξη τα ηνία θα αναλάβουν οι Τσούτσο Βαλντές και Πακίτο ντ’ Ριβέρα, δύο θρύλοι της λάτιν τζαζ και της αφροκουβανέζικης μουσικής γενικότερα, οι οποίοι μετρούν πάνω από 40 χρόνια πορείας. Πιανίστας και σπουδαίος συνθέτης ο πρώτος, συνεργάστηκε με τον σαξοφωνίστα Ριβέρα τη δεκαετία του 1970, πριν ο δεύτερος μετακομίσει στη Νέα Υόρκη. Κάποιες δεκαετίες και άπειρα βραβεία αργότερα, οι δυο τους θα συναντηθούν στον Λόφο της Σάνης για να παρασύρουν το κοινό στους ρυθμούς της Καραϊβικής.

Δεν είναι όμως μόνον αυτοί. Μέσα στον Ιούλιο τη σκυτάλη θα πάρουν κατά σειράν: ο δεξιοτέχνης τζαζ fusion κιθαρίστας Αλ ντι Μέολα (16/7). Ο αγαπημένος και του ελληνικού κοινού Τζακ Σαβορέτι (23/7) για να ερμηνεύσει τόσο τις δημοφιλείς επιτυχίες του όσο και παλιούς «ύμνους» του παρελθόντος. Ο σπουδαίος ρόκερ Μπομπ Γκέλντοφ (30/7), ο οποίος μαζί με την μπάντα του, τους Bobkatz, θα ανέβει στον Λόφο για να ερμηνεύσει τα «I Don’t Like Mondays», «Rat Trap» και τα υπόλοιπα σουξέ του.

Οσο για τον Αύγουστο, αυτός θα κυλήσει με ελληνικό πρόγραμμα (Μητσιάς, Θηβαίος, Τσαλιγοπούλου, Μπάσης, Μόρφη, Δημοσθένους κ.ά.) μέχρι τη μεγάλη συναυλία της λήξης (20/8) που αναφέραμε και παραπάνω. Εκεί η σκηνή θα ανήκει στον Αντρέα Μποτσέλι, τον θρυλικό Ιταλό τενόρο, ο οποίος θα κλείσει με πανηγυρικό τρόπο το φεστιβάλ, έχοντας μαζί του και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Περισσότερες πληροφορίες στο sanifestival.gr.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή