Το πρώτο τρίμηνο του 2021 υπηρεσίες 5G από τη Vodafone

Το πρώτο τρίμηνο του 2021 υπηρεσίες 5G από τη Vodafone

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς αναμένεται η Vodafone Ελλάδας να ξεκινήσει την εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G, δηλαδή της νέας γενιάς Διαδικτύου, που επιτρέπει πολύ πιο γρήγορες ταχύτητες download σε σχέση με το 4G. 

Για παράδειγμα, υπολογίζεται ότι ο χρόνος για το κατέβασμα μιας ταινίας, από περίπου 7 λεπτά σήμερα, θα περιοριστεί στα 6 δευτερόλεπτα. Το σχέδιο της Vodafone, όπως ανέφερε χθες σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χάρης Μπρουμίδης, περιλαμβάνει την ανάπτυξη δικτύου κατ’ αρχάς σε περιοχές όπου υφίσταται ζήτηση, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

Προϋπόθεση, βέβαια, για να έρθει η ώρα του 5G είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) να προκηρύξει τον διαγωνισμό για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις τέσσερις διαφορετικές συχνότητες των 700 MHz, 2 GHz, 3.400-3.800 MHz και 26 GHz.

Η συγκεκριμένη δημοπρασία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να λάβει χώρα το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις αρχές της χρονιάς, επιτρέποντας στους παρόχους να προχωρήσουν στην εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G. Οπως διευκρίνισε ο κ. Μπρουμίδης, η Vodafone δεν θα αναπροσαρμόσει τα τιμολόγιά της στις περιοχές όπου θα αναπτυχθεί δίκτυο 5G, με μόνη προϋπόθεση να είναι ο χρήστης να διαθέτει συσκευή συμβατή με τη νέα αυτή τεχνολογία.

Σε σχέση με την επιλογή προμηθευτή για την ανάπτυξη του βασικού δικτύου (Core) 5G, ο κ. Μπρουμίδης παρέπεμψε στην απόφαση του ομίλου για απομάκρυνση του εξοπλισμού της Huawei από το δίκτυο κορμού στην Ευρώπη, ενώ έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη ενός ανοιχτού δικτύου ασύρματης πρόσβασης (Open RAN) στο ακραίο δίκτυο. 

Το Open RAN προωθεί πολιτικές για την ανάπτυξη και υιοθέτηση ανοιχτών και διαλειτουργικών λύσεων στο ραδιοδίκτυο, επιτρέποντας τη διεύρυνση της εφοδιαστικής αλυσίδας των προμηθευτών τεχνολογιών ασύρματων επικοινωνιών. Στόχος της εταιρείας είναι κατά τα επόμενα τρία χρόνια να έχει καλυφθεί με δίκτυο 5G το 60% της χώρας.

Αναφερθείς στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδας σχολίασε ότι πρόκειται για χρυσή ευκαιρία της Ελλάδας να καλύψει το άλμα ανταγωνιστικότητας και να εξισορροπήσει τις οικονομικές απώλειες που έχουν προκληθεί από την πανδημία. Κι αυτό δεδομένου ότι πέντε από τις επτά προτεραιότητες που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης αφορούν τις ψηφιακές τεχνολογίες, ενώ οι άλλες δύο προτεραιότητες γύρω από την ενέργεια και το περιβάλλον προϋποθέτουν τη χρήση νέων έξυπνων τεχνολογιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή