Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Καλλιέργεια ντομάτας και παραγωγή ενέργειας

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Καλλιέργεια ντομάτας και παραγωγή ενέργειας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ντομάτες στα… κάρβουνα φιλοδοξεί να φυτέψει η Wonderplant, η εταιρεία που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2012 στη Δράμα, δημιουργώντας νέα δεδομένα στην υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας. Το πλάνο της εταιρείας –μέτοχος της οποίας και αντιπρόεδρος είναι ο γνωστός επιχειρηματίας κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος–, το οποίο έχει κατατεθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προβλέπει τη δημιουργία μονάδας υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας, καθώς και τη δημιουργία μονάδας ΣΗΘΥΑ (συμπαραγωγή ηλεκτρισμού θερμότητας υψηλής αποδοτικότητας) ισχύος 40 MW στη Δ. Μακεδονία. 

Πρόκειται για επένδυση με συνολικό προϋπολογισμό 100 εκατ., η οποία προβλέπεται ότι κατά τη διάρκεια της κατασκευής μπορεί να δημιουργήσει 300 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, οι οποίες μπορούν να φτάσουν ακόμη και τις 700 όταν η επένδυση ξεκινήσει να λειτουργεί. Το χρονοδιάγραμμα που τίθεται από την εταιρεία για την υλοποίηση του έργου είναι 12-18 μήνες και θα μπορούσε –σύμφωνα τουλάχιστον με τους δικούς της υπολογισμούς– να λειτουργήσει έως το 2024. Βεβαίως, όπως επεσήμαναν στην «Κ» αρμόδιοι παράγοντες, πολλά θα εξαρτηθούν από το πότε θα κατατεθούν προς έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) τα ειδικά κίνητρα που θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση για τις περιοχές στις οποίες θα γίνουν οι επενδύσεις στο πλαίσιο του σχεδίου απολιγνιτοποίησης. Η επένδυση, σύμφωνα με την εταιρεία, φαίνεται ότι έχει πολύ σημαντικές προοπτικές, αφού αναμένει, βάσει του πλάνου που έχει καταθέσει, κύκλο εργασιών έως και 60 εκατ. ετησίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη επέκταση της μονάδας υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας που διαθέτει η Wonderplant στη Δράμα από τα 150 στα 210 στρέμματα. Πρόκειται για επένδυση ύψους 25 εκατ. και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο.

Η Wonderplant ιδρύθηκε το 2008 και το 2012 ξεκίνησε να λειτουργεί στην Πετρούσα Δράμας την πρώτη της μονάδα. Το 2019 ο τζίρος της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 21,65 εκατ., αυξημένος κατά 25% σε σύγκριση με το 2018 και τα λειτουργικά της κέρδη 7,43 εκατ. αυξημένα κατά 25,65%.                                      

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή