Ο Σολωμός στα Εξάρχεια

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εγώ πήρα τηλέφωνο την επιτροπή των κατοίκων και τους είπα αν θέλουν να παρουσιάσω την παράσταση. Ηταν μια σκέψη αυθόρμητη. Η πόλη διαλαλεί την απελπισία της, πρέπει κάτι να κάνουμε, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας».

Η Ολια Λαζαρίδου έχει μεγαλώσει στα Εξάρχεια. Είναι η γειτονιά της, την πονάει, την αγαπάει, όπως αγαπάει ιδιαίτερα και το θέατρο δρόμου. Σήμερα το βράδυ, στις 10, στον πεζόδρομο Θεμιστοκλέους και Ερεσσού θα παρουσιάσει τη «Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονύσιου Σολωμού σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη. Είναι η τελευταία παράσταση της καλοκαιρινής της περιοδείας και επέλεξε αυτήν τη «σκηνή», συντασσόμενη με την επίμονη προσπάθεια των κατοίκων τους τελευταίους τρεις μήνες να διώξουν από την περιοχή τους εμπόρους ναρκωτικών και τις μαφίες, να καθαρίσουν τη γειτονιά τους.

Ολα ξεκίνησαν από μια παρέα κατοίκων των Εξαρχείων. Απελπισμένοι από το εμπόριο ναρκωτικών που γινόταν μέρα-νύχτα μπροστά στις πόρτες των σπιτιών τους, αποφάσισαν να οργανωθούν και να ξανακερδίσουν τη γειτονιά και την ελευθερία τους. Εκαναν τακτικές λαϊκές συνελεύσεις όλο και πιο πολυπληθείς, έφτιαχναν παρέες και κάθονταν στα «αμαρτωλά» σκαλάκια στο ύψος της οδού Δερβενίων, οργάνωναν λογοτεχνικές βραδιές. Αυτό που φαινόταν αδύνατο και που δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά η αστυνομία το κατάφεραν οι ίδιοι οι κάτοικοι χωρίς βία, με μόνο όπλο τη συνεχή παρουσία τους. Η περιοχή είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, οι έμποροι ναρκωτικών έχουν αναζητήσει αλλού πιάτσα, η αίσθηση της γειτονιάς επέστρεψε, ένα σημείο διακίνησης ναρκωτικών μεταμορφώθηκε σε χώρο διακίνησης ιδεών και σήμερα το βράδυ υποδέχεται τον λόγο του Διονυσίου Σολωμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή