Νέα άνοδος στο Χρηματιστήριο με «οδηγό» τα blue chips

Νέα άνοδος στο Χρηματιστήριο με «οδηγό» τα blue chips

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά συνέχισε να κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά την έντονη μεταβλητότητα που σημειώθηκε στην αρχή της συνεδρίασης καθώς και το αρνητικό «γύρισμα» που σημειώθηκε στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ για την οικονομία της Ευρωζώνης. Σημαντικές στηρίξεις στον Γενικό Δείκτη δόθηκαν από επιλεγμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τους κλάδους της ενέργειας και των κατασκευών να έχουν λειτουργήσει καθοριστικά τις τελευταίες ημέρες στην αποτροπή της διολίσθησης του Χ.Α. και στην αποκατάσταση της επαφής του με τις 640 μονάδες. Ο τραπεζικός κλάδος, αν και κινήθηκε ανοδικά χθες, συνεχίζει να έχει αδύναμη εικόνα στο ταμπλό, και αυτό σε συνδυασμό με τον χαμηλό τζίρο, που… επιμένει, δύσκολα θα ωθήσουν τον Γενικό Δείκτη αποφασιστικά πάνω από τις 650 μονάδες.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,98% στις 637,95 μονάδες και ελαφρώς χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας (638,09 μονάδες, +1,01%), ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40,21 εκατ. ευρώ.

Κέρδη της τάξεως του 1,13% σημείωσε ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης κλείνοντας στα υψηλά ημέρας και στις 1.529,06 μονάδες, με τις «Μυτιληναίος» (+6,22%), ΔΕΗ (+4,68%), ΓΕΚ Τέρνα (+3,06%), Jumbo (+2,94%) και Βιοχάλκο (+2,21%) να ξεχωρίζουν, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι ΕΥΔΑΠ (-3,06%) και Τέρνα Ενεργειακή (-2,69%). Ανοδικά κινήθηκε και η μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τον σχετικό δείκτη να κλείνει στο +0,71% και στις 834,40 μονάδες.

Στα υψηλά ημέρας έκλεισε και ο τραπεζικός δείκτης, στις 321,26 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 1,02%, με την Τράπεζα Πειραιώς να υπεραποδίδει σημαντικά και να κλείνει στο +2,62%, ενώ με κέρδη 1,34% ακολούθησε η Eurobank και άνοδο 1,24% σημείωσε η Εθνική Τράπεζα. Η Alpha Bank έκλεισε οριακά χαμηλότερα, στο -0,17%.

Το ελληνικό Χρηματιστήριο συνέχισε χθες την προσπάθεια επανάκτησης των 640 μονάδων, στοχεύοντας στην επανείσοδό του στο βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι που διέσπασε πρόσφατα, σχολιάζει ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance. Η χαμηλού κόστους και ενδιαφέροντος προσπάθεια έφερε ξανά δείκτες και μετοχές στις πρώτες αντιστάσεις τους.

Οι συνεχιζόμενες ανακοινώσεις αρνητικών μακροοικονομικών μεγεθών (ανεργία, πληθωρισμός) δείχνουν, ωστόσο, ότι το πρόβλημα στην οικονομία είναι σοβαρότερο από ό,τι πολλοί ανέμεναν. Αν συνυπολογίσουμε τα ελληνοτουρκικά, εκ νέου το προσφυγικό αλλά και τα ανοικτά οικονομικά μέτωπα, δικαίως οι επενδυτές συνεχίζουν την αποχή τους μόνο από το ελληνικό Χρηματιστήριο. Με δεδομένο ότι και τα διεθνή χρηματιστήρια αρχίζουν να λαμβάνουν υπόψη τις προειδοποιήσεις έγκριτων αναλυτών για τους κινδύνους που ελλοχεύουν, η επιφυλακτικότητα παραμένει.

Ειδικά όσον αφορά τις τράπεζες, κατά τη Fast Finance, όσο ο κλαδικός δείκτης παραμένει κάτω από τις 360 μονάδες, η αγορά δύσκολα θα δει υψηλότερα επίπεδα (λόγω βαρύτητάς του). Οι τράπεζες συνεχίζουν να ασθμαίνουν στο ταμπλό, προσπαθώντας να βελτιώσουν την εικόνα τους με τα διάφορα προγράμματα τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων. Ομως, η εξελισσόμενη ύφεση αλλά και η καταβαράθρωση του τουριστικού κλάδου προμηνύουν νέα προβλήματα για τον κλάδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή