Μπορείτε να αφιερώσετε το «My Everything» όπου θέλετε, ξέρουμε όμως πού το αφιερώνει πλέον ο Kutiman

Μπορείτε να αφιερώσετε το «My Everything» όπου θέλετε, ξέρουμε όμως πού το αφιερώνει πλέον ο Kutiman

Ο Ισραηλινός μουσικός που ακούτε συχνά πυκνά στα FM έχει αγκαλιάσει το «writer’s block» που ήρθε με την επιτυχία και θεωρεί ότι χωρίς να ρισκάρει δεν θα ήταν εδώ που βρίσκεται σήμερα

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όσοι «συχνάζετε» στα εγχώρια εναλλακτικά FM, θα έχετε πέσει σίγουρα πάνω στο αρκετά ψυχεδελικό και εντελώς ραδιοφωνικό «My Everything». Πίσω από αυτό βρίσκεται ο Kutiman, που για το συγκεκριμένο κομμάτι από τον δίσκο του «Open» πήρε μαζί του και τον Dekel. 

Βέβαια, ο κατά κόσμον Οφίρ Κουτιέλ έρχεται από το Ισραήλ και μετρά κοντά δύο δεκαετίες στα καλλιτεχνικά πράγματα, τα οποία προσεγγίζει με τον τρόπο που τον εκφράζει κάθε φορά. Και που μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επινοητικός. Άλλωστε, για το πρότζεκτ που τον έκανε ευρέως γνωστό «Thru You», σάρωνε το YouTube για να βρει από ήδη υπάρχοντα βίντεο τα μέρη εκείνα που μπορούν να συνδυαστούν και να γεννήσουν ένα νέο βίντεο/κομμάτι. 

Ο Kutiman δεν δημιουργεί μόνο με ήχους αλλά και με εικόνες, όχι μόνο λόγω του παραπάνω πρότζεκτ αλλά και γιατί έχει δοκιμάσει την τύχη του και ως video artist. Το 2023 τον βρίσκει να ακολουθεί το ταξίδι του έκτου του δίσκου, αλλά και να ξεκινάει ένα εντελώς καινούργιο: αυτό της πατρότητας. Όπως λέει ο ίδιος, πλέον κάθε μέρα γι’ αυτόν είναι μια διαφορετική ιστορία

– Πώς θα περιέγραφες την τελευταία σου δουλειά «Open» σε κάποιον που δεν την έχει ακούσει; 

– Πιθανόν, θα έστελνα απλά ένα link να το ακούσει. Ποτέ δεν ξέρω πώς να περιγράψω τη μουσική μου με λέξεις. Αλλά αν έπρεπε, θα έλεγα ότι είναι ένα ελαφρώς ψυχεδελικό neo-soul άλμπουμ με κάποια κομμάτια με στίχους και κάποια instrumental. 

– Επίσης, σε αυτό το άλμπουμ δούλεψες με τον Dekel. Πώς ήταν η συνεργασία σας;

– Είναι πάντα χαρά να έχω τον Dekel στο στούντιο. Πίνουμε μπύρα, του παίζω κάποια tracks και μετά βγάζει το σημειωματάριό του και μέσα σε μια ώρα ηχογραφεί ένα όμορφο νέο κομμάτι. Αγαπώ αυτό που κάνει και αγαπά αυτό που κάνω. Περνάμε φοβερά μαζί. 

– Πώς και επέλεξες να παίξεις όλα τα όργανα στον δίσκο;

– Είναι απλά αυτό που αγαπώ να κάνω στη ζωή μου. 

– Πέρα από μουσικές αναφορές, τι άλλο σε εμπνέει όταν κάνεις μουσική;

– Είναι πραγματικά δύσκολο να πω. Υποθέτω οτιδήποτε έχει συναισθηματικό αντίκτυπο πάνω μου επηρεάζει τη δημιουργικότητά μου. Με ρωτούν συχνά αυτό το πράγμα και δεν έχω βρει ακόμη ποια ακριβώς είναι η απάντηση. 

– Παθαίνεις ποτέ αυτό που λέμε «writer’s block» κι αν ναι, πώς το ξεπερνάς;

– Ναι, φυσικά. Συνήθως, απλά το αφήνω να περάσει. Είναι κουραστικό, πάντως έρχεται και φεύγει. Το βρίσκω ανούσιο να πολεμάω μαζί του. Ευτυχώς δεν συμβαίνει υπερβολικά πολύ. 

– Είσαι επίσης video artist. Πόσο διαφορετικά εκφράζεσαι μέσα από τις εικόνες και μέσα από τους ήχους; 

– Δεν το σκέφτομαι ιδιαίτερα. Νομίζω πως απλά ψάχνω τι με επηρεάζει συναισθηματικά. Με τη μουσική το κάνω με τα αυτιά μου και με τις εικόνες με τα μάτια μου. 

Μπορείτε να αφιερώσετε το «My Everything» όπου θέλετε, ξέρουμε όμως πού το αφιερώνει πλέον ο Kutiman-1
«Δεν πιστεύω πως θα βρισκόμουν εδώ σήμερα αν δεν είχα ρισκάρει. Θεωρώ πως είναι αναπόφευκτο αν θες να γίνεις καλλιτέχνης». Φωτ.: Press

– Πρότζεκτ όπως το «Thru You» σου χάρισαν φήμη. Σε απασχόλησε ποτέ η έννοια της επιτυχίας; Κι όταν αυτή έρχεται, επηρεάζει από εκεί και πέρα τη δημιουργική διαδικασία;

– Ναι, βασικά η επιτυχία του «Thru You» μου προκάλεσε το μεγαλύτερο «writer’s block» που είχα ποτέ. Ήταν δύσκολο να βρω την πραγματική μου δημιουργικότητα μετά το φοβερό feedback που δέχτηκα. Έμαθα ότι η επιτυχία μπορεί πραγματικά να με εμπνεύσει να κάνω περισσότερα αλλά και ότι μπορεί να με παγώσει αν δεν είμαι ειλικρινής προς τον εαυτό μου. 

– Το ίντερνετ σίγουρα βοήθησε την καριέρα σου. Πλέον ποια είναι η σχέση σου μαζί του; 

– Υποθέτω πως όλοι έχουμε στενή σχέση με το ίντερνετ σήμερα, είτε μας αρέσει είτε όχι. Είμαι ευγνώμων που είχα την ευκαιρία να μάθω τόσα πολλά πράγματα και να έχω πρόσβαση σε τόσα φοβερά εργαλεία που ούτε θα μπορούσα να φανταστώ όταν ήμουν παιδί. Αλλά την ίδια στιγμή, καταναλώνουμε υπερβολικά πολλά σκουπίδια. Φαντάζομαι πως έχει την καλή και την κακή πλευρά του, όπως πολλά πράγματα στη ζωή.

– Πώς κυλάει μια τυπική σου μέρα;

– Μέχρι και πριν ένα μήνα, τα τελευταία είκοσι χρόνια, η τυπική μου μέρα θα είχε ως εξής: Θα ξυπνούσα (κάποια στιγμή) και θα πήγαινα απευθείας στο στούντιο. Θα έτρωγα κάτι, κάποια στιγμή (συνήθως στο στούντιο ενώ δούλευα) και θα πήγαινα για ύπνο όταν θα ήμουν υπερβολικά κουρασμένος. Πριν ένα μήνα γεννήθηκε το πρώτο μου παιδί και μου άλλαξε τη ζωή. Πλέον, κάθε μέρα είναι μια διαφορετική ιστορία. 

– Πώς το να παίρνεις ρίσκα σε βοήθησε να φτάσεις εδώ που είσαι σήμερα;

– Δεν πιστεύω πως θα βρισκόμουν εδώ σήμερα, αν δεν είχα ρισκάρει. Θεωρώ πως είναι αναπόφευκτο αν θες να γίνεις καλλιτέχνης. Θέλω να πω, ακόμα και το να κάνεις οικονομίες για να αγοράσεις μια κιθάρα είναι ρίσκο αν δεν έχεις καθόλου λεφτά. Ευτυχώς για μένα, βρίσκομαι εδώ που βρίσκομαι. χαχαχα

Το «Open» του Kutiman κυκλοφορεί από την Kartel Music Group με την υποστήριξη της The Hubsters. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή