Η Olympia του Πάνου Γερμανού πωλεί το 20% της πολωνικής Play

Η Olympia του Πάνου Γερμανού πωλεί το 20% της πολωνικής Play

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις μεγαλύτερες συμφωνίες εξαγοράς και συγχώνευσης στην Ευρώπη για το 2020 θα αποτελέσει η απόκτηση, έναντι 2,2 δισ. ευρώ, της πολωνικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Play από την Iliad, τη γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών που έχει ιδρύσει ο Ξαβιέ Νιέλ.

Η συναλλαγή, που θα λάβει χώρα αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού παράσχει την έγκρισή της, ενδεχομένως τέλη Νοεμβρίου, προβλέπει την πληρωμή 39 ζλότι για κάθε μετοχή της Play, της οποίας ποσοστό 20% ελέγχει ο όμιλος Olympia με επικεφαλής τον Πάνο Γερμανό.

Η Iliad έχει υπογράψει δεσμευτική συμφωνία για την αγορά –προς 39 ζλότι ανά μετοχή– του 40% της Play που ανήκει στην Olympia Group και την ισλανδική Novator Partners. Η τιμή αυτή στην οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συναλλαγή είναι κατά 39% υψηλότερη, συγκριτικά με την τιμή κλεισίματος της μετοχής την περασμένη Παρασκευή και ως εκ τούτου η αξία του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Play ανέρχεται στα 2,23 δισ. ευρώ. 

Κατ’ επέκταση, ο όμιλος Olympia εξέρχεται από την πολωνική αγορά τηλεπικοινωνιών, εισπράττοντας περίπου 440 εκατ. ευρώ για το 20% που θα διαθέσει, ενώ η Iliad θα αποκτήσει την πλειοψηφία των θέσεων στο διοικητικό συμβούλιο της Play. Επίσης, η Πολωνία θα αποτελέσει την τρίτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά της Iliad.

Η Play με πρόεδρο δ.σ. τον Γιάννη Καραγιάννη, που διατηρεί και τη θέση του εκτελεστικού προέδρου στην Olympia, έχει πετύχει να αποκτήσει το μεγαλύτερο μερίδιο σε μία αγορά όπου κυρίαρχοι ήταν οι ευρωπαϊκοί όμιλοι Orange, Plus και Deutsche Telekom. Σήμερα, ο πολωνικός πάροχος ελέγχει το 29% της τοπικής αγοράς τηλεπικοινωνιών, διαθέτοντας 15 εκατομμύρια συνδρομητές αλλά και ένα πολύ σημαντικό δίκτυο στη χώρα υποδομών 2G, 3G, 4G LTE και 5G.

Η Olympia απέκτησε μερίδιο στην Play το 2007, συνεισφέροντας τα καταστήματα στην Πολωνία, ενώ το 2008 πήρε τον έλεγχο της εταιρείας σε συνεργασία με τη Novator. Σε διάστημα επτά χρόνων, κατέστη η Νο 1 εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Πολωνία και εισήχθη στο χρηματιστήριο της Βαρσοβίας το 2017, με την αρχική δημόσια εγγραφή (IPO) να είναι, τότε, η μεγαλύτερη για ιδιωτική πολωνική εταιρεία, καθώς άγγιξε σε αξία το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Αποτέλεσε και τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή στη χώρα για διάστημα πέντε χρόνων.

Παράγοντες της αγοράς εντοπίζουν σημαντικές ομοιότητες μεταξύ του ιδρυτή της Iliad Ξαβιέ Νιέλ και του Πάνου Γερμανού, με τον Γάλλο δισεκατομμυριούχο να έχει αφήσει το στίγμα του μέσω σειράς εξαγορών εταιρειών τηλεπικοινωνιών, όπως η Monaco Telecom και η Orange Switzerland.

Αντίστοιχα, ο Πάνος Γερμανός έχει υλοποιήσει σειρά σημαντικών ντιλ στην ευρωπαϊκή αγορά τηλεπικοινωνιών, ενώ το 2006 πώλησε τη Γερμανός Α.Ε. στον όμιλο ΟΤΕ, συμφωνία που υπήρξε τότε η υψηλότερη σε αξία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή