ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σχέδιο κάλυψης της «τρύπας» του Λογαριασμού ΑΠΕ από το Ταμείο Ανάκαμψης

schedio-kalypsis-tis-trypas-toy-logariasmoy-ape-apo-to-tameio-anakampsis-561081946

Με έκτακτη επιχορήγηση από το Ταμείο Ανάκαμψης στοχεύει να καλύψει το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ παράλληλα εξετάζει διαρθρωτικές αλλαγές για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του. 

Το υπουργείο, όπως ανακοίνωσε χθες από το βήμα του συνεδρίου του Economist η γενική γραμματέας Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, έχει υποβάλει εισήγηση για έκτακτη επιχορήγηση του Λογαριασμού από το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να κλείσει το έλλειμμα των 224 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους. «Είναι σαφές ότι ο ΕΛΑΠΕ υπέστη βαρύ πλήγμα από την υγειονομική και οικονομική κρίση και γι’ αυτό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει εισηγηθεί την έκτακτη επιχορήγηση του Λογαριασμού από το Ταμείο Ανάκαμψης», τόνισε η κ. Σδούκου και σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση το θέμα του ΕΛΑΠΕ αποτελεί βασική προτεραιότητα για το ΥΠΕΝ, το οποίο εξετάζει διαρθρωτικές αλλαγές στον σχεδιασμό του για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του. Ως παράδειγμα τέτοιας αλλαγής που εξετάζεται ανέφερε την προώθηση μιας ειδικής αγοράς εγγυήσεων προέλευσης για εμπορία πράσινων πιστοποιητικών, με βάση το υφιστάμενο σχήμα του ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας). 

Τόσο οι εγγυήσεις προέλευσης όσο και άλλα διαρθρωτικά μέσα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ είναι αντικείμενο παράλληλης διερεύνησης, είπε. Οι προτάσεις που θα κατατεθούν θα στηριχθούν σε δύο ανεξάρτητες μελέτες που έχουν αναθέσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και ο ΔΑΠΕΕΠ και θα αποτελέσουν τη βάση για την αναδιάρθρωση του ΕΛΑΠΕ.