ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπεγράφη από επτά χώρες το καταστατικό του East Med Gas Forum

ypegrafi-apo-epta-chores-to-katastatiko-toy-east-med-gas-forum-561089308

Την αρχή για στενότερη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων επτά χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου σηματοδοτεί η υπογραφή του καταστατικού του East Med Gas Forum (Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου-EMGF), του πρώτου οργανισμού περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή, που ήρθε μετά προσπάθειες δύο ετών και αποτελεί προϊόν της πρώτης τριμερούς Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου. Το καταστατικό του διεθνούς πλέον οργανισμού East Med Gas Forum υπέγραψαν χθες σε διαδικτυακή τελετή τα 7 ιδρυτικά μέλη (Αίγυπτος, Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστίνη).

Σύμφωνα με την κοινή διακήρυξη που εξέδωσαν, ο οργανισμός θα λειτουργήσει ως γέφυρα που θα φέρει κοντά τους παραγωγούς φυσικού αερίου, τους καταναλωτές και τις χώρες διαμετακόμισης, έχοντας ως τελικό στόχο την ανάπτυξη μιας βιώσιμης περιφερειακής αγοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, επ’ ωφελεία των λαών της περιοχής. Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε την πολύ μεγάλη αξία του οργανισμού ως μέσου προώθησης της σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Πριν 20, ή ακόμα και 10 χρόνια, ήταν αδιανόητο για πολλές από τις χώρες που συμμετέχουν στο East Med Gas Forum να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι, καθώς υπήρχαν μεγάλες εντάσεις στις διμερείς τους σχέσεις. Σήμερα σηματοδοτούμε τη δέσμευσή μας να χτίσουμε ένα μέλλον που στηρίζεται στον σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την ενέργεια που στο παρελθόν αποτελούσε πηγή συγκρούσεων, ως καταλύτη για την ειρήνη και τη συνεργασία», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκτός από τον κ. Χατζηδάκη και τον Αιγύπτιο ομόλογό του Tarek El Molla, η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσσα Πηλείδου, ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Yuval Steinitz, η υπουργός Ενέργειας της Ιορδανίας Hala Zawati, η υφυπουργός Ενέργειας της Ιταλίας Alessandra Tode και ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αίγυπτο Diab Allouh.  Η υψηλόβαθμη ομάδα εργασίας (High Level Working Group) –στην οποία συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου και ο καθηγητής Θεόδωρος Τσακίρης– εργάζεται ήδη για την επίτευξη των στόχων του EMGF που περιλαμβάνουν –μεταξύ άλλων– και τη στενότερη συνεργασία των κυβερνήσεων με τη διεθνή βιομηχανία φυσικού αερίου, επενδυτές, traders και χρηματοδοτικούς οργανισμούς. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2019 υπό την «ομπρέλα» του EMGF η Συμβουλευτική Επιτροπή Βιομηχανίας Αερίου (Gas Industry Advisory Committee-GIAC) ως πλατφόρμα μόνιμου διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων και των ενεργειακών επιχειρήσεων.