Οι όροι για την επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός»

Οι όροι για την επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός»

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μια κίνηση συμβολικού χαρακτήρα στήριξης της επένδυσης της «Ελληνικός Χρυσός» στα μεταλλεία Χαλκιδικής και διάθεσης να βρεθεί κοινός τόπος με τη μητρική Eldorado Gold αξιολογείται η προχθεσινή επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στις Σκουριές.

Η επίσκεψη αλλά και η συνάντηση με την ηγεσία της «Ελληνικός Χρυσός» και της μητρικής εταιρείας τελεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών για την επικαιροποίηση της σύμβασης μεταβίβασης με βάση το αναθεωρημένο επενδυτικό σχέδιο της «Ελληνικός Χρυσός», οι οποίες είχαν ατονήσει λόγω πανδημίας. 

Παρόντες στη συνάντηση με τον υπουργό και τη γενική γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου που τον συνόδεψε στη διήμερη περιοδεία του στη Βόρεια Ελλάδα, ήταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του μητρικού ομίλου Eldorado Gold, George Burns, ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής έργων Ελλάδας, Χρήστος Μπαλάσκας, και ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικός Χρυσός» Δημήτρης  Δημητριάδης, ενώ συνάντηση είχε ο υπουργός και με εκπροσώπους των εργαζομένων, αλλά και τον δήμαρχο Αριστοτέλη, Στέλιο Βαλλιάνο.

Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε από τη Χαλκιδική τη στήριξη της κυβέρνησης στην επένδυση υπό τις εξής τέσσερις προϋποθέσεις: Περισσότερες θέσεις εργασίας σε σχέση με τις υφιστάμενες, περιβαλλοντικό αποτύπωμα σύμφωνο με τις προβλέψεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αύξηση των εισπράξεων του Δημοσίου (μεταλλευτικά τέλη – royalties) και ουσιώδη αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Αν και στη συνάντηση δεν διαπιστώθηκε κάποια ουσιώδης εξέλιξη ως προς τα επίμαχα θέματα, αξιολογείται και από τις δύο πλευρές ως θετική. Το εάν θα υπάρξει και θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσουν οι δύο πλευρές. Είναι ενδεικτική του κλίματος η φράση αρμόδιου κυβερνητικού παράγοντα: «Εάν και οι δύο πλευρές επιδείξουν καλή θέληση θα μπορούσε να κλείσει το θέμα και μέσα σε ένα μήνα. Εάν ο καθένας τα θέλει όλα δικά του δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα», τονίζει, μη αποκλείοντας ακόμη και το ενδεχόμενο μιας οριστικής ρήξης.

Και οι δύο πλευρές επιδιώκουν λύση που θα δώσει συνέχεια στην επένδυση, ξεκινούν ωστόσο από διαφορετική αφετηρία. Η Eldorado επιδιώκει μια συμφωνία η οποία θα μπορεί να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον, που σημαίνει σειρά διασφαλίσεων, και η κυβέρνηση μια συμφωνία που θα μπορεί να περάσει από τη Βουλή χωρίς αναταράξεις και πολιτικό κόστος. Η καναδική εταιρεία πάντως εμφανίζεται διατεθειμένη να αναλάβει σημαντικές δαπάνες για αντισταθμιστικά έργα στην περιοχή, τα οποία διαπραγματεύεται με τον Δήμο Αριστοτέλη.    

Η νέα αβεβαιότητα με την πολύπαθη επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» προέκυψε εδώ και ένα χρόνο περίπου, όταν η εταιρεία λόγω αδυναμίας της μητρικής να χρηματοδοτήσει το έργο,  υπέβαλε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Νοέμβριο του 2019 νέο επενδυτικό σχέδιο, η έγκριση του οποίου προϋποθέτει την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης των μεταλλείων του 2004. 

Η Eldorado Gold βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει επενδύσει μέχρι στιγμής πάνω από 1,5 δισ. ευρώ στα μεταλλεία Χαλκιδικής, όπου απασχολούνται σήμερα 1.600 εργαζόμενοι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή