Sani Festival: Tζαζ – Μουντιάλ σημειώσατε «Χ»

Sani Festival: Tζαζ – Μουντιάλ σημειώσατε «Χ»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που γινόταν η σέντρα του μεγάλου τελικού του Μουντιάλ, το Nikolas Anadolis Trio πλησίαζε στο τέλος της συναυλίας του στο λόφο της Σάνης. Είχε πέσει ο κλήρος στον 23χρονο πιανίστα Nίκο Αναδολή, να ‘’αναμετρηθεί’’ με τον Μέσι και τον Κλόζε, στην πιο δύσκολη μέρα του τριήμερου φεστιβάλ τζαζ της Σάνης, την Κυριακή του τελικού. Η μετάθεση της ώρας όμως – η συναυλία άρχισε στις 8 αντί στις 9 – και, κυρίως, το πολύ καλό όνομα που έχει αρχίσει να χτίζει ο νεαρός πιανίστας στους φίλους της τζαζ, βοήθησαν στο να πραγματοποιηθεί μια πολύ καλή συναυλία, με το κοινό να φεύγει καταγοητευμένο από τον Θεσσαλονικιό ερμηνευτή, που όχι άδικα θεωρείται ένα από τα εξαιρετικά ταλέντα της διεθνούς τζαζ σκηνής. Κρατήστε το όνομά του.

To Sani Festival «Jazz on the hill» ξεκίνησε ως πρωτοπορία και έγινε ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς της τζαζ στην Ελλάδα. Φέτος, έφτασε αισίως στον 22ο χρόνο, πάντα στον ίδιο μαγικό λόφο με θέα τη θάλασσα στον χώρο του ξενοδοχείου Sani στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, όπου όλα αυτά τα χρόνια έχουν εμφανιστεί σπουδαία ονόματα, καταξιωμένα αλλά και καλλιτέχνες που οι άνθρωποι του φεστιβάλ μας σύστησαν στα πρώτα τους βήματα -κάτι που οφείλει να κάνει κάθε μουσικό φεστιβάλ. Το τριήμερο είχε ξεκινήσει την Παρασκευή το βράδυ, με την σπουδαία Tέρι Λιν Κάρινγκτον και το σεπτέτο της. Την πρώτη γυναίκα ντράμερ που έχει βραβευτεί ποτέ με Γκράμι στην κατηγορία Best Jazz Instrumental Album, συνεργάτιδα σπουδαίων μουσικών όπως οι Χέρμπι Γουέιν Σόρτερ, Κασσάνδρα Γουίλσον, Ντάιαν Ριβς, Ντι Ντι Μπριτζγουότερ. Με την μοναδική Λιζ Ράιτ να την συνοδεύει στα φωνητικά έδωσε μια χορταστική δίωρη συναυλία, παρουσιάζοντας το  «Mosaic Project 2» από τα πιο σημαντικά άλμπουμ στην καριέρα της Κάρινγκτον.

Το βράδυ του Σαββάτου, με την πανσέληνο να λούζει το λόφο της Σάνης και τη θάλασσα, η υπέροχη σύμπραξη του σπουδαίου τρομπετίστα Τέρενς Μπλάνχαρντ με την εξαιρετική Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και μαέστρο τον Eλληνοδανό αρχιμουσικό Στέφανο Τσιαλή -και νέο διευθυντή της ΚΟΑ- έχει ήδη εγγραφεί στις ωραιότερες στιγμές του 22χρονου φεστιβάλ. Πάθος, συναίσθημα και εξαιρετικές ερμηνείες, κέρδισαν απλόχερα το χειροκρότημα του κόσμου που είχε γεμίσει το χώρο και απόλαυσε εξίσου τις λιγότερο γνωστές αλλά και τις διάσημες συνθέσεις του Μπλάνχαρντ από τις ταινίες 25η ώρα, Mάλκολμ Χ, Inside Man.

Το τριήμερο τζαζ στο λόφο της Σάνης τελείωσε. Το Sani Festival όμως συνεχίζεται το επόμενο Σάββατο 19/7 με την Αθηνά Ανδρεάδη, την ταλαντούχα ερμηνεύτρια που έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές από τον βρετανικό τύπο για τα δυο αγγλόφωνα άλμπουμ της. Στη συναυλία της υπόσχεται ένα ταξίδι από τον Μπομπ Ντίλαν και τον Λέοναρντ Κοέν μέχρι τον Μίκη Θεοδωράκη.

Για τη συνέχεια του Sani Festival που ολοκληρώνεται στις 14 Αυγούστου με την εμφάνιση της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα sanifestival.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή