«Το Αρχείο»: Στην Αθήνα το έργο του Σάιμον Γουντς για την πολιτική της ζωής

«Το Αρχείο»: Στην Αθήνα το έργο του Σάιμον Γουντς για την πολιτική της ζωής

Μετά την Κύπρο, η παράσταση, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου και πρωταγωνιστές τους Βαρνάβα Κυριαζή και Αννίτα Σαντοριναίου, έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 30 Μαΐου.

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανέβηκε για πρώτη φορά το 2019 στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου με τον τίτλο «Hansard». Το έργο του Σάιμον Γουντς, ένα πορτρέτο της βρετανικής κυβερνώσας τάξης στα τέλη της δεκαετίας του 1980, αγαπήθηκε από το κοινό για την τολμηρή και πνευματώδη προσέγγιση σε ό,τι αφορά την πολιτική, και όχι μόνο.

Αυτά ήταν και τα στοιχεία που αρχικά γοήτευσαν τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Ανδρέα Αραούζο («Bacon/Freud», «Ο Καραγκιόζης») ώστε να παρουσιάσει το θεατρικό στην Κύπρο, και μάλιστα σε πανελλήνια πρώτη, με όνομα «Το Αρχείο» και πρωταγωνιστές τους Βαρνάβα Κυριαζή και Αννίτα Σαντοριναίου. Τώρα, η παράσταση, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Αραούζου, έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 30 Μαΐου με τη στήριξη του υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.  

«Διάβασα το έργο του Σάιμον Γουντς και ενθουσιάστηκα. Είναι ανθρώπινο, ανθρωποκεντρικό», λέει ο Ανδρέας Αραούζος στην «Κ». Η ιστορία ακολουθεί τον Συντηρητικό υπουργό της κυβέρνησης Θάτσερ, Ρόμπιν Χέσκεθ, ο οποίος, ένα καλοκαιρινό πρωινό του 1988, επιστρέφει στο εξοχικό που έχουν με τη γυναίκα του των τελευταίων τριάντα χρόνων. Η σύζυγός του, Νταϊάνα, έχει παράξενη συμπεριφορά. Μια αλεπού καταστρέφει τον κήπο και τότε αρχίζουν σιγά – σιγά να ξεθάβονται μυστικά. Και όσο περνάει η ώρα, κάτι που ξεκίνησε σαν μια συνηθισμένη διαφωνία μετατρέπεται σε έναν άγριο συζυγικό καβγά. Με την επιλογή του συγκεκριμένου ντουέτου, το έργο ευαισθητοποιεί τον θεατή στο θέμα της αποδοχής του συνανθρώπου, είτε αυτό αφορά πολιτικούς είτε συζύγους, γονείς, δασκάλους κ.ά.

«Αυτό που ξεκινά ως μια σύγκρουση πολιτικής ιδεολογίας μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς, που αφορά την Κύπρο και την Ελλάδα, στη συνέχεια μπαίνει βαθιά στο ιστορικό παρελθόν του ζευγαριού φανερώνοντάς μας τι πραγματικά συμβαίνει μεταξύ των δύο και τους μηχανισμούς συμπεριφοράς που επιλέγουν για να συμβιώνουν και επιβιώνουν». 

Οι δύο πρωταγωνιστές, που είχαν συνυπάρξει για σειρά ετών στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και αργότερα για πολλά χρόνια στον ΘΟΚ, συναντιούνται ξανά στο σανίδι σε μία από τις πιο σπουδαίες στιγμές και για τους δύο.

«Με τον Βαρνάβα Κυριαζή έχω τη χαρά και την τιμή να συνεργάζομαι από το 2015, σε μια σειρά από πολύ δυνατά έργα, με υπέροχους ρόλους και ενσαρκώσεις που ο ίδιος έκανε, όπως τον Φρόιντ, τον Πικάσο, τον Μαρκ Ρόθκο», αναφέρει ο κ. Αραούζος. «Με την Αννίτα Σαντοριναίου είναι η πρώτη μας συνεργασία και, διαβάζοντας το έργο, δεν υπήρχε αμφιβολία ότι εκείνη ήταν η καταλληλότερη για τον ρόλο».

Τι θα αποκομίσει ο θεατής

Ο ίδιος πιστεύει πως η αξία της παράστασης έγκειται στο ότι ο θεατής καλείται να σκεφτεί τα θέματα αποδοχής – τι έχει αλλάξει και τι έχει βελτιωθεί από το 1988 μέχρι σήμερα. «Με αφορά πολύ ο θεατής να σκεφτεί, να τοποθετηθεί, να αποφασίσει, να ταυτιστεί και να εμπνευστεί. Είμαι παθιασμένος να μεταφέρω στο κοινό αυτό που αγάπησα στο έργο του συγγραφέα μέσω της θεατρικής τέχνης, της υποκριτικής, των ηθοποιών».

Οι αντιδράσεις των θεατών στην ιδιαίτερα επιτυχημένη πρεμιέρα της Κύπρου, όπως ήταν φυσικό, ενθουσίασαν τον Αραούζο. Και χάρηκε διπλά όταν προέκυψε η ευκαιρία να παρουσιάσει τη δουλειά του και στην Αθήνα.

Ποιος είναι τελικά ο στόχος του σκηνοθέτη ανεβάζοντας αυτό το θεατρικό; «Αξίζει, ίσως, να σκεφτούμε μήπως ακόμα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας στα θέματα αποδοχής. Στο τέλος της ημέρας, το θέατρο δεν κάνει διάλεξη, προσφέρει μια εμπειρία ψυχαγωγίας και έμπνευσης».

___________________________________________________________

Info

Τρίτη 30 Μαΐου 2023. Ωρα έναρξης: 20.30
Τιμές εισιτηρίων: 15€ κανονικό, 12€ μειωμένο*
(*) φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ

Προπώληση

– Ταμεία Θεάτρου: Ηρώων Πολυτεχνείου 32
– Ticket Services. Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα. Τηλεφωνικά: 2107234567. Online: www.ticketservices.gr

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ηρώων Πολυτεχνείου 32. Πειραιάς

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή